A nyertesek közt a helye az idei Klasszis TopDesign versenyen - ezekre figyeljen!

Az immár brandként ismert és elismert Klasszis TopDesign 2023 versenyünk tanulságairól - nyerő ötletekről és kevésbé szerencsés megoldásokról – beszélgetünk Kéry Balázs építész-belsőépítésszel, a hazai szálloda- és vendéglátóipari szegmensben egyedülálló designversenyünk zsűrijének elnökével, aki a tavalyi tapasztalatok összegzése és kérdéseink megválaszolása mellett számos műhelytitkot is elárul.

Milyen az álompályázat?

Azokat a pályaműveket keressük, és juthatnak legkönnyebben shortlist-re, azaz az idei verseny során a döntősök közé, amelyek esetén egyedi atmoszférájú pályázatot adnak be: vagyis az esztétika, a hangulat, a funkcionalitás és az arculat harmóniáját tükrözi.

Az egyedi atmoszféra egy összetett, tág fogalom. Amely esetben fellelhető, hogy a tér interakcióba kerül a benne lévő tárgyakkal – így egyfajta „párbeszéd” alakul ki oda-vissza, tehát a tárgy visszahat magára az adott térre is. Akkor mondjuk, hogy egy tér igazán egyedi, ha könnyen felismerhető, kitűnik a tömegből és egyben szerethető. Az sem baj, ha nagyon erős az élmény – ilyenkor mondjuk azt, hogy meghökkentő a belső tér-, de ha harmóniában van a környezetével, akkor ez sikeres lehet.

Mit figyel a zsűri egy-egy pályázat elbírálása során?

Az összhangra mindenképp – nagyon is jelentős hangsúlyt fektetve. Ugyanis tavaly is akadt arra példa – nem is egy -, amikor a látványos megjelenés köszönőviszonyban sem volt az adott környezettel – és hiába volt ütős, modern és trendi a berendezés, azonban disszonancia volt a környezettel, és ez rögtön feltűnt a zsűri tagjainak – le is pontozták az ilyen jellegű pályaművet.

Azt is fontos elemnek tartjuk a bírálat során, hogy amiért a hely ott van egy adott területen – vagyis a funkcionalitás -, szintén szerepet játsszon és meg is jelenjen a tervező által készített munkában.

Nagy nemzetközi brandek esetén sem mindegy, hogy mondjuk annak egy adott hoteltagja épp hol jelenik meg: milyen országban, milyen kultúrában, a helyi sajátosságok jelenjenek meg a designban – ez szerintünk elengedhetetlen a sikerhez.

Szintén fontos szempont a bírálatok során az eredetiség: azaz ne legyen a megjelenés túl művi, álságos és nem természetes – ez is hiba lehet egy tervezés során, amely miatt hátrébb sorolódik egy-egy pályamű a versenyben.

Ha van története egy adott háznak – azzal mit kezdhet a tervező?

A mai világban az értékmegóvás és az értékteremtés alapvető tervezési magatartás. Hiszen, ha megóvunk egy eredeti részletet mondjuk egy épület tervezése során, akkor annak a története belekerül az új design-ba, a ház új megjelenésébe is – és ez mindenképp értéket jelent. Ne feledjük: a régi és az új mindig erősíti egymást. Az is fontos szempont, hogy a tervező szem előtt tartsa, amikor dolgozik: bizonyos esetekben maga az eredeti történet az érték, és jól jár azzal a tervező, ha ezt hangsúlyozza ki a munkája során.

Az előző év pályázati anyagai között találtunk nem egyet, ahol bár jó volt az adott pályázat, viszont technikai malőr miatt nem került be a győztesek közé. Ez hogyan kerülhető el?

Nagyon fontos arra odafigyelnie a pályázónak, hogy mindig az adott kategóriának megfelelő pályázatot adjon be! Itt is az összhangon van a hangsúly: ha a fotók, a hozzá kapcsolódó szöveg, az arculat leírása összecseng és kiegészíti egymást, harmóniát sugall – az már fél győzelem. Volt azonban nem egy olyan eset, amikor a fotók és a beadott anyag nem volt az adott kategóriához igazítva, vagy nem tükrözte megfelelően a hely színvonalát – ilyenkor a zsűri, amelynek tagjai ismerték az adott pályázat témáját, nem egyszer a pályázó segítségére siettek, és vagy hozzátették élményeiket – megosztották a többi zsűritaggal, hogy megfelelő képet kapjon mindenki, vagy más kategóriába tették át az adott kérdéses pályaművet.

