A nyertesek közt a helye az idei Klasszis TopDesign versenyen - ezekre figyeljen!

Az immár brandként ismert és elismert Klasszis TopDesign 2023 versenyünk tanulságairól - nyerő ötletekről és kevésbé szerencsés megoldásokról – beszélgetünk Kéry Balázs építész-belsőépítésszel, a hazai szálloda- és vendéglátóipari szegmensben egyedülálló designversenyünk zsűrijének elnökével, aki a tavalyi tapasztalatok összegzése és kérdéseink megválaszolása mellett számos műhelytitkot is elárul.

Milyen az álompályázat?

Azokat a pályaműveket keressük, és juthatnak legkönnyebben shortlist-re, azaz az idei verseny során a döntősök közé, amelyek esetén egyedi atmoszférájú pályázatot adnak be: vagyis az esztétika, a hangulat, a funkcionalitás és az arculat harmóniáját tükrözi.

Az egyedi atmoszféra egy összetett, tág fogalom. Amely esetben fellelhető, hogy a tér interakcióba kerül a benne lévő tárgyakkal – így egyfajta „párbeszéd” alakul ki oda-vissza, tehát a tárgy visszahat magára az adott térre is. Akkor mondjuk, hogy egy tér igazán egyedi, ha könnyen felismerhető, kitűnik a tömegből és egyben szerethető. Az sem baj, ha nagyon erős az élmény – ilyenkor mondjuk azt, hogy meghökkentő a belső tér-, de ha harmóniában van a környezetével, akkor ez sikeres lehet.

Mit figyel a zsűri egy-egy pályázat elbírálása során?

Az összhangra mindenképp – nagyon is jelentős hangsúlyt fektetve. Ugyanis tavaly is akadt arra példa – nem is egy -, amikor a látványos megjelenés köszönőviszonyban sem volt az adott környezettel – és hiába volt ütős, modern és trendi a berendezés, azonban disszonancia volt a környezettel, és ez rögtön feltűnt a zsűri tagjainak – le is pontozták az ilyen jellegű pályaművet.

Azt is fontos elemnek tartjuk a bírálat során, hogy amiért a hely ott van egy adott területen – vagyis a funkcionalitás -, szintén szerepet játsszon és meg is jelenjen a tervező által készített munkában.

Nagy nemzetközi brandek esetén sem mindegy, hogy mondjuk annak egy adott hoteltagja épp hol jelenik meg: milyen országban, milyen kultúrában, a helyi sajátosságok jelenjenek meg a designban – ez szerintünk elengedhetetlen a sikerhez.

Szintén fontos szempont a bírálatok során az eredetiség: azaz ne legyen a megjelenés túl művi, álságos és nem természetes – ez is hiba lehet egy tervezés során, amely miatt hátrébb sorolódik egy-egy pályamű a versenyben.

Ha van története egy adott háznak – azzal mit kezdhet a tervező?

A mai világban az értékmegóvás és az értékteremtés alapvető tervezési magatartás. Hiszen, ha megóvunk egy eredeti részletet mondjuk egy épület tervezése során, akkor annak a története belekerül az új design-ba, a ház új megjelenésébe is – és ez mindenképp értéket jelent. Ne feledjük: a régi és az új mindig erősíti egymást. Az is fontos szempont, hogy a tervező szem előtt tartsa, amikor dolgozik: bizonyos esetekben maga az eredeti történet az érték, és jól jár azzal a tervező, ha ezt hangsúlyozza ki a munkája során.

Az előző év pályázati anyagai között találtunk nem egyet, ahol bár jó volt az adott pályázat, viszont technikai malőr miatt nem került be a győztesek közé. Ez hogyan kerülhető el?

Nagyon fontos arra odafigyelnie a pályázónak, hogy mindig az adott kategóriának megfelelő pályázatot adjon be! Itt is az összhangon van a hangsúly: ha a fotók, a hozzá kapcsolódó szöveg, az arculat leírása összecseng és kiegészíti egymást, harmóniát sugall – az már fél győzelem. Volt azonban nem egy olyan eset, amikor a fotók és a beadott anyag nem volt az adott kategóriához igazítva, vagy nem tükrözte megfelelően a hely színvonalát – ilyenkor a zsűri, amelynek tagjai ismerték az adott pályázat témáját, nem egyszer a pályázó segítségére siettek, és vagy hozzátették élményeiket – megosztották a többi zsűritaggal, hogy megfelelő képet kapjon mindenki, vagy más kategóriába tették át az adott kérdéses pályaművet.

Azonban erre nem mindig van lehetőség. Így arra kérnénk az idei év versenyének pályázóit, hogy mindig az adott kategóriához igazított anyaggal pályázzon – ne pedig – és erre is volt többször példa – ugyanazt a pályamunkát adja be több kategóriába, mert ezzel maga ellen dolgozik, lepontozza a zsűri a pályázatát, pedig könnyen lehet, hogy megfelelő helyre beadva sikert ért el.

Lesznek-e idén új kategóriák? És ha igen, mire számítsanak a versenyen indulást tervezők?

Mindenképp lesz az idei kiírásban némi változás. Hiszen szeretnénk olyan, akár kisebb léptékű helyeket is megszólítani, akik a korunkra jellemző új értékeket képviselnek. Itt elsősorban a kultúra és a vendéglátás összefonódására, izgalmas találkozására gondolunk. Ezek a helyek egyszerre több érzékszervünket célozzák meg illetve más módon hatnak azokra. Friss designt, figyelemfelkeltő megoldásokat alkalmaznak – és ez a mai világban izgalmasan hat, mindenképp oda kell figyelni rá. Gondolkodásmódjukban és a megvalósítás módjában előtérbe kerül a költséghatékonyság, az egészséges élet és a fenntarthatóság – és ezekre a szempontokra érzékeny a mai közönség, elsősorban a fiatalabb generációk tagjai. Ezáltal új típusú, új vendégkört vonzanak ezek a helyek – é számunkra fontos, hogy ők is képviseljék magukat a versenyünkön – mintegy a jövő zálogaként, a verseny további menetében egyre nagyobb részt képviselve.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.