Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Mindannyian ismerjük a mondást: "Szorgos, mint a méh". A kifejezés nem légből kapott, csíkos kis barátaink valóban a legszorgalmasabb élőlények a világon. Míg mi átlagosan napi 8 órát dolgozunk, addig egy dolgozó méh 18 órát is munkával tölthet! Ez azonban csak egy olyan tulajdonság, amelyet mi is kamatoztathatnánk életünkben.

A BeoBee Méhészet a méhek napja alkalmából összegyűjtött 5 irigylésre méltó méh jellemvonást, amelyet mi, emberek is eltanulhatnánk tőlük.

Csapatmunka

A méhek világában nem létezik egyes szám. Mindannyiuknak megvan a maga szerepe – van köztük dolgozó, nektárgyűjtő, építő, mézérlelő, gyűjtő, őrző, dajka… –  így együtt alkotják az egészet. Ebben a tökéletesen szervezett társadalmi struktúrában egymással szinkronban végzik a munkájukat, s minden egyén célja a közös jó.

Békés együttélés

Egy méhcsaládban nyáron közel 50.000-en élnek, még sincs válás vagy felmondás. Minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal, ehhez pedig „belátják”, fontos, hogy békében végezzék feladataikat. Ezért nincsenek konfliktusok sem; tökéletes összehangban dolgoznak egymással.

Kitartás

Egy méhecske élete során körülbelül 450 ezer virágot poroz be, ami azért is meglepő, mert a szezonban csupán 6 hetet élnek. 1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk. Nekünk belegondolni is fárasztó, őket azonban még a jetlag sem kínozza.

Gondoskodás

Amikor a méh nektárt gyűjt, azt nem magának teszi, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a kaptár fennmaradásához. Ugyancsak önzetlenül végzik munkájukat a dajka méhek is, akik szűnni nem akaró odafigyeléssel gondozzák a tojásokat. Ebben a szervezett társadalomban a méhkirálynő védelme is kiemelkedő fontosságú: őt a dolgozó méhek élete végéig táplálják méhpempővel. Tisztán tartják és ápolják, sőt, a kolónia hőmérsékletét is a méhanya igényeihez igazítják.

Precizitás

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, sőt, az általuk épített hatszög alakú méhsejt számtalan építészmérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé.

Néhány tulajdonságot mi is eltanulhatunk a méhektől
Néhány tulajdonságot mi is eltanulhatunk a méhektől
Fotó: BeoBee

„A méhek meglepően intelligens állatok; társas viselkedésük, tájékozódó képességük, valamint problémamegoldó készségük révén rendkívül hatékonyan és sikeresen alkalmazkodnak környezetükhöz és feladataikhoz. Van mit tanulnunk tőlük! Gondoljunk erre is, amikor ajándékukat, egy finom kanál mézet fogyasztunk.

– mondta Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet vezető méhésze.

Így néhány ötlet, hogyan tudjuk segíteni a munkájukat:

A méheknek nagy szüksége van egy biztonságos helyre, ahol télen-nyáron nyugalomban élhetik a mindennapjaikat. Jó ötlet lehet egy méh-hotel készítése, ahol megpihenhetnek.

A méhek szeretik a tiszta, gazdag kerteket. Ültessünk olyan növényeket, amelyek sok nektárt és pollent termelnek. A beporzó-barát növények többsége egyébként balkonládában is komfortosan érzi magát, így akkor is óvhatjuk őket, ha csak erkély vagy ablakpárkány áll rendelkezésünkre. 

Ne űzzük el őket kertből! Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát, hiszen a beporzók nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre.

Ha méhek élnek a környékünkön, ne zavarjuk őket feleslegesen és kerüljük a kaptárak vandalizálását. Ne engedjünk a közelükbe háziállatot vagy gyermeket, az mindkettőnek stresszhatás.

Vásároljunk mézet és méhészeti termékeket magyar termelőtől! Ezzel támogathatjuk a méhészek munkáját és hozzájárulhatunk a hazai méhészetek fennmaradásához.


Megjelent a friss TKI index

Megjelent a friss TKI index 

2025. májusban a turisztikai cégek 70 százalék szolgáltatási árainak növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra vonatkozóan az előző év azonos időszakához mérten.
Új határon átnyúló turisztikai egyesület

Új határon átnyúló turisztikai egyesület 

Megalakult a Fernenet – új határon átnyúló turisztikai egyesület a Fertő-tó térségében.
Életműkiállítás a belvárosi galériában

Életműkiállítás a belvárosi galériában 

Grandiózus életműkiállítással indítja útjára a nyarat a Virág Judit Galéria.
Megújult a legendás gemenci kőkereszt

Megújult a legendás gemenci kőkereszt 

A település központi részén, az árvízvédelmi töltés mellett, az egykori keselyűsi csárda előtt álló emlékművet bárki megcsodálhatja.
Indul a Muslinca Bringakör

Indul a Muslinca Bringakör 

A Muslinca Bringakör egy ingyenes, játékos, felfedező jellegű kerékpáros kihívás.
 Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén

Érdekes belföldi úti célok a hosszú hétvégén 

Siófok a legnépszerűbb pünkösdi úti cél belföldön az egyik szállásfoglaló portál friss foglalási adatai szerint a közelgő hosszú hétvégén.
Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen

Közel félezer pályázat az idei Virágos Magyarország versenyen 

Az országos környezetszépítő verseny legnépszerűbb kategóriái 2025-ben az Év főtere és az Év fasora.
 Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját

Nyugdíjasok megpróbálják beállítani Phileas Fogg rekordját 

Negyven nap, majdnem 30.000 kilométer, 3274 gyalogló.
Kulturális randevú Göcsejben

Kulturális randevú Göcsejben 

Az eseménysorozat a göcseji dombok között idén 22 településen több mint 60 programot és közel 100 élményt kínál a „fenntartható lassúság” jegyében.
Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában

Indul a nyári szezon a Tisza-tó fővárosában 

Ezen a nyáron is rengeteg kalanddal és élménnyel vár Tiszafüred.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.