Alkalmazásözön augusztusi nyaralásokhoz

Taxizás és szobafoglalás féláron, járatkésés-értesítő, angolul beszélő doktorkereső, borravaló- és árfolyam-kalkulátor, online tolmács. Applikációk és közösségek, melyek megkönnyítik az utazást Benkő Líviától, a Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) főtitkárától.

Az elmúlt években gyökeresen megváltoztak az utazási szokások, a Couchsurfing és az Airbnb mellett több utazásra szakosodott startup-cég jelent meg, a „shared economy” modell már szinte minden szektorba begyűrűzött. A Forbes nemrég egy listát publikált, amelyben délkelet.ázsiai feltörekvő turisztikai startupokat mutatott be. Ezek közül például a Triipme Vietnámban, a PlateCulture malajziai utazásnál hozhat minket össze helyiekkel.

A napokban egy külföldi blogger ajánlására lettem figyelmes: a Flightfox segítségével például kiszervezhetjük a repjegykeresést és egy átlagos felhasználó internetes keresései helyett valóban a legkedvezőbb ajánlatot találják meg nekünk az utazásfüggő geekek. De teljesen ingyen is kaphatunk közösségi élményt, ha regisztrálunk a Couchsurfing oldalra és tagjai leszünk az egyik olyan csoportnak, akik a gasztronómia iránt nyitottak. „Kanapészörf-tagként” így saját városunkban is összejárhatunk külföldiekkel főzni, más kultúrák ételeinek elkészítését tanulhatjuk meg – mindezt teljesen ingyen, csak az alapanyag-vásárlásba kell beszállnunk.

A hagyományos utazásszervező cégek és kiadványok vásárlása helyett mikroközösségekbe tömörülnek azok az emberek, akiknek az utazás nem feltétlenül az egyhetes all inclusive nyaralást jelenteni, hanem valóban szeretnék megismerni egy idegen ország kultúráját. Ebben olyan közösségek segíthetnek nekünk, mint a Matadornetwork, a Tripadvisor, a Travellerspoint és LocalYoo, ahol személyes beszámolókat és értékeléseket olvashatunk vagy helyi idegenvezetőt kereshetünk egy egyetemista vagy különleges éttermeket szeretnénk felkutatni a korzók tömegétkezdéi helyett.

A „travel community” iparágat támogatva különféle szolgáltatásokat adó applikációk bukkantak fel a piacon, melyek nem egyedül a programválasztásban segíthetnek, hanem olcsóbb szállásokat ajánlanak nekünk vagy használatukkal féláron taxizhatunk európai nagyvárosokban. Az Instagram, a Pinterest, a Youtube és a Whatsapp használata már elterjedt az utazók között. Magyar vonatkozásban még nem igazán használják ezeket a felületeket a turisztikai szektorban, pedig főként az Instagram rejt számos lehetőséget a hashtagek használatával. Nem egy egyszerű képszerkesztő alkalmazásról beszélünk, utazási közösségek jöttek létre bloggerek és profi illetve amatőr utazási fotósok köré (@ahmet.erdem @respectthetour @travelfoodfilm @purposeofenvy), akik országukról olyan képeket osztanak meg naponta, hogy azok láttán első dolgunk legszívesebben a repjegyvásárlás lenne. 2014-ben ott tartunk, hogy már nem a hivatalos utazási irodák klasszikus reklámjai, és a nemzeti országimázs-központok üzenetei hatnak ránk utazástervezéskor. A „user generated content” és a „data-driven marketing”, vagyis a direkt marketing az utazási szektorban is virágkorát éli.

A Direkt és Interaktív Marketing Szövetség (DIMSZ) Mobilmarketing tagozatának szakmai támogatásával összegyűjtöttünk néhány applikációt, melyek megkönnyítik utazásunkat. Ha pedig további utazási tippre van szükség, érdemes megnézni a Time listáját is.

Huber Kornél, a DIMSZ Mobilmarketing tagozati elnöke és a Welovebudapest sales-vezetője

Kedvenc utazási appja: Couchsurfing

Bárhová is vezessen az utunk, egy helyi lakosnál jobb idegenvezető nem létezik. Szeretem bemutatni Budapestet az ide érkezőknek és szívesen veszem, ha ennek a remek közösségnek tagjai adnak tippeket az útikalauzokban: a nem feltétlenül megtalálható top panoráma, legjobb street food, tuti piacok témakörökben.

