Új elnök a falusi turizmus egyik megyei szervezeténél

Új elnök a falusi turizmus egyik megyei szervezeténél 

A szervezet Szabolcs-Szatmár megyei közgyűlése új elnököt választott Muhari Zoltán, Panyola polgármestere személyében.

Tisztújítás a FATOSZ-ban 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) szeptember 23-án, szombaton tisztújító közgyűlést tartott a Budapesti Gazdasági Egyetemen, amely immár 23 éve segíti és támogatja a szövetség működését. 
Újraminősítések a falusi turizmusban

Újraminősítések a falusi turizmusban 

Az idei évben lehetőség adódott, hogy a lejárt védjeggyel rendelkezők kedvezményesen újraminősítsék vendégházaikat.

Drasztikusan csökken a falusi szobakiadók száma 

„Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” címmel konferenciát rendezett a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) és a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar március 24-én pénteken az egyetemen. Az eseményen kiderült: míg 2010-ben 3976 falusi vendéglátó volt hazánkban, addig folyamatos csökkenés mellett 2015-ben már csak 2660 volt a számuk. Ezzel párhuzamosan csökkent a szobák, így értelemszerűen a férőhelyek száma is.

Több mint 450 falusi szállás kapott napraforgós védjegyet tavaly 

Tavaly rekordszámú, 468 napraforgós védjegy került a falusi szállásadók birtokába, így már több mint 1200 védjegyes vendégház található szerte az országban - közölte a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ).  

Egy jó ötlet húszmilliót érhet 

Számos pályázatra hívja fel a figyelmet a FATOSZ.
A falusi turizmus aktuális kérdései, problémái

A falusi turizmus aktuális kérdései, problémái 

A Budapesti Gazdasági Főiskola Markó utcai épülete adott otthont 2015. december 14-én a FATOSZ, A Falusi turizmus szakmai konferenciája agrár- és vidékfejlesztési szereplők számára című konferenciájának, amelyet a Földművelésügyi Minisztérium támogatott. A falusi turizmus aktuális kérdéseiről, problémáiról különböző témakörökben hallgathattak meg előadásokat a meghívottak, szóltak a minősítési rendszerről, az étkeztetésről, a pályázati lehetőségekről és a népi építészetről is.

Szerbiai vendégek tanulmányozták az Alföldön a falusi turizmust 

A Szerb Ipari Kamara Faluturizmusi és a vajdasági kamara falusi turizmussal, vidékfejlesztéssel foglalkozó egyesületének 38 fős csoportja háromnapos szakmai tanulmánykörútra érkezett Magyarországra az október 23-25. közötti hosszú hétvégére. A résztvevők Szerbia területén működő falusi turizmussal foglalkozó vezetők, önkormányzati turisztika irodák igazgatói, regionális iparkamarák, turisztikai szervezetek vezetői és felsőoktatási képzőintézmények vezetői voltak.
Tündérmező falvaiban jártunk

Tündérmező falvaiban jártunk 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kétnapos tanulmányutat szervezett részben az ezredik napraforgós vendégház ünnepélyes védjegyének átadása alkalmából, valamint hogy bemutassák, milyen kincseket rejtenek a Tündérmező falvai.

Gazdára talált az ezredik napraforgó 

A jánkmajtisi Bíró Vendégház kapta meg az 1000. falusi szálláshely nemzeti tanúsító védjegyet, amelyet Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár adott át a nyírségi településen rendezett csütörtöki ünnepségen.

Kiosztották a Falusi Turizmusért díjakat 

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége 2010-ben megalapította a szövetség régóta tervezett szakmai és regionális falusi vendéglátói díjat. A Falusi Turizmusért címet olyan szakembereknek, szaktanácsadóknak, megyei vezetőknek nyújtja át évente, akiknek szakmai tevékenysége kiemelkedő.

