hirdetés
hirdetés

Többen is megbetegedtek a Magyar Úszás Napján

Számos jelzés érkezett, hogy szombaton, Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján többen fertőzést kaptak a tóban úszók közül - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ), és mielőbbi felépülést kíván az érintetteknek.

hirdetés

A MÚSZ jelezte, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) előírásainak, továbbá a sportág hazai szabályainak megfelelően az esemény megrendezése előtt kétszer - egy héttel a rajt előtt, valamint a verseny előtti időszakban - megvizsgáltatta a víz minőségét.

"A Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására" - áll a közleményben.

A Magyar Nemzet hétfői értesülése szerint a balatonfüredi Európa Kupa-viadalon második, olimpiai bajnok Risztov Éva, valamint a férfi győztes Gyurta Gergely is kórházi kezelésre szorult. Az MTI érdeklődésére Szabó Tünde, a MÚSZ főtitkára, hogy Gyurta már elhagyta a kórházat és jobban van.

A MÚSZ hangsúlyozza: sajnálattal veszi tudomásul a történteket, és az illetékeseknél megteszi a szükséges lépéseket, az eredményekről pedig tájékoztatja a közvéleményt.

A Magyar Úszás Napját követő megbetegedések kapcsán találgatások jelentek meg arról a sajtóban, hogy a nyár eleji halpusztulás, vagy nem megfelelően tisztított szennyvíz okozhatott fertőzést. A balatontipp.hu portál szerint a tények ezt mindenképpen cáfolják. Az úszás napját a Tagore sétány előtti vízfelületen tartották. Ezzel szomszédos az Esterházy strand, ahol június 16-án volt a szokásos vízmintavétel. A mintát az érintett hatóság laborjában rendben találták, így egyáltalán nem valószínű, hogy a korábban lezajlott halpusztulásból akár itt, akár a Tagore előtt bármilyen fertőzés maradhatott. Annak sincs alapja, hogy az érintett időszakban szennyvíz került volna a tóba ezen a részen. Mindezt megerősíti az is, hogy az Esterházy és a Kisfaludy strandon senki sem jelezte hétfőn délig, hogy bármilyen problémája lett volna a hétvégi fürdés miatt. A kimutatott vírusok a vízen kívül számos más módon is megfertőzhették az úszókat. A fentiek alapján nincs ok arra, hogy valaki emiatt a fertőzés miatt kihagyjon egy jó balatoni fürdést - mondja az oldal szerkesztője.

Nem a hal okozta a füredi megbetegedéseket

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adta ki azt a közleményt, miszerint a vizsgálatok ugyan még folyamatban vannak, az azonban kijelenthető, hogy nincs összefüggés a balatoni gardapusztulás és a Magyar Úszás Napja alkalmából rendezett balatoni verseny indulóit érintő megbetegedés között.

A tömeges gardapusztulás oka összetett, a NÉBIH laboratóriumai több – önmagukban elhullást nem eredményező – kórokozó jelenlétét is kimutatták, köztük paraziták és vírusok jelenlétét is. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a kórokozók kizárólag halakra veszélyesek, embereket nem betegítenek meg.

Az elhullásban a környezeti tényezők is szerepet játszottak, az elmúlt időszak szélsőséges időjárása, a gyorsan váltakozó hűvös, esős, szeles napok, és azt követő hirtelen felmelegedés, a nagy hőingadozás megviselte a halak szervezetét. A tetemek összegyűjtéséről és elszállításáról a halgazdálkodásra jogosult Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folyamatosan gondoskodik, jelzésük alapján az elhullás lecsengőben van, friss haltetemeket már nem találtak.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk