Családban marad

Kétszáz kiállító és több mint 12 ezer látogató a rendezvény három napja alatt. Az osztrák kiállítók többsége a vendéglátás, valamint a szállodai beszállítói területről, elsősorban a konyhatechnológia, a gasztronómiai szolgáltatások, a kávézás, a design, valamint a cateringrészről érkezett. A salzburgi nagyrendezvény kistestvérén, a bécsi Hotel und Gast kiállításon jártunk

A rendezvény első napján, vasárnap inkább a családosok, vagyis a vendégek oldaláról érkeztek a látogatók, a hétfői nap volt a legerősebb látogatottság szempontjából, a kedd jóval szellősebb, lazább. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy a legtöbb szakmai látogatót vonzó programot – Chef Days címmel, amikor tíz nemzetközi sztárszakács adta egymásnak a mikrofont – a hét első napján tartották.

IRODAHÁZHEGYEK – NŐ A KÖZÉTKEZTETÉS SZEREPE

A látogatók nagy része helyből metrózott vagy autózott ki a Messe Wienre, mindössze a regisztráltak 7,7 százaléka érkezett máshonnét – elsősorban a szomszédos országokból – csehek, szlovákok –, és szerencsére sok Magyarországról érkezett szállodással, vendéglátóssal is találkoztunk a kiállítói forgatagban. A háromnapos rendezvény több fontos fókusztémája közül az egyik a közétkeztetés, amelynek szerepét sokan alábecsülik, pedig jelentősége – fő- leg a nagyobb városokban – egyre inkább meghatározó.

A MAGYAR KIÁLLÍTÓ ELÉGEDETT, AZ OLASZ TÖBBET VÁRT

Nemcsak a látogatók között szúrtunk ki hazai gasztronómiai szereplőket, hanem a standokon kiállítóként is találtunk honfitársakat. Például a Szigetközből érkezett Kaqun vizeseket, akik nem mesterséges eljárással dúsítják vizüket, és a természetnek köszönhetően igazi oxigénbombát jelentő, prémiumkategóriás termékükkel nagy sikert arattak. Más külföldről érkezett kiállítók azonban kicsit csalódottak voltak. Az az olasz nagykonyhai gépeket forgal- mazó például – Modular néven –, amely most először látogatott Bécsbe, és helyi eladót keresett termékére, azonban senki sem jelentkezett ilyen ajánlattal.

KÁVÉHÁZI HANGULAT ÉS HAMISÍTATLAN OSZTRÁK VENDÉGVÁRÁS

Keretprogramok színesítették a szakkiállítást, az egyik Hotelek és vendégvárás címmel folyamatos párbeszédet jelentett prof szállodás szakértők és ingatlancégek részvételével a HTL Lounge (Hotel, Tourism, Leisure) területén. A másik izgalmas programot pedig egy 500 nm2-nyi területen tartották, amelyet nem a tradicionális bécsi kávéházaknak megfelelően rendeztek be, hanem a designos újhullám vonalát követve jóval modernebben, és persze jobbnál jobb kávéféleségeket kóstolhatott itt meg bárki. Ugyanitt rendezték a baristabajnokságot is.

ITT (IS) KELL LENNI

A bécsi Hotel und Gastra a szakmai láto- gatók többsége nem vásárolni érkezett, hanem megismerni az új trendeket, rátalálni olyan termékekre, amelyek újdonságot jelentenek a piacon. Emellett azok a standbérlők jártak jól, akik nem úgy várták az üzletfeleket, mint a sült galambot, hanem előre időpontot egyeztetve fogadták lehetséges vagy meglévő partnereiket. Azonban nem egy olyan standot láttunk, ahol a  „hogyan nem szabad egy kiállításon részt venni?” alapelvét alkalmazták: a stand legvégén a tulaj a telefonját nyomkodta vagy e-maileket bámult. Egy keletstájer snapszoshoz sem tértek be túl sokan, mégsem volt elégedetlen: ez itt Kelet-Ausztria legfontosabb szakmai rendezvénye, amelyre nem azért jön az ember, hogy eladja a termékét, hanem hogy jelen legyen a hazai piacon. Ráadásul itt találkozhat olyan ügyfelekkel, akik nem jönnek el a salzburgi nagyrendezvényre, mert számukra az túl messze van.

MOZART KÉT IMÁDOTT VÁROSA A MEGHATÁROZÓ

A bécsi kiállítás egyetlen pavilonja tágasan, elegánsan, szellősen volt berendezve, nem úgy a salzburgi nagytestvérnél, ahol az őszi rendezvényen a három óriási pavilon is túl szűknek bizonyul. Amott egymás sarkát tapossák a látogatók, új kiállítónak pedig csak kihalásos sorrendben engednek bebocsátást: aki jelentkezik, annak jó esetben tíz év múlva jut egy zsebkendőnyi hely, mert Horeca-témában továbbra is Mozart szülővárosáé, Salzburgé a főszerep, Bécs jelentősége azonban – úgy látjuk – egyre nő.


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.