Új vezető az Ostoros-Novaj Bor Zrt.-nél

Február elsejétől Soltész Gergő látja el az Egri Borvidék legnagyobb borászati vállalkozásának, az Ostoros-Novaj Bor Zrt. elnök-igazgatói tisztségét - hangzott el a társaság keddi sajtótájékoztatóján Egerben.

Az édesapja, Soltész Gábor helyét átvevő új cégvezető elmondta: a következő időszakban a tradíciókra alapozott, de a piaci igényekhez igazított fejlesztéseket terveznek. Ezek révén hosszútávon is meg szeretnék erősíteni a társaságról kialakult képet, amely szerint a nagyobb magyarországi borászati üzemek között a három legismertebb egyike az Ostoros-Novaj Bor Zrt.

Hozzátette: tudatosan készült a feladatra. Két éve már korábbi munkája, az FHB Bank vezérigazgatói teendői mellett a zrt. igazgatóságának elnökeként vett részt a társaság irányításában.

Soltész Gergő elmondta: céljuk a borvidéki vezető szerep megőrzése, illetve a minőség és az elfogadottság tekintetében való előrelépés.

Ezt szolgálja a stabil, jó minőségű szőlőalapanyag-bázis megteremtése, amely a többi szőlőtermelőtől, illetve a más borvidékekről érkező felvásárlóktól való függetlenedést, valamint a gépi művelést is lehetővé teszi. Kitért rá: a szőlőfeldolgozás korszerűsítésére is több tízmillió forintot költöttek az elmúlt években, de további fejlesztéseket terveznek mintegy 150 millió forint értékben.

Úgy fogalmazott, hogy a borokat a fogyasztók minél nagyobb tömegével szeretnék helyben megismertetni, amihez azonban ez idáig hiányzott a megfelelő vendéglátói kapacitás. Ezen hamarosan egy egri, szépasszonyvölgyi "autentikus" pince megnyitásával fognak segíteni. Hozzátette: fontosnak tartják a fogyasztókkal való kommunikációt, az érzelmi kötődés kialakítását is.

Sztereotípiák

Az elnök-igazgató arról is beszélt, hogy általános a vélekedés, miszerint a kis, kézműves borászatok termékei a jók, a nagyoké nem annyira. Pedig a nagyüzemnek sok előnye van: nagyobb alapanyag-bázisból tud dolgozni, jobban tudja szelektálni a szőlőfajtákat, eredményes működés esetén többet tud beruházni, korszerűbb technológiát tud alkalmazni, jobban tudnak szakosodni a borászok - mutatott rá.

Soltész Gergő elmondta: a fejlesztéseknél számítanak az kkv-knak szánt, vissza nem térítendő uniós forrásokra, illetve arra, hogy a nagyobb hozzáadott értéket képviselő növénykultúrák, így a szőlő kiemelt figyelmet, támogatást kap.

Az Eger szomszédságában, Ostoroson és Novajon gazdálkodó, hagyományosan szőlőtermesztéssel és borászattal foglakozó szövetkezetből alakult Ostoros-Novaj Bor Zrt. 400-500 hektárnyi, kistulajdonosok birtokában lévő szőlőterületet integrál, de terveik között szerepel mintegy 70-80 hektárnyi szőlő telepítése is. A cég ezen felül mintegy ezer hektárnyi szántóföldön is gazdálkodik.

A társaság évente mintegy ötmillió palackot értékesít, 90 százalékban hazai piacon. Tavalyi árbevételük meghaladta a 2 milliárd forintot. Közlésük szerint a zrt. a hasonló méretű hazai borászati üzemek között piacvezető helyet foglal el.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.