„A logisztika lett az egyik legfőbb főnököm”

Nyár végén séfváltás történt az egyik hazai topcateringcég, a La Fiesta Party Service háza táján: Rácz Ferenc végzi a konyhán az irányítást. Aki korántsem idegenként vette át a stafétabotot nagynevű elődjétől, Papp Lajostól, hiszen kisegítő szakemberként már jó tíz éve együttműködik a Kovács László vezette professzionális csapattal.

Rövid bemutatkozást hallhatnánk?

Az Atrium Hyattben kezdtem annak idején, utána az Eravis Hotel megnyitása, majd bükfürdői évek következtek, oda egyébként, a Hotel Répcébe már konyhafőnöki pozícióba érkeztem. Majd jött a budai Szent György étterem konyhájának irányítása, onnan hívott Buday Péter helyettesének a Larusba, és most a La Fiesta konyháját vezethetem.

Elég színes felsorolás: van benne szálloda, étterem és most már a cateringszegmens is.

Pont azért vállaltam el ezt a feladatot, mert éttermi és szállodai konyhai vezetői pozícióban már kipróbáltam magam, azonban a catering szolgáltatás, a party service még nem szerepelt a „repertoáromban”.

Miért vonzotta éppen ez a terület?

Mert nagyon nehéz, nagy kihívásokkal teli, és pont ez adja meg számomra a szépségét.

Kifejtené ezt egy kicsit bővebben?

Mielőtt bárki azt állítaná, hogy ez esetben nincs kontroll a szakács számára, annak azonnal helyesbítenék: a felszolgálók egy-egy esemény kapcsán mindig referálnak arról, hogy milyen volt a rendezvényen a fogadtatás. Arról nem beszélve, hogy vagy én, vagy a helyettesem mindig elkísérjük az ételeinket, így közvetlen visszacsatolás is van egy-egy programról. Az új nehézséget, az igazi kihívást az jelenti számomra, amivel ilyen kőkeményen még sehol nem találkoztam eddig az eltelt évek során: a logisztika. Hiszen pontosan ki kell számolni, hová mennyi ételt, italt, konyhai felszerelést vigyünk, és a mostani munkám során azzal is számolni kell, hogy ha mondjuk hajnal- ban indul a kocsi a rendezvény helyszínére, akkor nincs mese, éjjel kell elkezdeni a főzést. Ráadásul pontosan tudni kell, hogy egy készétel három órán át marad fogyasztható állapotban, és ha tányérszervizes a fogadás, akkor a konyhai hátteret is előre pontosan meg kell szervezni, percre pon- tosan át kell látni a feladatsort. Előzetes tárgyalás a helyszínen a szervezőkkel, a villanyszerelővel, a sofőrrel a szállítás miatt – folytassam?

Alapanyagok terén a catering során mást használ a szakács, mint egyéb esetekben?

Ha a vendéglátás, amit nyújt, minőséget képvisel, akkor természetesen nem. És mivel én a magyaros konyha híve vagyok, nálam erősen fűszerezve készülnek a fogások, elég egyéni – ahogy mondják: olyan nagymamás – az ízvilágom. Vagyis sok fűszert használok. Egyébként a házias konyha szeretetével nem vagyok egyedül: mindig megfigyeljük, ha ha egy rendezvényen jóféle töltött káposztát teszünk ki, és mellette szuvidált csirkemellet kínálunk – naná, hogy a töltött káposzta hamarabb fogy el!

Milyen a La Fiesta csapata? Érkezése óta történt-e változás?

Szerencsére fiatal, kreatív, az új kihívásokra fogékony csapatot örököltem. Változás inkább a technikai háttérben szerepel, amióta én vezetem a konyhát: módosítottam a hűtők rendszerén, és új ételek születtek a kezem alatt új technológiák használatával – sous vide, konfitálás. Az is újdonság a konyhában, hogy a savanyúságokat, lekvárokat mi magunk készítjük, ezenkívül saját kézműves termékeik vannak – füstölt sonka, háziszalámi –, ezeket saját receptúra alapján készítjük.


Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.