Hogyan védjük otthonunkat, ha sokat utazunk?

A nyaralást – különösen ha egy hosszabb utazásról van szó – minden évben tűkön ülve várjuk. Ilyenkor az indulást alapos felkészülés előzi meg, melynek része a szállás lefoglalása, az utazás módjának kiválasztása és a napi programok leszervezése. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy ha elutazunk, lakásunkat napokra, sőt akár hetekre is üresen hagyjuk, ami komoly biztonsági kockázatokkal járhat együtt. Mivel természetesen úgy szeretnénk hazatérni, hogy otthonunkban mindent rendben találunk, érdemes néhány óvintézkedést megtennünk. Ezekkel kapcsolatban kikérhetjük egy ingatlan ügyvéd tanácsait is, de az alábbiakban mi is összefoglaljuk a legjobb megoldásokat.

Telepítsünk egy megbízható riasztórendszert

Ha otthonunk biztonságáról van szó, elsőként talán mindenkinek a riasztórendszer jut eszébe. Bár más módok is rendelkezésünkre állnak, kétségtelenül ez nyújthatja a legnagyobb megnyugvást arra az esetre, ha hosszú időre magára hagyjuk lakásunkat.

Többféle hatékony és modern riasztórendszer létezik: egyes változatok egy biztonsági szolgálatot riasztanak, mások pedig közvetlenül a rendőrségen jeleznek. Ezek beszerelése természetesen költséges, ezen kívül havidíjat is fizetnünk kell, és egy esetleges téves riasztás miatt történő kiszállás is pénzbe kerülhet. Ezért cserébe viszont valóban biztonságban érezhetjük lakásunkat, hiszen biztosak lehetünk benne hogy ha jelzés érkezik, percek alatt felkészült szakemberek érkeznek majd ki otthonunkhoz.

Amennyiben ez a megoldás túlságosan költségesnek tűnik, természetesen egyszerűbb riasztórendszerek közül is válogathatunk. Léteznek elemes készülékek, melyeket az ajtókra és ablakokra helyezünk, azok nyitását észlelve pedig az eszközök valamilyen jelzést adnak. Kapható olyan mozgásérzékelős készülék, ami a lakáson belül detektálja a mozgást, de hő- és hangérzékelésre képes berendezések is elérhetők. Ezek a rendszerek nem jeleznek a rendőrségen vagy a biztonsági szolgálatoknak, azonban hang- és fényjeleikkel jó eséllyel elijesztik az illetéktelen behatolót.

Világítsuk meg a lakás környezetét

Jelentősen csökkentheti a betörés kockázatát az, ha kellőképpen megvilágítjuk a lakás előtti folyosót, családi ház esetében pedig mind az ajtó környékét, mind a kertet. Felszerelhetünk mozgásérzékelős lámpát, de akár egy időzítőt is, ha ugyanis véletlenszerűen, mozgás hiányában is felkapcsolnak a fények, jóval nehezebb megállapítani, hogy otthon vagyunk-e. Ezt a trükköt akár az ingatlanon belül is alkalmazhatjuk, hiszen méginkább összezavarhatjuk a potenciális betörőket, ha időnként a távollétünkben is felkapcsol az előszoba vagy a nappali világítása.

Szereljünk fel kamerákat

A riasztórendszer kiegészítéseként, de önállóan is alkalmazhatjuk ezt a módszert. Létezik olyan kamerarendszer, mely jelzést küld nekünk, ha mozgást érzékel, okostelefonunk segítségével pedig azonnal láthatjuk, hogy azt mi okozza: ha illetéktelen behatoló, akkor a világ bármely tájáról értesíthetjük a rendőrséget.

A szomszédok privát szférájának megőrzése, és így az esetleges birtokvédelmi incidensek elkerülése érdekében érdemes lehet egyeztetni egy ingatlan ügyvéddel azzal kapcsolatban, hogy a kamerákat hogyan helyezhetjük el ingatlanunkon jogszerű keretek között.

Ne tegyük még vonzóbbá az udvart

Egy üresen álló családi ház természetesen jó célpont lehet egy esetleges betörőnek, figyeljünk azonban arra, hogy ne könnyítsük meg a dolgát! A kertben ne hagyjunk elöl olyan bútorokat, létrákat, melyek segítségével egyszerűbben bejuthatnak a házunkba, valamint ne felejtsük kint az értékesebb eszközöket, mint a fűnyírót vagy a kerékpárokat. Természetesen indulás előtt zárjuk be az ajtókat és ablakokat, de a kerti tárolókat se hagyjuk nyitva.

Ha felszereltük otthonunkat valamilyen elektronikai védelmi eszközzel, mindenképp figyeljünk oda arra, hogy a villanyóra szekrényét zárjuk be, így a behatoló nem tudja áramtalanítani a lakást.

Evidensnek tűnhet, sokan azonban mégis beleesnek ebbe a hibába: a kulcsokat, pótkulcsokat ne rejtsük el az udvarban vagy a szőnyeg alatt, egy tapasztalt betörő ugyanis percek alatt megtalálja a rejtekhelyünket.

Vonjuk be a szomszédokat

A körülöttünk lakókkal kialakított jó viszony nemcsak azért fontos, mert megkönnyíti az életünket ha otthon vagyunk, de azért is, mert ha elutazunk, a legegyszerűbben tőlük kérhetünk segítséget. Egyezzünk meg egy megbízható szomszéddal abban, hogy rendszeresen kiüríti a postaládánkat, kihelyezi a szemetesünket, esetleg néha elhúzza a függönyöket, felkapcsolja a lámpáinkat; az ilyen apróságok következtében úgy tűnik majd, hogy valaki tartózkodik az ingatlanban. Hosszabb utazás esetén kérjük meg, hogy nyírja le a füvet, esetleg parkoljon a házunk elé, ha pedig bármi gyanúsat észlel, azonnal értesítsen minket.

Ne híreszteljük el, hogy elutaztunk

Érthető, hogy ha egy új, izgalmas helyre utazunk, ennek hírét szeretnénk megosztani barátainkkal. Természetesen nem is kell mindenki előtt titkolózni, attól azonban tartózkodjunk, hogy világgá kürtöljük azt, hogy otthonunk éppen üresen áll. Különösen igaz ez az internetes megosztásokra: bármilyen vonzó is lehet, ne posztoljuk ki a nyaralásról készült fényképeket és videókat egészen addig, amíg haza nem értünk. Ha elterjed a híre annak, hogy egy másik kontinensen nyaralunk, mindenki számára egyértelművé válik az is, hogy lakásunkban jelenleg senki nem tartózkodik.

Vigyázzunk otthonunkra

A kikapcsolódás, a pihenés mindenki számára fontos, érthető azonban, hogy ennek során senki nem szeretne lakása biztonsága miatt aggódni. Sajnos száz százalékot nyújtó megoldás nem létezik, de nagyon sokat tehetünk azért, hogy az illetéktelen behatolás esélyét minimalizáljuk. Anyagi lehetőségeinktől függően fektessünk be egy komplex riasztórendszerbe, helyezzünk fel néhány kamerát vagy mozgásérzékelőt, esetleg bízzuk magunkat a szomszédainkra. Bármilyen megoldást is választunk, egy nagy lépést már megtettünk annak érdekében, hogy értékeinket a nyaralásból visszatérve is ott találjuk, ahol hagytuk őket.

 


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.
Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?