 

Kovácsházy Dénes, a DIMSZ Contact center tagozati elnöke és a Multicom ügyvezetője

Kedvenc utazási appja: Priceline

A Priceline egy szállás-, repülőjegy- és kölcsönautó-kereső/foglaló applikáció. Érdekessége, hogy például egy kiválasztott szállásra licitálhatunk egy nekünk megfelelő alacsony árral, és ha van szabad hely, akkor remélhetőleg elfogadják. A siker nyilván függ az idő közelségétől és a telítettségtől, de így egy kivételes módszerrel értékesíthetők last minute-ben a szabad helyek, és juthatunk nem mindennapi lehetőséghez.

 

Huszics György, a DIMSZ elnöke és a Crane ügyvezetője

Kedvenc utazási appja: MasterCard Úti tippek alkalmazás (IOS, Android)

Miért szeretem:

A felhasználói szempontokat figyelembe véve szedi össze az utazáshoz szükséges dolgokat. Csak egyet kiemelve: ha valaki próbálta már szótár alapján felolvasva megértetni magát, pontosan tudja mekkora segítség, ha egy helybeli ejti ki helyette a szavakat. Azt még értik is.

Előtte:

- checklistet ad, hogy mit vigyél magaddal, és pipálni is tudod, mit tettél már be a bőröndbe.

- tájékozódhatsz számtalan desztinációról, megtudva mennyibe kerülnek a legfontosabb dolgok (pl. hotel, menü egy átlagos étteremben, kenyér, ásványvíz stb.), bankkártyás fizetési lehetőségekről, adjunk-e borravalót

- a legfontosabb információk infografika formájában is elérhetők, ezek a felhasználók visszajelzései alapján  készülnek és frissülnek.

Közben:

- hangos szótár segít a legfontosabb mondatok „elmondásában” - ha valaki próbálta már szótár alapján felolvasva megértetni magát, pontosan tudja mekkora segítség, ha egy helybeli ejti ki helyette a szavakat. Azt még értik is.

- akinek fontosak a saját költései kontrollja, folyamatosan jegyzetelhet

Utána:

- a tapasztalatok megoszthatók, így legközelebb, illetve mások számára is tanulságként szolgálhatnak.

 

Kovács Hajnalka, a DIMSZ elnökségi tagja és a Magyar Telekom nagykereskedelmi tartalomszolgáltatói kapcsolatok vezetője

Kedvenc utazási appok: Pocketguide (IOS, Android)

Kedvencem, mert számtalan városra elérhető, különböző tematikájú és hosszúságú túraútvonalak közül lehet választani, és nézelődés közben audio kommentárban végighallgatni a helyi érdekességeket. Tehát kivált sok-sok útikönyvet, rengeteg tervezést és a séta közbeni olvasást - így a szemünk csak a látnivalóké marad. Sőt, egy gombnyomással az útközben készült fotókból és videókból még saját útifilm is készíthető vele.

 

Vámos-Hegyi Attila, a Mediafon ügyvezetője

Kedvenc utazási appja: Mozaik Múzemtúra

Ez egy február óta tartó magyar matricagyűjtő játék, amelyben 300 múzeumunk, illetve kiállítóhelyünk vesz részt és amelyhez mobil applikáció is kapcsolódik. A QR-kódon keresztül az egyes helyszíneken is letölthető app régiónként tartalmazza a múzeumokat, képpel és rövid leírással. Részletes leírása itt található, ahol persze magát a játékot is megtaláljuk. Nekem nagyon tetszik az, hogy a múzeumlátogatást népszerűsítő játékot kreatív módon kötötték össze a mobil alkalmazással. Segítségével több érdekes, számunkra addig ismeretlen múzeumot is felfedeztünk.

 

Benkő Lívia, a DIMSZ főtitkára


Kedvenc utazási appja: Uber
(még Magyarországon nem indult el)

Néhány héttel ezelőtt saját bőrömön tapasztaltam meg a digitális kor adta szolgáltatások előnyeit. Londonban jártam, ahol egy barátommal kipróbáltuk az Uber szolgáltatását, ennek a társaságnak, jobban mondva applikációnak köszönhetően több fővárosban zajlottak tüntetések, hiszen a kereskedelmi láncból éppen a taxisok maradnak ki. Az alkalmazással féláron tudtunk taxit rendelni. Az úticélunk megadása után kaptunk egy becsült árat a fuvar várható költéségéről és az ajánlat elfogadása után a közelben állomásozó autósok közül kaptunk üzenetet fotóval, elérhetőséggel, hogy ki ér rá, ezt követően pedig élőben követhettük merre jár a taxis és pontosan mikor érkezik hozzánk. Bárhová utazunk külföldön, érdemes használni az applikációt, bicikli és kismotor bérlése minden borkóstolás után veszélyes.

A címlapkép forrása a Newyorker.com.


Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.