Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Mindannyian ismerjük a mondást: "Szorgos, mint a méh". A kifejezés nem légből kapott, csíkos kis barátaink valóban a legszorgalmasabb élőlények a világon. Míg mi átlagosan napi 8 órát dolgozunk, addig egy dolgozó méh 18 órát is munkával tölthet! Ez azonban csak egy olyan tulajdonság, amelyet mi is kamatoztathatnánk életünkben.

A BeoBee Méhészet a méhek napja alkalmából összegyűjtött 5 irigylésre méltó méh jellemvonást, amelyet mi, emberek is eltanulhatnánk tőlük.

Csapatmunka

A méhek világában nem létezik egyes szám. Mindannyiuknak megvan a maga szerepe – van köztük dolgozó, nektárgyűjtő, építő, mézérlelő, gyűjtő, őrző, dajka… –  így együtt alkotják az egészet. Ebben a tökéletesen szervezett társadalmi struktúrában egymással szinkronban végzik a munkájukat, s minden egyén célja a közös jó.

Békés együttélés

Egy méhcsaládban nyáron közel 50.000-en élnek, még sincs válás vagy felmondás. Minden egyes munkafolyamat és szerep összefügg a másikkal, ehhez pedig „belátják”, fontos, hogy békében végezzék feladataikat. Ezért nincsenek konfliktusok sem; tökéletes összehangban dolgoznak egymással.

Kitartás

Egy méhecske élete során körülbelül 450 ezer virágot poroz be, ami azért is meglepő, mert a szezonban csupán 6 hetet élnek. 1 kg mézért körülbelül 18 ezer kilométert kell repülniük, ami annyi, mintha Budapestről Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba utaznánk. Nekünk belegondolni is fárasztó, őket azonban még a jetlag sem kínozza.

Gondoskodás

Amikor a méh nektárt gyűjt, azt nem magának teszi, hanem azért, mert ez elengedhetetlen a kaptár fennmaradásához. Ugyancsak önzetlenül végzik munkájukat a dajka méhek is, akik szűnni nem akaró odafigyeléssel gondozzák a tojásokat. Ebben a szervezett társadalomban a méhkirálynő védelme is kiemelkedő fontosságú: őt a dolgozó méhek élete végéig táplálják méhpempővel. Tisztán tartják és ápolják, sőt, a kolónia hőmérsékletét is a méhanya igényeihez igazítják.

Precizitás

A méhek az állatvilág legnagyobb építészei, sőt, az általuk épített hatszög alakú méhsejt számtalan építészmérnököt megihletett már! Nem véletlen, hiszen a hatszög alakú sejtek egyenletesen tömöríthetőek egymás mellé, a rendelkezésre álló tér leghatékonyabb kihasználását és így a legnagyobb mennyiségű méz tárolását teszik lehetővé.

Néhány tulajdonságot mi is eltanulhatunk a méhektől
Néhány tulajdonságot mi is eltanulhatunk a méhektől
Fotó: BeoBee

„A méhek meglepően intelligens állatok; társas viselkedésük, tájékozódó képességük, valamint problémamegoldó készségük révén rendkívül hatékonyan és sikeresen alkalmazkodnak környezetükhöz és feladataikhoz. Van mit tanulnunk tőlük! Gondoljunk erre is, amikor ajándékukat, egy finom kanál mézet fogyasztunk.

– mondta Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet vezető méhésze.

Így néhány ötlet, hogyan tudjuk segíteni a munkájukat:

A méheknek nagy szüksége van egy biztonságos helyre, ahol télen-nyáron nyugalomban élhetik a mindennapjaikat. Jó ötlet lehet egy méh-hotel készítése, ahol megpihenhetnek.

A méhek szeretik a tiszta, gazdag kerteket. Ültessünk olyan növényeket, amelyek sok nektárt és pollent termelnek. A beporzó-barát növények többsége egyébként balkonládában is komfortosan érzi magát, így akkor is óvhatjuk őket, ha csak erkély vagy ablakpárkány áll rendelkezésünkre. 

Ne űzzük el őket kertből! Kerüljük a mérgező növényvédő szerek használatát, hiszen a beporzók nagyon érzékenyek a növényvédő szerekre.

Ha méhek élnek a környékünkön, ne zavarjuk őket feleslegesen és kerüljük a kaptárak vandalizálását. Ne engedjünk a közelükbe háziállatot vagy gyermeket, az mindkettőnek stresszhatás.

Vásároljunk mézet és méhészeti termékeket magyar termelőtől! Ezzel támogathatjuk a méhészek munkáját és hozzájárulhatunk a hazai méhészetek fennmaradásához.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.