Azonban erre nem mindig van lehetőség. Így arra kérnénk az idei év versenyének pályázóit, hogy mindig az adott kategóriához igazított anyaggal pályázzon – ne pedig – és erre is volt többször példa – ugyanazt a pályamunkát adja be több kategóriába, mert ezzel maga ellen dolgozik, lepontozza a zsűri a pályázatát, pedig könnyen lehet, hogy megfelelő helyre beadva sikert ért el.

Lesznek-e idén új kategóriák? És ha igen, mire számítsanak a versenyen indulást tervezők?

Mindenképp lesz az idei kiírásban némi változás. Hiszen szeretnénk olyan, akár kisebb léptékű helyeket is megszólítani, akik a korunkra jellemző új értékeket képviselnek. Itt elsősorban a kultúra és a vendéglátás összefonódására, izgalmas találkozására gondolunk. Ezek a helyek egyszerre több érzékszervünket célozzák meg illetve más módon hatnak azokra. Friss designt, figyelemfelkeltő megoldásokat alkalmaznak – és ez a mai világban izgalmasan hat, mindenképp oda kell figyelni rá. Gondolkodásmódjukban és a megvalósítás módjában előtérbe kerül a költséghatékonyság, az egészséges élet és a fenntarthatóság – és ezekre a szempontokra érzékeny a mai közönség, elsősorban a fiatalabb generációk tagjai. Ezáltal új típusú, új vendégkört vonzanak ezek a helyek – é számunkra fontos, hogy ők is képviseljék magukat a versenyünkön – mintegy a jövő zálogaként, a verseny további menetében egyre nagyobb részt képviselve.


A Forma 1 és Ed Sheeren nagyot dobott a főváros júliusi vendégszámain

A Forma 1 és Ed Sheeren nagyot dobott a főváros júliusi vendégszámain 

Kirobbanó hétvégét hozott a fővárosnak a Forma 1 idei magyarországi futama, amelyre a július 20-i Ed Sheeran koncert is ráerősített.
Visszatér egy régi szenzáció a Debreceni Virágkarneválra

Visszatér egy régi szenzáció a Debreceni Virágkarneválra 

Augusztus 20-án lesz a hagyományos virágkarnevál, de egy egész héten át élvezhetjük a karneváli programokat Debrecenben - a koncertek és fényfestés mellett több év után visszatér az éjszakai felvonulás is.
Mit tehet a pilóta, hogy kevesebbet fogyasszon egy repülőgép?

Mit tehet a pilóta, hogy kevesebbet fogyasszon egy repülőgép? 

150 ezer tonnával csökkentette károsanyag-kibocsátását az Emirates.
Sosem látott számok érkeztek a magyar turizmusról

Sosem látott számok érkeztek a magyar turizmusról 

Az első 200 napban és a vakáció kezdete óta is több vendéget fogadtak a szálláshelyek, mint a tavalyi rekordévben a turisztikai csúcsszervezet adatai szerint.
Óriási siker kapujában egy magyar turisztikai szakember

Óriási siker kapujában egy magyar turisztikai szakember 

Igazából már a jelölés is nagy siker: magyar résztvevő is lesz a Világ Fenntartható Turisztikai Díjátadón Belize-ben.
Jön az utánpótlás: így alakultak a jelentkezések és a ponthatárok a turisztikai szakokon

Jön az utánpótlás: így alakultak a jelentkezések és a ponthatárok a turisztikai szakokon 

Közzétették a felsőoktatási ponthatárokat - megnéztük, hogyan alakultak idén a jelentkezések a turisztikai területen induló képzésekre és hogy milyen pontszámokkal lehetett bejutni az egyes egyetemekre.
Látványos világbajnokság a Balatonon

Látványos világbajnokság a Balatonon 

A szörfözés is segíthet igazán négy évszakossá tenni a magyar tengert.
Szombaton Strandok éjszakája

Szombaton Strandok éjszakája 

És az előrejelzések alapján úgy tűnik, az időjárás is tökéletes lesz hozzá.
Street art művész különleges akciója ebben a bevásárlóközpontban

Street art művész különleges akciója ebben a bevásárlóközpontban 

Művészettel és fontos társadalmi üzenetekkel tölti meg folyosóit nyáron Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.
Ha a Balatonon nyaral a közönség, akkor a kiállítás utána megy

Ha a Balatonon nyaral a közönség, akkor a kiállítás utána megy 

Hétvégén érkezik a Füred Art Week - tízmilliós műtárgyakat láthat most először a közönség nyáron, a Balaton partján.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.