Idén új helyszínen folytatódik a Szeláví! Fesztivál

Idén nyáron is érdemes felkeresni a Szeláví! Fesztivált, ahol a jó hangulatú nyáresti koncertek mellett számos érdekes és edukatív programon is részt vehetnek a látogatók. Sátrakat összehajtani, túracipőt és táncos lábakat bepakolni, irány Dömös!

 

Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.

Június első hétvégéjén indítja a nyári fesztiválok sorát az élet szeretetét hirdető és a világ apró varázslataira rácsodálkozó fesztivál. A zenés - irodalmi programok mellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően idén is színes repertoárról válogathatnak azok a fesztiválozók, akik felkeresik a Dunakanyar szívében megtalálható települést: bekapcsolódhatnak fenntarthatósággal kapcsolatos beszélgetésekbe, kiállításokat tekinthetnek meg, vagy különböző workshopokon alkothatnak a természet ölelésében. A mozgás szerelmesei pedig jógázhatnak, kenuzhatnak a Dunán, és szervezett túrák során is megismerhetik a térség legszebb kirándulóhelyeit. Idén ráadásul a hazajutáson sem kell gondolkozni, hiszen az esti koncertek után a DaNu Kempingben sátrazhatnak a fesztiválozók.

Idén Dömösre költözikSzeláví Fesztivál
Idén Dömösre költözikSzeláví Fesztivál
Fotó: Szeláví Fesztivál/Kelemen Gergő

A nyitónapon, május 31-én Leskovics Gábor, vagy ahogy többen ismerik Lecsó köszönti az első fesztiválozókat az új helyszín Pajta Pódiumán. A Pál Utcai Fiúk, a Kispál és a Borz és a Kiscsillag zenészeként rengeteg dal megszületését köszönhetjük neki, ezen a koncerten főként ezekből a művekből fog válogatni, bemutatva, hogy e dalok hogyan születtek, hogy szólaltak meg egy szál gitáron a négy fal között. Őt követi a Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) által alapított Aranyakkord formáció a Szeláví! Színpadon. Ők egyfajta kísérleti műhely, dalkeltető, előadásuk játék a zenével és a szöveggel.

Sajátságos pszichedelikus-akusztikus hangulat, Rock’n’Roll rezervátum, szellemidézés, hangzásvilágát éppúgy jellemzi az utcai poros romantika, mint az éteri csilingelések.

Az este folyamán a Lázár tesók, vagyis Lázár Ágoston és Lázár Domokos is színpadra lép. Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismertté vált testvérpár zenéjét akusztikus, minimál hangszerelés jellemzi, hangulatában hozzák a két említett anyazenekar melankolikus vonalát. Ezt követően a MORDÁI, a 60-as, 70-es évek kisérletező magyar népzenei vonulatok repertoárjából (Muzsikás Zenekar, Sebő együttes, stb.) táplálkozó folk rock zenekar veszi birtokba a Szeláví! Színpadot. Az esti programok sorát Fodor Máriusz egyszemélyes elektronikus projektje, a Superflake zárja, akinek zenéjét a sötét hullámok, a burkoló görbékkel megszelídített zajok, táncolható ritmusok jellemzik.

Aranyakkord
Aranyakkord
Fotó: Szeláví Fesztivál

Hétvégén is érdemes lesz felkeresni a dömösi Duna-partot, hiszen a fesztivál második napja is izgalmas programokat és remek koncerteket tartogat a fesztiválozni vágyók számára. Szombat és vasárnap délelőtt és a koradélutáni óráiban a természettel való kapcsolódásé a főszerep. A látogatók könnyed hangulatú jógaórán vehetnek részt csodás dunai panorámával, felfedezhetik a környék számtalan természeti csodáját a Gál Lívia, a Túra Veled bronzjelvényes túravezetője által szervezett kirándulásokon, de kenuzhatnak is a DaNu Kemping jóvoltából. Az aktív kikapcsolódás mellett a fesztivál szervezői invitálják a látogatókat arra, hogy kicsit lassuljanak le, élvezzék a természetben eltöltött időt, csatlakozzanak a különböző kézműves workshopok, zöld foglalkozások adta lehetőségekhez, vagy tanuljanak a minket körülvevő erdők és természeti adottságokról.

Szombat délután Temesi Blanka ad akusztikus koncertet, aki a budapesti K11 Művészeti és Kulturális Központ Szabad a Színpad könnyűzenei tehetségkutatóján nyújtott teljesítményével nyert fellépési lehetőséget a nyárindító fesztiválon. Őt a Konyha zenekar követi a Szeláví! Színpadon, akik a tőlük megszokott és igen kedvelt retrósan lerobbant hangzással és fordulatos magyar szövegekkel játszanak eklektikus (a soultól a garage rockig terjedő skálán mozgó) popzenét. Ezután Sallai Laci dalszerző, a Felső Tízezer, a Galaxisok és a Platon Karataev zenésze ad szólókoncertet a Pajta Pódiumon. Egyszálgitáros műsorában elmúlt 10 évének dalaiból válogat, játszik néhány feldolgozást is, sokat mesél a dalszerzésről, egyes lemezek hátteréről és olyan sztorikat is megoszt, amit máshol nem lenne illendő elmesélni. A fesztiválozók szombat este a Lóci játszik zenéjére táncolhatnak a Duna partján, akik olyan bensőséges és szórakoztató hangulatot hoznak a színpadra, hogy a hallgatónak nincs más feladata, mint ellazulni, és átadni magát a fúvósokkal tarkított funky szólamoknak. A táncos hangulat persze nem ér véget a koncerttel, hiszen a Savages y Suefo dj-producer duó a budapesti eklektikus zenei szcénából érkezik a Dunakanyarba, hogy fokozza a hangulatot. A nap zárásaként a Hét Hat Club érkezik a színpadra, akik egy felszabadult táncházzal koronázzák meg a szombati programokat.

A koranyári fesztivál zárónapja

Vasárnap Szesztay Dávid zenész-dalszerző, a Kiscsillag zenekar billentyűs-gitárosa és a Santa Diver nevű jazz formáció basszusgitárosa, számos film és színházi előadás zeneszerzője ad szólókoncertet a dömösi Duna-parton. Agócs Márton és Fejér Mihály, vagyis az Aurevoir. frontszekciója különleges akusztikus koncerttel várja a közönséget. Majd' elfeledett régi dalok és sosem játszott új dalok mellett a fiúk kedvenc aurevoir. és nemaurevoir. dalai hangzanak majd el az este folyamán. Henri Gonzo és a Papírsárkányok is koncertet adnak a természetközeli rendezvényen: dalaik klasszikus hangszerelésűek, csendesebb, befelé figyelő zenei világ jellemzi őket. Ezúttal új dalokkal kiegészülve, neoklasszicista hangszereléssel mutatják be egyedi világukat. A különleges formációk sorát bővíti Ohnody, vagyis Hegyi Dóra akusztikus koncertje is. A nyár első fesztiválját a Platon Karataev zárja majd a Szeláví! Színpadon, akik a szakmai sikereknek örvendő ‘Partért kiáltó’ című albumuk után idén tavasszal új albummal érkeznek, ‘Napkötöző’ címmel.

A szabadságot és az élet szeretetét hirdető fesztiválon nem csak a színpadon szólhat a zene: akusztikus gitáros minikoncertekre is lehet számítani, este pedig Open Mic keretein belül kapnak a látogatók bemutatkozási lehetőséget és hangulatos tábortűz mellett zenélhet bárki, aki érzi magában a zenét

 

“Mindig olyan fesztiválnak álmodtuk meg a Szeláví!-t ahol van idő lelassulni és kapcsolódni a környezetünkkel. Emellett természetesen külön élmény a jobbnál jobb koncertek és beszélgetések meghallgatása. Izgatottan várjuk, hogy új helyszínünkön, Dömösön a Duna közvetlen közelségében milyen hangulatot tudunk varázsolni. Szeretettel várunk mindenkit!”

- mondta Szendrei Virág Zsófia, a VIProdukció Fesztiváliroda ügyvezetője. 


Hat Hét Club zenekar
Hat Hét Club zenekar
Fotó: Szeláví Fesztivál

A koncerteken kívül a Szeláví! Fesztiválon mindenki találhat számára megfelelő kiegészítő programokat, amik a fenntartható élettel kapcsolatos workshopoktól, egészen a szervezett kirándulásokig számos érdekes és értékes témában jelen lesznek.

A fesztivál területén készülhetnek agyag, föld, és vadvirágok magjainak keverékével virágbombák Módra Bettinával, melyekkel hozzájárulunk a környezetünk zöldítéséhez, méhlegelők létrehozásához. Érkezik a Felelős Gasztrohős, akiknek célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. Lesz superfood-rakodó, mag-zsákbamacska, de halfelismerés és horgász játék is. Gyógynövényes füstölőköteg készítő foglalkozást hoz a fesztiválozóknak a Vadvirág Teaház. A Pilisi Parkerdő kitelepülésénél többféle kvízt tölthetünk ki és játékos keretek között ismerkedhetünk az erdőgazdálkodással és a Pilisi Parkerdő természetvédelmi elveivel, de a látogatók nagy örömére a slack-line is helyet kap a fesztiválterületen. Kitelepül a fesztiválra a sokak által kedvelt Jane Goodall Intézet, akik például textiltáska festéssel, gyöngykészítéssel és zero waste beszélgetésekkel készülnek.

A Pannon Fényképészkör Egyesület több kerekasztal beszélgetésre is várja az érdeklődőket (például Ökofarm, Fenntartható Fotózás vagy Jane Goodall munkásságával kapcsolatosan), sőt!

Elhozzák Dömösre a Veszprémben már bemutatásra került fotókiállítását, melyet Jane Goodall veszprémi látogatásának apropóján rendeztek be. A fotók hat szekcióba rendeződnek:  föld, víz, tűz, levegő és a hatodik, egy bónusz mindezek mellé: a nature art. De ez még nem minden: a fesztiválozók készíthetnek papírkollázst Haniko segítségével, frappáns természetvédelmi játékokat próbálhatnak ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársainak segítségével, de saját készítésű floráriummal, azaz üvegcsébe ültetett kis növénykékkel is hazatérhetnek a La Florart jóvoltából. Az esti buli előtt egy kóstolóval egybekötött “sörténelem”, azaz sörtörténelmi beszélgetés is várható a Beerkák Team segítségével, melynek végén még a sörcsapolás művészetét is elsajátíthatják az érdeklődők. Érkezik továbbá a fesztiválra a Gulipánia kerámiafestő műhely, ahol kedves kerámiákat festhetnek az arra járók.

 


Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból

Újabb rendkívüli Kolodko szoborcsoport - rendkívüli alapanyagból 

A beton új generációja a jövő generációjáért.
Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok

Újra gőzerővel indul a Tatai Szabadtéri Játékok 

Június 28-tól újra életre kel a Tatai Szabadtéri Színpad.
Ha Zamárdi, akkor ZamJam

Ha Zamárdi, akkor ZamJam 

A Zamárdi ZamJam idén két alkalommal és rendhagyó formátummal jelentkezik: a nyár legelején és legvégén javarészt ingyenes programok egész sorát vonultatja fel közel 30 helyszínen.
Arculatváltás a Hungary NEXT-nél

Arculatváltás a Hungary NEXT-nél 

A jövőben a Hungary NEXT a kreatív gondolkodás mellett, magát a művészetet is bevonja a turizmusfejlesztésbe, hogy támogassa a turisztikai desztinációk szervezési és marketing munkáját.
Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban

Még a nyár beköszönte előtt érdemes ellenőriztetni a klímát az autóban 

A hőmérséklet napról napra növekszik, egyre többet süt a nap, ami csak egy valamit jelent: közeledik a nyaralás, a pihenés időpontja. Hamarosan már a forróságban tölthetjük a mindennapokat, ami azt is jelenti, hogy bárhova is indulunk, bármilyen rövid az út, a klímaberendezésnek szinte mindig mennie kell, hogy elviselhető legyen a hőség.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.