A fenntartható épített környezetre való törekvés

Az életünk nagy részét az épített környezetben töltjük, melynek fenntarthatósága, dekarbonizációja létfontosságú az emberiség és a Föld jövőjét tekintve. Gazdasági szempontból nagyjából a GDP 10%-át adja ez a terület, de ha a globális energiafelhasználást nézzük, akkor több, mint 33%-ról beszélhetünk. Ha az üvegházhatású gázkibocsátást nézzük, akkor pedig máris közel 40%-nál tartunk.

Egy fenntartható épített környezet kialakítása a cél

A szabadidőnk és gyakorlatilag az életünk nagy részét városokban töltjük. Itt szórakozunk, itt dolgozunk, itt töltjük a mindennapjainkat. A népességnövekedés, az urbanizáció hatalmas városi infrastruktúranövekedést tesz szükségessé. Azonban nem mindegy, miként megy végbe ez a folyamat, mennyire készülünk fel a jelen kor és a jövő kihívásaira.

A fejlesztések során szükség van olyan kiváló szakemberek alkalmazására, mint az EnergyHub energetikai szakreferensei, akik cégek és intézmények számára is segítséget tudnak nyújtani az energiafelhasználás terén. Ennek megtervezése, racionalizálása jelentősen tudja javítani a végső számokat, támogatni tudja a fenntarthatóságra való törekvéseket.

Cél a rugalmasság, az alkalmazkodóképesség növelése, a jövőbeli éghajlati kockázatok figyelembevétele, alacsony CO2 kibocsátású, környezetkímélő anyagok használata. Nagy jelentőséget kell tulajdonítani a megújuló energiák felhasználásának és a fenntartható vízfogyasztás biztosításának. A végső cél nem lehet más, mint a körforgásos gazdasági modell alkalmazása.

Tervezés: egészséges élettér kialakítása

Az épületek tervezésénél számos szempontot figyelembe kell venni. Kényelmesnek, biztonságosnak kell lennie, benne védett terekkel, melyek elősegítik az aktív és egészséges életmódot, a koncentrált munkát és a kikapcsolódást.

Az épített környezetben a szigorú előírásokkal csökkenthető a veszélyes anyagok felhasználása. Csak olyan anyagok használatát szabad engedélyezni, amelyek nem rendelkeznek egészségügyi kockázattal.

Támogatni kell a tiszta, megújuló háztartási energia felhasználását. Optimalizálni kell a hőmérsékletet-szabályozást, javítani kell a hulladékgazdálkodást.

Az infrastruktúra karbonlábnyoma

A lehető legalacsonyabban kell tartani, emellett támogatni kell az épületek saját energiatermelését, mely biztosíthatja az alap működést. Az építőanyagoknak környezetbarát, egyúttal fenntartható forrásokból kell származnia. Gondoskodni kell a zöld infrastruktúráról is, melyek segítik a csapadékvíz elvezetését és a levegőminőség javítását. Biztosítani kell a zöldterületek elérhetőségét.

Körkörös gazdasági modell

Egyre nagyobb jelentősége van, egyúttal egyre elfogadottabb is ez a megközelítés. Az építés során felhasznált anyagok terén törekedni kell a felújításra és az újrahasznosításra való alkalmasságra. Ösztönözni kell a megújuló építőanyagok alkalmazását.

Ha törekszünk a fentiekre, akkor jelentős lépést teszünk a fenntartható épített környezet kialakítása felé.


Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.