hirdetés
hirdetés

Minden, amit a most induló foci-Eb-ről tudni érdemes

Most ahelyett, hogy egy vagy két ország rendezné a sporteseményt, 12 különböző európai országban és városban tartják a meccseket június közepétől július közepéig. Itt az euronews.com részletes összefoglalója, hogy mi, vendéglátó ország tagjaként tudjuk, mi is ez a sportesemény, ami lázban tartja Európát, egy hónapon át.

hirdetés

Melyik válogatottak szerepelnek az Eb-n?

A tornán 24 ország válogatottja küzd egymással, köztük az öt évvel ezelőtti Eb-bajnok Portugália, és a döntőt elvesztő, 3 évvel később világbajnokságot megnyerő francia csapat.

Két válogatott most fog a történelme során először játszani Eb-n: Finnország és Észak-Macedónia.

A 11 rendező város közül 9-nek részt vesz a nemzeti csapata a tornán: Magyarország válogatottja mellett Dánia, Anglia, Németország, Olaszország, Hollandia, Oroszország, Spanyolország és Skócia legjobbjai is játszhatnak hazai pályán. A skótok és a magyarok a pótselejtezőn harcolták ki a részvételt.. A 2004-es győztes Görögország az egyetlen olyan Európa-bajnok, melynek válogatottja nem jutott ki az idei tornára.

A 2016-os EB győztesei
A 2016-os EB győztesei

A-csoport: Törökország, Olaszország, Wales, Svájc

B-csoport: Dánia, Finnország, Belgium, Oroszország

C-csoport: Hollandia, Ukrajna, Ausztria, Észak-Macedónia

D-csoport: Anglia, Horvátország, Skócia, Csehország

E-csoport: Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Szlovákia

F-csoport: MAGYARORSZÁG, Portugál, Franciaország, Németország

Hogy zajlik a bajnokság?

A június 12-től június 24-ig tartó csoportmérkőzések alatt a négy csapat egymással játszik meccseket. A kieséses szakaszba biztosan továbbjut mindegyik csoport első és második helyezettje, és a négy csoportból a legjobb harmadik helyezett is. Innentől a 8 mérkőzés győztese jut tovább a negyeddöntőbe.

A négy győztes csapat játssza az elődöntőt, és a két legjobb válogatott küzd meg a döntőben az Eb-címért július 12-én.

Az Európa-bajnokságokon 1984 óta nem játszanak mérkőzést a harmadik helyért.

Mely csapatok a fő esélyesek?

A három évvel ezelőtti VB-n győztes francia válogatott győzelmét tartja az Oddschecker a legvalószínűbbnek (9/2-es oddsszal). Nem sokkal mögéjük sorolják az angol válogatottat (5/1), annak ellenére, hogy 1966 óta nem jutottak döntőbe. A harmadik nagy esélyes Belgium (6/1), a FIFA ranglista első helyezettje.

Favoritnak számít még a 2014-es világbajnok német csapat, a 2012-es Eb-győztes spanyolok és a címvédő portugálok.

Mennyit keresnek az Eb-n résztvevő válogatottak?

Minden egyes csapat 9,25 millió eurós részvételi díjat kap, míg a torna győztese a Henri Delaunay kupa mellett 34 millió euróval gazdagodhat.

Vannak idén új szabályok?

Egy jelentős változtatás van idén az előző Eb-khez képest. Május 4-én ügy határozott az UEFA, hogy a játékoskeretet 23 fősről 26 fősre emeli. Emellett a csapatok öt játékost cserélhetnek majd a kieséses szakasz azon meccsein, ahol hosszabbításra kényszerülnek.

Természetesen van arra is szabályozás, hogy mit tegyenek, hogy koronavírusos eset van a csapatban. Ha egy válogatottból egy csoport játékosnak karanténban kell maradni a helyi egészségügyi hatóságok szerint, attól a meccsek még folytatódnak addig, míg az adott csapat pályára tud lépni legalább 13 játékossal, a kapust is beleszámítva. Meccset csak akkor halasztanak el, ha a csapatból nincs 13 játékos, aki pályára léphetne. De ebben az esetben is 48 órán belül megtartanák a mérkőzést, ha ez lehetséges.

