Emelik az áraikat az osztrák szálláshelyek

Az osztrák szállodaszövetség (ÖHV) és a Deloitte közös felmérése alapján nagy kihívásokkal szembesülnek a szállásadók Ausztriában is.

A reprezentatív kutatásban résztvevő szolgáltatók háromnegyede a munkaerőhiányt olyan akut problémának tartja, amivel korábban még nem szembesültek. Emellett az elszabaduló árak is komoly nehézséget jelentenek a napi üzletmenetben. A frissen bemutatott felmérés szerint a szálláshelyek fele „részben, vagy teljes mértékben” a vendégére lesz kénytelen áthárítani a megnövekedett költségeket, amelyek közül az energiaárak megugrása okozza a legnagyobb problémát - írja a GD Consulting.

Az ÖHV felmérése szerint a turisztikai vállalkozok 43 százaléka számolt be arról, hogy az ágazat kedvezőtlen helyzete miatt a bankok nem, vagy nehezebben hiteleznek számukra, így a túlélésük szempontjából nélkülözhetetlen hitelekhez nem jutnak hozzá, így a beruházások is rendre elmaradnak. A Kurier napilap által megszólatott turisztikai államtitkár, Susanne Kraus Winkler szerint különös szezon vár az ágazatra, hiszen két év rendkívüli üzletmenet után megnyugvás helyett újabb nehézségek jönnek.

Ahhoz, hogy a vendégélmény ne változzon, korábban nem látott megoldásokhoz és praktikákhoz kénytelenek a szállásadók nyúlni. Ezek közé tartozik a digitalizáció segítségével a hatékonyság további növelése, a kollektív szerződésen felüli javadalmazás juttatása az alkalmazottak számára, illetve a munkakörülmények minőségi feltételeinek javítása, például a komfortosabb szálláslehetőség és extra ellátás biztosítása a szezonális munkaerő számára.

Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) adatai szerint a legnagyobb munkaerőhiány a turizmusban alakult ki Ausztriában. Az ágazatban dolgozó vállalkozások 80 százaléka panaszkodik arról, hogy nem találnak megfelelő munkaerőt. Ezzel az aránnyal a turizmus olyan szektorokat is "megelőz", mint a közlekedés, a szállítmányozás és a kiskereskedelem.


Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.
A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad

A hotel, amely csak vonattal érkező vendégeket fogad 

Norvégia legnagyobb fjordja közelében, gyönyörű környezetben fekszik a Vatnahalsen Hotel.
Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból

Luxusszálloda egy XVII. századi kastélyból 

A Château Neercanne egykor bárók otthona volt, ma Michelin-csillagos étterme miatt Hollandia kedvelt luxusszállodájává vált.
Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás

Szallas.hu: húsvéti locsolkodás helyett wellnesshotelben lazulás 

A négynapos húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet sok magyarnak üdüléssel telik a szállásfoglaló portál adatai szerint.
Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett

Méhlegelő és gólyafészek: az ötcsillagos tokaji ház zöld szintet lépett 

A Minaro Hotel Tokaj MGallery Magyarországon másodikként megszerezte a Green Key minősítést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.