Új vezető az Ostoros-Novaj Bor Zrt.-nél

Február elsejétől Soltész Gergő látja el az Egri Borvidék legnagyobb borászati vállalkozásának, az Ostoros-Novaj Bor Zrt. elnök-igazgatói tisztségét - hangzott el a társaság keddi sajtótájékoztatóján Egerben.

Az édesapja, Soltész Gábor helyét átvevő új cégvezető elmondta: a következő időszakban a tradíciókra alapozott, de a piaci igényekhez igazított fejlesztéseket terveznek. Ezek révén hosszútávon is meg szeretnék erősíteni a társaságról kialakult képet, amely szerint a nagyobb magyarországi borászati üzemek között a három legismertebb egyike az Ostoros-Novaj Bor Zrt.

Hozzátette: tudatosan készült a feladatra. Két éve már korábbi munkája, az FHB Bank vezérigazgatói teendői mellett a zrt. igazgatóságának elnökeként vett részt a társaság irányításában.

Soltész Gergő elmondta: céljuk a borvidéki vezető szerep megőrzése, illetve a minőség és az elfogadottság tekintetében való előrelépés.

Ezt szolgálja a stabil, jó minőségű szőlőalapanyag-bázis megteremtése, amely a többi szőlőtermelőtől, illetve a más borvidékekről érkező felvásárlóktól való függetlenedést, valamint a gépi művelést is lehetővé teszi. Kitért rá: a szőlőfeldolgozás korszerűsítésére is több tízmillió forintot költöttek az elmúlt években, de további fejlesztéseket terveznek mintegy 150 millió forint értékben.

Úgy fogalmazott, hogy a borokat a fogyasztók minél nagyobb tömegével szeretnék helyben megismertetni, amihez azonban ez idáig hiányzott a megfelelő vendéglátói kapacitás. Ezen hamarosan egy egri, szépasszonyvölgyi "autentikus" pince megnyitásával fognak segíteni. Hozzátette: fontosnak tartják a fogyasztókkal való kommunikációt, az érzelmi kötődés kialakítását is.

Sztereotípiák

Az elnök-igazgató arról is beszélt, hogy általános a vélekedés, miszerint a kis, kézműves borászatok termékei a jók, a nagyoké nem annyira. Pedig a nagyüzemnek sok előnye van: nagyobb alapanyag-bázisból tud dolgozni, jobban tudja szelektálni a szőlőfajtákat, eredményes működés esetén többet tud beruházni, korszerűbb technológiát tud alkalmazni, jobban tudnak szakosodni a borászok - mutatott rá.

Soltész Gergő elmondta: a fejlesztéseknél számítanak az kkv-knak szánt, vissza nem térítendő uniós forrásokra, illetve arra, hogy a nagyobb hozzáadott értéket képviselő növénykultúrák, így a szőlő kiemelt figyelmet, támogatást kap.

Az Eger szomszédságában, Ostoroson és Novajon gazdálkodó, hagyományosan szőlőtermesztéssel és borászattal foglakozó szövetkezetből alakult Ostoros-Novaj Bor Zrt. 400-500 hektárnyi, kistulajdonosok birtokában lévő szőlőterületet integrál, de terveik között szerepel mintegy 70-80 hektárnyi szőlő telepítése is. A cég ezen felül mintegy ezer hektárnyi szántóföldön is gazdálkodik.

A társaság évente mintegy ötmillió palackot értékesít, 90 százalékban hazai piacon. Tavalyi árbevételük meghaladta a 2 milliárd forintot. Közlésük szerint a zrt. a hasonló méretű hazai borászati üzemek között piacvezető helyet foglal el.

Forrás: Élelmiszer Online/MTI


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.