Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói szerint a mikroalgák egyik gyakori típusából kivont zsiradék akár a pálmaolaj egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája is lehet.

Kísérleteik során a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a pálmaolajhoz képest a mikroalgákból nyert változat több többszörösen telítetlen zsírsavat és kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. Ez azért jó hír, mert míg a többszörösen telítetlen zsírsavak bizonyítottan csökkentik a rosszkoleszterin-szintet, a telített zsírsavak akár a stroke kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A szingapúri felfedezés további pozitív hozadéka lehet, hogy az olajpálma-ültetvényekkel szemben az algatelepek kialakításához nincs szükség erdőtlenítésre, vagyis az alternatív megközelítés sokkal fenntarthatóbbnak tekinthető.

Az algaolaj előállításához a tudósok először is egy, az összes élő sejtben megtalálható piruvinsav nevű, szerves anyagot hozzáadtak egy Chromochloris zofingiensis algát is tartalmazó oldathoz, majd pedig a fotoszintézis serkentése érdekében ultraibolya fénynek tették ki az elegyet.

14 nap elteltével a mikroalgákat megmosták és megszárították, majd pedig az olaj és az algafehérje közötti kötések lebontása érdekében metanollal kezelték az élőlényeket.  Ez az eljárás tette lehetővé, hogy a szervezetükből ki lehessen vonni a zsiradékot.

A kutatók szerint egy 100 grammos bolti csokoládé elkészítéséhez 160 gramm algára lenne szükség.

William Chen, az NTU Élelmiszer-tudományi és -technológiai Programjának igazgatója gyakorlatilag győzelemként értékelte a felfedezést. A szakember szerint kollégáival folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek az élelmiszer-ellátási lánc káros környezeti hatásait valamelyest enyhíteni tudják, és a pálmaolaj kiváltása algaolajjal épp egy ilyen megoldás lehet.

Forrás: Food Business News / Store Insider


Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.