FATOSZ-konferencia: a vidéki szálláshely-szolgáltatók oktatásáról és képzéséről

Egy különleges kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége harmincadik szakmai konferenciáján a Budapest Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol a hazai vidéki és falusi szálláshely-szolgáltatás jövőjéről, valamint az oktatás és a képzés szerepéről volt szó.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem elismert szakértői, és iparági vezetők osztották meg gondolataikat arról, hogy hogyan lehetne elősegíteni a vidéki turizmus fejlődését és sikerességét a képzések révén.

A panelbeszélgetésen Dr. Reményik Bulcsú (egyetemi docens, Tokaj-Hegyalja Egyetem), Dr. Szalók Csilla intézetvezető, turizmus és vendéglátás - Budapesti Gazdasági Egyetem, Csapody Bence - szállodavezető, Kistücsök Food&Room; óraadó oktató, doktorjelölt, (Budapesti Corvinus Egyetem) és Dr. Böröcz Lajos főtitkár, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) vett részt.

A minőségi falusi szálláshelyek fontossága

A vidéki szálláshely-szolgáltatók sikerének kulcsfontosságú elemei között a kerekasztal résztvevői többek között a szívélyes vendéglátást és a fenntartható gazdasági szemléletet emelték ki. Csapody Bence (Kistücsök Food&Room) szerint a vidéki szolgáltatók legfontosabb erőssége a vendégszeretet, de e mögött egy gazdaságilag fenntartható üzleti modell is szükséges, amelyet a képzési programoknak is figyelembe kell venniük. Hangsúlyozta, hogy a vidéki turizmus esetében sokszor az alapvető emberi készségek, mint a kommunikáció és a szívélyes kiszolgálás mind természetes módon található meg a szolgáltatóknál, de a fenntarthatóság és a gazdasági tudatosság gyakran hiányzik.

Dr. Böröcz Lajos (VIMOSZ) rámutatott, hogy egyes vidéki térségek jelentős lemaradásban vannak, és a regionális falusi turizmus előmozdítása érdekében elengedhetetlen a munkaerő képzése és a minősítési rendszerek kidolgozása. A résztvevők szerint a képzési programoknak mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásra hangsúlyt kell fektetniük, hiszen a gyakorlatban szerzett tapasztalatok alapvetőek a minőségi szolgáltatás nyújtásához.

A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban
A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban
Fotó: SZT

Fenntarthatóság és digitalizáció – a jövő kulcsa

A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban. Csapody Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóság nemcsak a környezeti szempontokat jelenti, hanem gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is. A vidéki turizmusban a digitális eszközök használata, a nyelvi készségek fejlesztése, valamint a közösségi médiában való megjelenés egyre inkább alapvető követelménnyé válik.

Dr. Reményik Bulcsú hangsúlyozta, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem szeretné újjáéleszteni a falusi és ökoturizmus képzéseket, mivel ezek fontos szerepet játszhatnak a régió turizmusának fejlődésében. Az oktatási intézmények közötti együttműködések is kiemelt figyelmet kaptak, mivel a különböző képzési formák és szakterületek szélesítése több hallgatót vonzhat a vidéki turizmus területére.

Z generáció és a falusi turizmus iránti érdeklődés

Érdekes meglátásként hangzott el, hogy a Z generáció tagjai egyre inkább érdeklődnek a falusi turizmus iránt. Dr. Szalók Csilla elmondása szerint ez a generáció nagyobb figyelmet fordít a minőségi szálláshelyekre és hajlandó többet fizetni a magas színvonalú szolgáltatásokért. A Z generáció számára az élmény alapú turizmus a legvonzóbb, ezért a szolgáltatóknak olyan környezetet kell biztosítaniuk, ahol a vendégek egyensúlyt találnak a munka és a pihenés között.

A kerekasztal-beszélgetés rávilágított arra, hogy a vidéki turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlen a minőségi oktatás és képzés. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság, a digitalizáció és a megfelelő készségek oktatása mind hozzájárulhatnak a vidéki szálláshelyek sikeréhez. A jövő generációinak megszólítása, az élményalapú turizmus fejlesztése, valamint a regionális sajátosságok figyelembevétele tovább erősítheti Magyarország vidéki turizmusát.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.