FATOSZ-konferencia: a vidéki szálláshely-szolgáltatók oktatásáról és képzéséről

Egy különleges kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége harmincadik szakmai konferenciáján a Budapest Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol a hazai vidéki és falusi szálláshely-szolgáltatás jövőjéről, valamint az oktatás és a képzés szerepéről volt szó.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem elismert szakértői, és iparági vezetők osztották meg gondolataikat arról, hogy hogyan lehetne elősegíteni a vidéki turizmus fejlődését és sikerességét a képzések révén.

A panelbeszélgetésen Dr. Reményik Bulcsú (egyetemi docens, Tokaj-Hegyalja Egyetem), Dr. Szalók Csilla intézetvezető, turizmus és vendéglátás - Budapesti Gazdasági Egyetem, Csapody Bence - szállodavezető, Kistücsök Food&Room; óraadó oktató, doktorjelölt, (Budapesti Corvinus Egyetem) és Dr. Böröcz Lajos főtitkár, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) vett részt.

A minőségi falusi szálláshelyek fontossága

A vidéki szálláshely-szolgáltatók sikerének kulcsfontosságú elemei között a kerekasztal résztvevői többek között a szívélyes vendéglátást és a fenntartható gazdasági szemléletet emelték ki. Csapody Bence (Kistücsök Food&Room) szerint a vidéki szolgáltatók legfontosabb erőssége a vendégszeretet, de e mögött egy gazdaságilag fenntartható üzleti modell is szükséges, amelyet a képzési programoknak is figyelembe kell venniük. Hangsúlyozta, hogy a vidéki turizmus esetében sokszor az alapvető emberi készségek, mint a kommunikáció és a szívélyes kiszolgálás mind természetes módon található meg a szolgáltatóknál, de a fenntarthatóság és a gazdasági tudatosság gyakran hiányzik.

Dr. Böröcz Lajos (VIMOSZ) rámutatott, hogy egyes vidéki térségek jelentős lemaradásban vannak, és a regionális falusi turizmus előmozdítása érdekében elengedhetetlen a munkaerő képzése és a minősítési rendszerek kidolgozása. A résztvevők szerint a képzési programoknak mind az elméleti, mind a gyakorlati oktatásra hangsúlyt kell fektetniük, hiszen a gyakorlatban szerzett tapasztalatok alapvetőek a minőségi szolgáltatás nyújtásához.

A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban
A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban
Fotó: SZT

Fenntarthatóság és digitalizáció – a jövő kulcsa

A beszélgetés során különösen fontos téma volt a fenntarthatóság és a digitalizáció szerepe a vidéki turizmusban. Csapody Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntarthatóság nemcsak a környezeti szempontokat jelenti, hanem gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is. A vidéki turizmusban a digitális eszközök használata, a nyelvi készségek fejlesztése, valamint a közösségi médiában való megjelenés egyre inkább alapvető követelménnyé válik.

Dr. Reményik Bulcsú hangsúlyozta, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem szeretné újjáéleszteni a falusi és ökoturizmus képzéseket, mivel ezek fontos szerepet játszhatnak a régió turizmusának fejlődésében. Az oktatási intézmények közötti együttműködések is kiemelt figyelmet kaptak, mivel a különböző képzési formák és szakterületek szélesítése több hallgatót vonzhat a vidéki turizmus területére.

Z generáció és a falusi turizmus iránti érdeklődés

Érdekes meglátásként hangzott el, hogy a Z generáció tagjai egyre inkább érdeklődnek a falusi turizmus iránt. Dr. Szalók Csilla elmondása szerint ez a generáció nagyobb figyelmet fordít a minőségi szálláshelyekre és hajlandó többet fizetni a magas színvonalú szolgáltatásokért. A Z generáció számára az élmény alapú turizmus a legvonzóbb, ezért a szolgáltatóknak olyan környezetet kell biztosítaniuk, ahol a vendégek egyensúlyt találnak a munka és a pihenés között.

A kerekasztal-beszélgetés rávilágított arra, hogy a vidéki turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásához elengedhetetlen a minőségi oktatás és képzés. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a fenntarthatóság, a digitalizáció és a megfelelő készségek oktatása mind hozzájárulhatnak a vidéki szálláshelyek sikeréhez. A jövő generációinak megszólítása, az élményalapú turizmus fejlesztése, valamint a regionális sajátosságok figyelembevétele tovább erősítheti Magyarország vidéki turizmusát.


Javult a természetes fürdővizeink minősége

Javult a természetes fürdővizeink minősége 

A 2024-ben 288 természetes fürdővizet tartottak nyilván Magyarországon. Ezek közül 193 kiváló, 58 jó és 4 tűrhető minősítést kapott.
Itt a friss TKI index

Itt a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Határon átívelő turisztikai egyesület született

Határon átívelő turisztikai egyesület született 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.