Becsekkoló vendég: Hol lehet a legközelebb teszteltetni?

Szállodás körökben ma ez a leggyakoribb kérdés az érkező vendégek oldalról – nem véletlenül. Többek közt vendégérkezésekről, foglaltsági mutatókról, vendégkör-összetételről, elmaradó év végi rendezvényekről, hotel zárásokról, újra nyitásokról és a kikerülhetetlen munkaerőhelyzetről beszélgetünk év végi összegző találkozásunk során Géher Zoltánnal, a három budapesti szállodát üzemeltető Zeina Hotels vezérigazgatójával.  

Vendégkör. Alapvetően a környező országokból érkeznek hozzájuk a legtöbben, a német anyanyelvű területekről jön a legtöbb vendég. Nyáron kimagasló volt a dánok, és jó pár hétig a holland területről érkezők aránya is. Jó hír, hogy lassan megindulnak az angolok ismét Budapest felé. Akiknek viszont csökken a számuk, az az Izraelből érkezők, pedig a nyáron alapvetően ők töltötték meg a budapesti házakat – így az akkor nyitva lévő Continental és a Prestige Budapest házukat. Az amerikai turisták viszont jó ideje teljesen elmaradnak – nem csoda, náluk nem engedélyezték a tengerentúli utazást.

 

 

Foglaltsági mutatók. Meglepően jók. A kérdezett szakértő elmondja, náluk novemberben 70 százalékos volt az átlagos foglaltság, ez jobb adat, mint amit az előző hónapban mértek. Ráadásul, a decemberi előfoglalási ill. már érvényes vendégérkezéseket nézve még magasabb lesz ez a mutató. És jó hír, hogy nem csak a vendégek száma, hanem ezzel együtt az átlagár is folyamatosan nő. 

Zárva - nyitva. A covid első hullámától kezdve, amikor csak üzleti útra érkezők vehettek igénybe szállodai szolgáltatást, a Zeina-lánc két tagja – a 272 szobás Continental, ill. a 72 szobás Boutique Hotel – jó ideig zárva tartott, csak idén júliusban nyitott ki a Dohány utcai egységük ismét. A zászlóshajónak számító Prestige folyamatosan 80-85 százalékon teljesít, a Continental is szépen felzárkózott, azonban a Só utcai boutique-hotel besorolású kisebb házuk, amely most, december 1-én nyitott ki ismét, bár jól indult az elején, azonban jelenleg úgy áll a helyzet, hogy több a lemondás, mint a foglalás.

Hektikusság, rugalmasság. Most az első és legfontosabb, amit egy fővárosi szállodásnak figyelnie kell, hívja fel a figyelmet a szakember, hogy hol, melyik országban milyen rendelet, tiltás, szigorítás vagy éppen korlátozás feloldása van érvényben, mert ez alapján lehet kiajánlani a szállást, kalkulálni az aktuális árakat, és megcélozni az adott piacot, hangzik el. Géher Zoltán azt is hangsúlyozza, lehet keménykedni, vitatkozni a vendéggel, de nem érdemes, a siker kulcsa ma egyértelműen a flexibilitás, a rugalmas árpolitika és vendégkezelés.

Rendezvény helyzet. Az, hogy folyamatosan törlik a cégek a karácsonyi partikra szóló előjegyzéseket – nem újdonság. Az azonban elég fejtörést okoz ma a fővárosi szállodásoknak, ha beesik váratlanul egy-egy kisebb vagy nagyobb rendezvény. Ugyanis a fő kérdés ekkor az: van-e elég személyzet a megrendezéséhez? Ha a vendég a házban aludna, lesz-e elég housekeeping szolgáltatás? És mi a helyzet az adott szálloda konyháján a személyzettel, és szintén nem mellesleg a felszolgálók területén? Ha minderre a kérdésre van megoldás – csak akkor fogadható be ma egy rendezvény, javasolja a szakember saját tapasztalataik alapján.

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.