Újdonság, hogy most először használják a videóbírói rendszert (VAR) Európa-bajnokságon.

Mik a helyszínek és miért csak 11?

Eredetileg, a tervezett 2020-i időpontra az UEFA 13 várost javasolt házigazdának, ez azért csökkent 12-re, mert addigra már látszott, hogy a brüsszeli Eurostadium építése túl sokat fog csúszni. Ahogy a koronavírus járvány nem csitult 2021 elején, egyre több kiválasztott helyszínről jelezték, hogy nem tudják garantálni, hogy szurkolók is mehessenek a meccsekre.

Februárban az izraeli futball szövetség felajánlotta a segítségét, hogy megtarthatnának pár meccset náluk, hiszen az országban rendkívül magas az átoltottság. Az UEFA azonban kiállt a már korábban kiválasztott városok mellett. Egyedül a dublini Aviva Stadium került le a listáról, miután áprilisban nem garantálták, hogy nézők bemehetnek a meccsekre. Ezzel az írek a pótselejtezőn kieső csapatuk után a rendezéstől is elestek.

Spanyolországban pedig annyi változás történt, hogy nem Bilbaóban, hanem Sevillában rendezik a meccseket. Dublin helyére pedig beugrott Szentpétervár, így az orosz válogatott kétszer játszhat hazai pályán.

Az UEFÁ aggódott az azerbajdzsáni Bakuba tervezett mérkőzésekért is, mikor kiújult 2020-ban hegyi-karabahi konfliktus Örményországgal. De megnyugodhattak a decemberi tűzszünet aláírásakor.

Minden helyszínen 3 csoportmérkőzést rendeznek és egy kieséses szakaszbelit. Ez alól egyetlen kivétel van: London. A helyszínek közül a legtöbb néző befogadására alkalmas, 90 000 fős Wembley Stadionban játsszák ugyanis mindkét elődöntőt, és a döntött is majd.

A brit tervek szerint az utolsó négy meccsen akár telt ház is lehet, de az első két összecsapáson csak a maximum nézőszám negyedét engedik be.

A kezdőmeccs pénteken Rómában lesz, a Stadio Olimpicóban, a házigazdák a török válogatottat fogadják.

Fociszurkolás járvány idején

A torna hivatalos szlogenje az, hogy Éld át! Igazán. (Live It. For Real), ezzel is próbálják ösztönözni a fociszurkolókat, hogy menjenek el élőben meccset nézni. Miközben a torna rajtjakor még számos nemzetközi korlátozás van érvényben a járvány miatt, és épp a 100 százalékos nézőszámot remélő Angliában egyre nagyobb az aggodalom a delta variáns gyors terjedése és a romló járványügyi adatok miatt.

A 11 helyszínnek április 9-éig kellett nyilatkozni arról, hogy mit terveznek, a nézőtér hány százalékát tölthetik meg szurkolók. A válaszok az óvatos 22 százaléktól 100 %-ig terjedtek. Ez utóbbit egyedül a budapesti Puskás Arénában vállalták.

Érdekesség, hogy a nézőknek még maszkot sem kötelező viselni majd. Azonban 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény, vagy védettségi igazolvány szükséges a belépéshez.

Szentpéterváron és Bakuban félház várja majd a csapatokat.

A legóvatosabb helyszín a németországi München. A 70 ezer fő befogadására képes Allianz Arénába mindössze 14 ezer szurkolót engednek majd be (22%)

Az UEFA egyébként hangsúlyozta, hogy a jegybirtokosok nem mentesülnek a nemzetközi utazási korlátozások alól az Eb ideje alatt.

Magyarországra a jelenlegi szabályozás szerint külföldiek nem léphetnek be, azonban ez alól van pár kivétel, például az üzleti célú utazók, vagy azok, akik egy kulturális vagy sportrendezvényre jönnek.

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk