Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói szerint a mikroalgák egyik gyakori típusából kivont zsiradék akár a pálmaolaj egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája is lehet.

Kísérleteik során a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a pálmaolajhoz képest a mikroalgákból nyert változat több többszörösen telítetlen zsírsavat és kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. Ez azért jó hír, mert míg a többszörösen telítetlen zsírsavak bizonyítottan csökkentik a rosszkoleszterin-szintet, a telített zsírsavak akár a stroke kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A szingapúri felfedezés további pozitív hozadéka lehet, hogy az olajpálma-ültetvényekkel szemben az algatelepek kialakításához nincs szükség erdőtlenítésre, vagyis az alternatív megközelítés sokkal fenntarthatóbbnak tekinthető.

Az algaolaj előállításához a tudósok először is egy, az összes élő sejtben megtalálható piruvinsav nevű, szerves anyagot hozzáadtak egy Chromochloris zofingiensis algát is tartalmazó oldathoz, majd pedig a fotoszintézis serkentése érdekében ultraibolya fénynek tették ki az elegyet.

14 nap elteltével a mikroalgákat megmosták és megszárították, majd pedig az olaj és az algafehérje közötti kötések lebontása érdekében metanollal kezelték az élőlényeket.  Ez az eljárás tette lehetővé, hogy a szervezetükből ki lehessen vonni a zsiradékot.

A kutatók szerint egy 100 grammos bolti csokoládé elkészítéséhez 160 gramm algára lenne szükség.

William Chen, az NTU Élelmiszer-tudományi és -technológiai Programjának igazgatója gyakorlatilag győzelemként értékelte a felfedezést. A szakember szerint kollégáival folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek az élelmiszer-ellátási lánc káros környezeti hatásait valamelyest enyhíteni tudják, és a pálmaolaj kiváltása algaolajjal épp egy ilyen megoldás lehet.

Forrás: Food Business News / Store Insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.