hirdetés
hirdetés

Pusztulás fenyegeti a horvátországi Kopácsi-rét védett területét

Petíciót nyújt át a WWF a horvátországi Kopácsi-rét területének megvédéséért az ország környezet- és természetvédelemért felelős miniszterének - tájékoztatta kedden az MTI-t a természetvédelmi szervezet.

hirdetés

A horvát vízügyi hatóság nagyszabású, de mind az európai uniós jogszabályoknak, mind az alapvető környezetvédelmi szempontoknak ellentmondó terv alapján további szabályozásokra készül a Duna természetes szakaszain - áll a civil szervezet közleményében. A beavatkozások tovább rontanák a folyó menti területek vízellátását és az ártéri élővilág állapotát.   

A Kopácsi-rét a Duna teljes, 2.850 kilométeres hosszának egyik legértékesebb és legjobb természeti állapotban megőrzött vizes élőhelye. A terület Horvátország és Szerbia határán található, mintegy 300 madárfajnak ad otthont és a tervezett Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátum egyik magterülete - ismerteti a WWF Magyarország.    

A szervezet Európa legnagyobb rétisas-költőállományának és a fekete gólyák számának csökkenésétől tart, és a kipusztulás szélén álló dunai tokhalak lehetséges eltűnésére figyelmeztet.   

A WWF szerint a folyószabályozási tervek megvalósítását Horvátország környezet- és természetvédelemért felelős minisztere akadályozhatja meg. A szervezet ezért aláírásokat gyűjt és a Víz Világnapján, március 22-én Zágrábban petíciót ad át a horvát miniszternek. Ebben a projekt azonnali leállítását és a Duna egyedülálló árterületeinek megóvását sürgeti.   

A horvát hatóságok tájékoztatása szerint a szabályozás célja az érintett folyószakaszok hajózhatóságának javítása, de a modern és fenntartható dunai hajózás nem igényel további folyószabályozásokat - áll a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk