Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Mindannyian ismerjük a mondást: "Szorgos, mint a méh". A kifejezés nem légből kapott, csíkos kis barátaink valóban a legszorgalmasabb élőlények a világon. Míg mi átlagosan napi 8 órát dolgozunk, addig egy dolgozó méh 18 órát is munkával tölthet! Ez azonban csak egy olyan tulajdonság, amelyet mi is kamatoztathatnánk életünkben.

A BeoBee Méhészet a méhek napja alkalmából összegyűjtött 5 irigylésre méltó méh jellemvonást, amelyet mi, emberek is eltanulhatnánk tőlük.

Csapatmunka

A méhek világában nem létezik egyes szám. Mindannyiuknak megvan a maga szerepe – van köztük dolgozó, nektárgyűjtő, építő, mézérlelő, gyűjtő, őrző, dajka… –  így együtt alkotják az egészet. Ebben a tökéletesen szervezett társadalmi struktúrában egymással szinkronban végzik a munkájukat, s minden egyén célja a közös jó.

Békés együttélés

Egy méhcsaládban nyáron közel 50.000-en élnek, még sincs válás vagy felmondás. Minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal, ehhez pedig „belátják”, fontos, hogy békében végezzék feladataikat. Ezért nincsenek konfliktusok sem; tökéletes összehangban dolgoznak egymással.

Kitartás

Egy méhecske élete során körülbelül 450 ezer virágot poroz be, ami azért is meglepő, mert a szezonban csupán 6 hetet élnek. 1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk. Nekünk belegondolni is fárasztó, őket azonban még a jetlag sem kínozza.

Gondoskodás

Amikor a méh nektárt gyűjt, azt nem magának teszi, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a kaptár fennmaradásához. Ugyancsak önzetlenül végzik munkájukat a dajka méhek is, akik szűnni nem akaró odafigyeléssel gondozzák a tojásokat. Ebben a szervezett társadalomban a méhkirálynő védelme is kiemelkedő fontosságú: őt a dolgozó méhek élete végéig táplálják méhpempővel. Tisztán tartják és ápolják, sőt, a kolónia hőmérsékletét is a méhanya igényeihez igazítják.

Precizitás

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, sőt, az általuk épített hatszög alakú méhsejt számtalan építészmérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé.

Néhány tulajdonságot mi is eltanulhatunk a méhektől
Néhány tulajdonságot mi is eltanulhatunk a méhektől
Fotó: BeoBee

„A méhek meglepően intelligens állatok; társas viselkedésük, tájékozódó képességük, valamint problémamegoldó készségük révén rendkívül hatékonyan és sikeresen alkalmazkodnak környezetükhöz és feladataikhoz. Van mit tanulnunk tőlük! Gondoljunk erre is, amikor ajándékukat, egy finom kanál mézet fogyasztunk.

– mondta Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet vezető méhésze.

Így néhány ötlet, hogyan tudjuk segíteni a munkájukat:

A méheknek nagy szüksége van egy biztonságos helyre, ahol télen-nyáron nyugalomban élhetik a mindennapjaikat. Jó ötlet lehet egy méh-hotel készítése, ahol megpihenhetnek.

A méhek szeretik a tiszta, gazdag kerteket. Ültessünk olyan növényeket, amelyek sok nektárt és pollent termelnek. A beporzó-barát növények többsége egyébként balkonládában is komfortosan érzi magát, így akkor is óvhatjuk őket, ha csak erkély vagy ablakpárkány áll rendelkezésünkre. 

Ne űzzük el őket kertből! Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát, hiszen a beporzók nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre.

Ha méhek élnek a környékünkön, ne zavarjuk őket feleslegesen és kerüljük a kaptárak vandalizálását. Ne engedjünk a közelükbe háziállatot vagy gyermeket, az mindkettőnek stresszhatás.

Vásároljunk mézet és méhészeti termékeket magyar termelőtől! Ezzel támogathatjuk a méhészek munkáját és hozzájárulhatunk a hazai méhészetek fennmaradásához.


 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.