hirdetés
hirdetés

Ősztől új járatokat indítanak a fapadosok

Érdekes verseny kezdődik a Wizz és a Ryanair között az odesszai és a tel-avivi párhuzamos járatindítással, míg a Balkán felé a Wizz eddigi egyeduralmát a LOT kezdi ki - írta a Világgazdaság.

hirdetés

 Közeleg az ősz. A légi közlekedésben egyértelműen ezt jelzi, hogy lényegében majd mindennap lehet hallani arról, milyen új városokba juthatunk el Budapestről vagy Debrecenből az október végi téli menetrendváltás után. Budapestet elsősorban a diszkont-légitársaságok határozzák meg, így érthetően az ő bejelentéseik mozgatják meg az utazási piacot.

A téli menetrend ráadásul náluk egyértelműen a kísérletezés időszaka: a nyári – nem kis részben az utazási irodák által feltöltött – nyaralójáratok kiesése miatt felszabaduló kapacitásoknak keresnek új lehetőségeket. Ezek egyike a népszerű útvonalakon történő frekvenciabővítés (járatsűrítés), de nem egy esetben ennél kifizetődőbb új lehetőségek keresése.

A repülőtér-üzemeltetők általában nagy kedvezményeket adnak az olyan desztinációkért, amelyeket nem repüli a konkurencia. A fapadosok így duplán jól járnak: egyrészt meglehet, hogy olyan területre tévednek, ahol jelentős lehet az ügyféligény, ráadásul az átlagosnál sokkal kedvezőbb költségek mellett működtethetik az adott járatot. A dolog árnyoldala, hogy a kedvezmények elmúlásával a diszkontcégek szó nélkül elengedik az adott úti célt.

Az idén először a Wizz jelentette meg téli menetrendjét, amelyben számos újdonságot lehet találni. A légicég az eddigi hagyományos Luton mellett a közvetlen vasúti összeköttetéssel rendelkező London Gatwick repülőtérre is indít járatokat. Korábban a norvég fővárost az onnan 120 kilométerre lévő Oslo Sandefjord Torp repülőterén keresztül érhették el a Wizz utasai Budapestről, a repteret ma már csak lengyelországi és rigai indulással kínálja a cég. Ősztől Skandinávia második legforgalmasabb reptere, a városközponttól 50 kilométerre levő Oslo Airport a Wizz új budapesti célpontja.

Decemberben debütál a Budapest és Skócia fővárosa, Edinburgh közötti járat, így Glasgow mellett a második legnagyobb skót város is elérhető lesz, ezzel Nagy-Britannia nyolc városába repül a Wizz a magyar fővárosból. A kínálatban megmarad a nyári menetrendben szereplő spanyol Castellón is.

Érdekes verseny bontakozik ki a két ultra low cost légicég, a Wizz és a Ryanair között a dél-ukrajnai Odessza tekintetében. Mind a két légitársaság repül majd ősztől a Fekete-tenger partjára. A két vetélytárs a Wizz indulásakor meglepő módon évekig ügyelt arra, hogy ne üzemeltessen párhuzamos járatokat, és eddig – legalábbis Budapestről – egy-egy üdülőhelyen kívül csak olyan többmilliós nagyváro­sokba volt azonos járat, mint London vagy Róma. (A Wizz például Párizst nem viszi Pestről, aminek persze oka lehet az is, hogy a francia fővárost a Ryanair mellett az EasyJet és az Air France is kiszolgálja, az utóbbi ráadásul a kifejezetten fapadosokon szocializálódó fiatalok igényeire szabott új generációs légitársasága, a Joon gépeivel repül Budapestre.) Olyan városokba, mint Odessza, nem volt még példa ilyen „egymásra repülésre”. Mind a két légitársaság kedden és szombaton repül Odesszába, ám míg a Wizz a reggeli járata után más repülőtérre is visz utasokat a Fekete-tenger mellől, és csak onnan visszatérve, délután indul újra Budapestre, addig a Ryanair klasszikus berepülő utat visz: a gép délben indul, majd 35 perc átpakolás után indul vissza Budapestre, s így 25 perccel hamarabb landol a Liszt Ferenc reptéren, mint a Wizz járata.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk