Fenntartható fejlődés Accor módra, indul a PLANET 21

A budapesti Novotel Budapest Danube szállodában mutatták be a sajtó képviselőinek az Accor szállodacsoport globális fenntartható szállodaüzemeltetési programját. A „PLANET 21” névre keresztelt project 21 ambiciózus vállalást tartalmaz a fenntartható szállodaüzemeltetés területén, melyeket a csoport 2015-ig teljesít. Magába foglalja a vendégek és dolgozók informálását és a hotelek fenntartható megújításába való bevonásukat.

Amint azt Antoine Guego, az Accor Magyarország/Szlovákia vezérigazgatója elmondta, a szállodacsoport nem az utóbbi időszakban lett a fenntartható fejlődés elkötelezett képviselője. Olyan mérföldkövek szegélyezik útját, mint a környezetvédelmi részleg megalapítása 20 évvel ezelőtt, a Szállodák Környezetvédelmi Chartájának 1998-as életre hívása és a helyi közösségeket támogató, víz-és energiafelhasználást optimalizáló, a hotelek ökológiai lábnyomát csökkentő számos egyéb megoldás.


Az Accor csoport több kutatás elkészítésével alapozta meg a fenntartható fejlődés stratégiáját. Mivel az ezzel kapcsolatos kérdéseket nem lehet tisztán intuitív módon kezelni, 2011-ben kiadták tanulmányukat arról az ökológiai lábnyomról, melyben meghatározzák a szükséges lépéseket is. Ezt követte a vendégek körében végzett felmérés, melynek eredményeképpen megtudhatták, hogy üzleti- és szabadidős ügyfeleik 70 százaléka integrálja beszállítói politikájába a fenntartható fejlődésre vonatkozó kritériumokat, és vendégeik fele számára ez szempont a hotelválasztáskor.
A PLANET 21 stratégia egyik fő eleme a tájékoztatás és a vendégek részvételre buzdítása. A szobafoglalástól az ott tartózkodáson át az éttermi szolgáltatásokig ügyfeleink az üzenetek széles skálájával találkozhatnak. Az apró gesztusoknak köszönhetően a vendégek részéről is megvalósul az aktív cselekvésben való részvétel. Az üzenetek hangneme barátságos és elgondolkodtató lesz és anélkül buzdít majd részvételre, hogy bűntudatot keltene.

A program hitelességét az garantálja, hogy PLANET 21 üzeneteket csak azok a hotelek közvetíthetnek, amelyek valóban megfelelnek a fenntartható fejlődés elvárásainak. Ez egy 65 pontból álló lista teljesítésével vagy elismert külső tanúsítvány megszerzésével lehetséges.

A program célja közül az Accor a hotelek körüli ökoszisztémák megőrzését helyezte középpontba. Az újraerdősítés úttörőjeként az Accor több mint 2 millió fa ültetését finanszírozta a mosodai költségek csökkentéséből származó megtakarításokból. Tehette ezt a szállodák igazgatóinak és a vendégek felelős magatartásának köszönhetően.
A PLANET 21 megtestesíti azt a vágyunkat, hogy etikus hosszú távú gondolkodásra sarkalljunk mindenkit. Alázattal közelítjük meg a kezdeményezést, mivel tisztában vagyunk azzal, hogy milyen összetett témával állunk szemben. De elszántak is vagyunk és hiszünk benne, hogy képességeink segítségével az egész szállodaipart – fenntartható módon –újragondolhatjuk – mondta Denis Hennequin, az Accor Elnök-Vezérigazgatója.
Az április 21-én útjára indult programhoz egyelőre a szállodalán 33 egysége, köztük a Novotel Budapest Danube csatlakozott. Ugyanakkor a cégcsoport több hazai szállodája tett már lépéseket a PLANET 21 szellemiségében. Ennek erdményeképpen 3 év alatt 4,1 millió kWh-val mérsékelte elektromos energia, 564 ezer köbméterrel gáz, és vendégenkét 39 literrel vízfelhasználást – mondta el Kormány Balázs, az Accor üzemeltetési igazgatója.
Az elkövetkezendő hónapokban a szállodalánc valamennyi magyarországi egysége csatlakozik a PLANET21 programhoz, és a környezeti terhelés csökkeentése mellett a fenntartható fejlődés projekt eredményeként keletkezett költségmegtakarítás felhasználásával a 1700 fa ültetésével járul hozzá a csoport bolygónk ökológiai egyensúlyának stabilabbá tételéhez.


Fontos mérföldkő a hostellánc életében

Fontos mérföldkő a hostellánc életében 

Új szintre lépett az a&o Hostels minőségirányítása.
Újabb TRIBE szálloda ennél a reklámügynökségnél

Újabb TRIBE szálloda ennél a reklámügynökségnél 

A Grayling Hungary nemzetközi kommunikációs ügynökség tovább bővíti ügyfélportfólióját.
Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.