Étkeztetés a falusi szálláshelyeken: higiéniai útmutató készül 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Vendéglátás- és Étkeztetés Felügyeleti Osztálya Zoltai Anna osztályvezető koordinálásával megalakított egy munkacsoportot, melynek fő feladata a falusi szálláshelyek étkeztetési és falusi vendégasztal-szolgáltatók higiéniai útmutatójának kidolgozása.

Folyik az engedélyezési eljárások ésszerűsítése a falusi turizmusban 

Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége összegyűjtötte és továbbította az NGM felé a hozzá beérkezett szállásadói problémákat.

A falusi vendégfogadóknak meg nem kell online kassza? 

Úgy tűnik a falusi vendégfogadók megúszhatják az online pénztárgép használatát - írja a Napi Gazdaság.

Falusi turizmus: több éves visszaesés után tavaly nőtt a forgalom 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentése alapján 2014-ben – több éves csökkenő tendencia után – határozott emelkedés jellemezte a falusi szálláshelyek vendégforgalmát - adta hírül a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége.

Új elnök a FATOSZ élén 

2015. május 27-én új elnököt választott közgyűlésén a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége.

Napraforgók a falon – falun 

Ki ne vágyna a nagyvárosok szmogos levegője, a zsúfolt villamosok, buszok zaja után néhány napra a jó falusi levegőre, frissen fejt tejre, házi készítésű sajtra, vajra. Kiülni a teraszra, hosszúlépést kortyolva pihenni, közben hallgatnia a gyerekeket, akik tojást keresgélnek a tyúkólban, vagy a háziak kutyáját, macskáját nyúzzák, vagyis játszanak. De mindezt hol tehetjük meg?

Elnököt keres a falusi turizmus szövetség 

Új elnököt keresnek a Falusi Turizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) élére, mivel  Dr. Csizmadia László májusban lemond posztjáról.

1,35 milliárd forintot utaltak vissza a bankok 

2014-ben a kereskedelmi szálláshelyeken a SZÉP Kártyával összesen 15,9 milliárd forintot fizettek, 3,9%-kal többet, mint az előző évben, ugyanakkor a bankok 1,35 milliárd forintot utaltak vissza a munkáltatóknak, mivel ezt az összeget nem költötték el az év során a munkavállalók.

Mi kell a falusi turizmus fellendítéséhez? 

Bár falusi szálláshellyel a hazai települések 25%-a rendelkezik, legalább 100 férőhelyet azonban már csak 3%-uk tud biztosítani, ami jól mutatja, hogy igazán fejlett szálláskapacitás csak az ország kis területén található.

A FATOSZ és TDM elnökei beszélgettek a Kossuth Rádióban 

Közös interjún vett részt dr. Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke, valamint Balogh Károly, a Magyar TDM Szövetség elnöke a Kossuth Rádióban.

Idén két tájjellegű termék kapta meg a HÍR-védjegyet 

Az új HÍR-védjegyek mellett átadták a falusi és agroturizmus idei elismeréseit is a "Vidéki örökségeink a Kárpát-medencében” címmel rendezett konferencián. A Vidékfejlesztési Minisztérium Hagyományok-, Ízek-, Régiók (HÍR) programja keretében működő 2014. évi HÍR-védjegyet az idén "A Bodrogköz Tájmúzeumáért Alapítvány" cigándi apróbéles, illetve a hajdúböszörményi "Civilek a Lakóhelyért" hagyományos repcetúra alapján készülő Kossuth kifli pályázata kapta.

Enyhítenék a falusi vendégasztal higiéniai feltételeit 

Enyhülhetnek a falusi szállásadók vendégasztalaira vonatkozó higiéniai szabályok - derült ki a FATOSZ által szervezett rendezvényen. 

Enyhítették a pénztárgéprendelet szálláshelyekre vonatkozó előírásait 

Csak 2015. januárjától lesz kötelező a havi bevallás a pénztárgéppel nem rendelkező összes szállásadó részére. 

Új tematikus napok az idei Vidékjárón 

Újra kitárulkozik a magyar vidék, annak minden szépségével, hagyományával, tájával, különlegességével: megkezdődik a Vidékjáró 2014 programsorozata.

Így kóstoltunk bele a vidéki életbe 

Bejárták a vidéket, hogy csodákat mutathassanak országszerte. A 2013-as Vidékjáró sorozat keretében számos térség értékeire, hagyományaira hívták fel a figyelmet egy- egy témához kapcsolódva.

Szakmai szervezetekkel lép partnerségre az NGM 

A Nemzetgazdasági Minisztérium - nagyra értékelve a turizmus és vendéglátás területen végzett szakmai és érdekképviseleti munkájukat - öt szervezettel köt stratégiai megállapodást a jogszabályok előkészítésében való részvételről.

Daruvonulástól a sárkányfogig 

A FATOSZ az utóbbi két hétben újságírók számára több tanulmányutat szervezett Vidékjáró programjuk keretében. Jártunk Dabason, Nagyegyházán, a hét végén pedig a Hortobágyra látogattunk, ahol két nap alatt Nádudvarral, Hodásszal és Nyírbátor életével ismerkedtünk. 

Nehéz kenyér a falusi vendégasztal 

Számos törvényhozási, adóügyi probléma merül fel azoknál az őstermelőknél, akik falusi vendégasztal-szolgáltatást nyújtanának vendégeiknek. Ezek megoldására egyeztető tárgyalások indultak a szakmai szövetség és az illetékes hatóságok között.

Milyen legyen egy ökoporta? 

Megjelent a Magyar Biokultúra Szövetség által készített Ökoporták kialakítása című kiadvány. 

Falusi vendéglátókat képeznek 

A FATOSZ akkreditált falusi vendéglátó képzést indít vidéki helyszíneken, melynek célja: szakmai felkészítés, kezdő falusi vendéglátók és vidéki szolgáltatóként tanyagazdaságot, farmgazdaságot működtető magánszemélyek, kis-, és mikro vállalkozások számára.

SZÉP Kártya: adómentességet javasolnak a szakmai szervezetek 

A Magyar Fürdőszövetség, az MSZÉSZ és a FATOSZ közösen fogalmazta meg a jövő évre vonatkozó adójavaslatait a SZÉP Kártyával kapcsolatosan, melyet megküldött a kormányzat részére.

Gömörszőlősön kirándultak a vidékjárók 

Vidékjáró Study Tour néven Gömörszőlősre szervezett utat turizmussal foglalkozó újságírók részére szeptember 28-án a FATOSZ.

Nem emel árat jövőre az Artisjus 

A vendéglátás és a turizmus négy meghatározó érdekképviseleti szervezete előzetes egyeztetést követően elfogadta az Artisjus 2014-re vonatkozó díjszabását. A zenei szerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat, sőt, a háttér jellegű élőzene esetében 50 százalékos díjcsökkenés is várható. A megállapodást aláírók célja az átláthatóság növelése, és annak biztosítása, hogy a becsületes jogdíjfizetőket ne érje hátrány, közölte lapunkkal az Artisjus.

Vidéki ízek a kapirgálós csirke főszereplésével 

A vidék ízeit kóstolhatják még június 21-22-én az érdeklődők, hol máshol, mint faluhelyen, Csorvástól Farádig.

Elkészült Magyarország első tematikus csárda-filmje 

Tematikus napok rendezvénysorozat indult útjára a vidéki életmód népszerűsítésére, a vidéki kínálat összetett sokszínűségének bemutatására. A kezdeményezés a Falusi és Agroturizmus Országos szövetsége (FATOSZ) érdeme, amelyhez 16 civil szervezet és 6 stratégiai partner csatlakozott. 

Kerékpáros zarándoklatot is szerveznek 

A szarvasi Sárarany Szalmaportán tartotta éves közgyűlését a Békés Megye Falusi Turizmusáért Egyesület a hétvégén. A szakmai beszámoló elfogadása mellett fontos szerep jutott a helyi hagyományok bemutatásának is, hiszen a házigazda Maczkó család szalmafonással és gyöngyfűzéssel foglalkozik. Autentikus környezetben, a kiállított tárgyak és a kemencében sült pogácsa mellett konstruktívan folyt a tanácskozás.

