Algaolajjal helyettesítenék a pálmaolajat

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTU) kutatói szerint a mikroalgák egyik gyakori típusából kivont zsiradék akár a pálmaolaj egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívája is lehet.

Kísérleteik során a szakemberek arra a megállapításra jutottak, hogy a pálmaolajhoz képest a mikroalgákból nyert változat több többszörösen telítetlen zsírsavat és kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. Ez azért jó hír, mert míg a többszörösen telítetlen zsírsavak bizonyítottan csökkentik a rosszkoleszterin-szintet, a telített zsírsavak akár a stroke kialakulásához is hozzájárulhatnak.

A szingapúri felfedezés további pozitív hozadéka lehet, hogy az olajpálma-ültetvényekkel szemben az algatelepek kialakításához nincs szükség erdőtlenítésre, vagyis az alternatív megközelítés sokkal fenntarthatóbbnak tekinthető.

Az algaolaj előállításához a tudósok először is egy, az összes élő sejtben megtalálható piruvinsav nevű, szerves anyagot hozzáadtak egy Chromochloris zofingiensis algát is tartalmazó oldathoz, majd pedig a fotoszintézis serkentése érdekében ultraibolya fénynek tették ki az elegyet.

14 nap elteltével a mikroalgákat megmosták és megszárították, majd pedig az olaj és az algafehérje közötti kötések lebontása érdekében metanollal kezelték az élőlényeket.  Ez az eljárás tette lehetővé, hogy a szervezetükből ki lehessen vonni a zsiradékot.

A kutatók szerint egy 100 grammos bolti csokoládé elkészítéséhez 160 gramm algára lenne szükség.

William Chen, az NTU Élelmiszer-tudományi és -technológiai Programjának igazgatója gyakorlatilag győzelemként értékelte a felfedezést. A szakember szerint kollégáival folyamatosan keresik azokat a módszereket, amelyek az élelmiszer-ellátási lánc káros környezeti hatásait valamelyest enyhíteni tudják, és a pálmaolaj kiváltása algaolajjal épp egy ilyen megoldás lehet.

Forrás: Food Business News / Store Insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.