A FATOSZ-ra hivatkozva tévesztik meg a szállásadókat 

Az utóbbi időben, félreérthető és megtévesztő módon számos weboldal-fejlesztő cég keresi meg a FATOSZ falusi szálláshelyeit ingyenes vagy kedvezményes megjelenést kínálva számukra, azonban a szerződés aláírásakor nagyobb összeg kifizetéséhez kötik a megjelenést, figyelmeztet hírlevelében a szövetség.

Átadták az Év falusi vendéglátója díjakat 

2013. február elején a Tanyapedagógiai konferencia keretében adták át a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében a 2012. év falusi vendéglátó díjakat, közölte a FATOSZ.

A FATOSZ és a vendéglátás problémái 

Az OSTB Kastélyok, várak, falusi turizmus albizottsága hétfői ülésén Dr. Csizmadia László, a FATOSZ elnöke és Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke előterjesztése került napirendre.

Válságban vagy átalakulóban a hazai falusi turizmus? 

Nemrégiben rendezték meg a falusi vendégfogadók idei sütő-főző fesztiválját a baranyai Hosszúhetényben. Jó alkalom volt az esemény, hogy a versenyző csapatok szorgoskodása közepette áttekintsük a turisztikai ágazat jelenlegi helyzetét és várható jövőjét Szabó Géza egyetemi tanárral, a FATOSZ alelnökével, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnökével.

Az önfoglalkoztatók segítésének 10 pontja 

A közelmúltban elkészült 10 pontos munkahelyvédelmi akcióterv kiegészítéseként a kistermelői, kézműves szakma érdekeit védő civil szervezetek, a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ), a Magyar Agrár-Környezetgazda Egyesület, és az Akli Majorért Műemlék Alapítvány elkészítette és benyújtotta az önfoglalkoztatók segítésének 10 pontját.

Tanyapedagógiai programot az iskolákba 

Az Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat III. szakosztálya által indított projekt fő célja, hogy Magyarországon minden gyerek ismerje meg a hagyományos, falvainkban még fellelhető gazdálkodási módokat egy tudatos, életre nevelő pedagógiai programon keresztül, közölte lapunkkal a FATOSZ.

Az Artisjus kedvezménnyel kedveskedik a falusi turizmusnak 

A FATOSZ, Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége kedvezményes díjtétel megállapítására együttműködési megállapodást kötött az Artisjus Szerzői Jogvédő Irodával.

Összefogott az OTP és a FATOSZ 

A hazai turizmus szempontjából jelentős megállapodást kötött a FATOSZ (Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége) és az OTP Pénztárszolgáltató, a Széchenyi Pihenőkártya első és legnagyobb hazai kibocsátója. Az új megállapodásnak köszönhetően potenciálisan több ezer falusi és agroturizmusban tevékenykedő vállalkozó válik képessé arra, hogy egyszerűsített módon váljon SZÉP kártya elfogadóhellyé.

Együttműködik a FATOSZ és a Pannonhalmi Főapátság 

A Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége határozatlan időre szóló együttműködési megállapodást kötött kedden, amelynek célja, hogy eszközeiket és lehetőségeiket egyesítve segítsék a kulturális örökség ápolását és védelmét, a magyar vidék fejlődését.

Online foglalási rendszer az oldalon 

Elindult a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (FATOSZ) megújult weboldala, amelyen online foglalási rendszert is találhatnak a látogatók. 

Elindult a "Művészek a Vidékért” kampány 

A FATOSZ elindította a  „Művészek a Vidékért” elnevezésű kampányát, amelyet olyan művészek, közéleti személyiségek támogatnak, akik elhivatottak a szelíd turizmus iránt, szeretik a természet közelségét és magukénak érzik a környezettudatos életformát.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!