Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél

Bécsben kötelező lesz a napelem az új lakóépületeknél 

Megszavazta a tartományi parlament a bécsi építési szabályzat módosítását, amely több, a klímavédelemmel kapcsolatos előírást is tartalmaz. A jövőben nem épülhet új társasház napelemek nélkül, a régebbi épületek felújításakor pedig ki kell zöldíteni a belső udvart. Egyszerűbb lesz a zöldtetők és zöldhomlokzatok létesítése is.
Egy évig ingyenes klímabérlet a nagykorúság jutalma

Egy évig ingyenes klímabérlet a nagykorúság jutalma 

Ausztriában minden 18 éves fiatal egy egész évre ingyenes tömegközlekedésre feljogosító, klímabérletet kap jövő januártól.
Planet Budapest 2023

Planet Budapest 2023 

Nemzetközi szinten is kiemelkedő, a fenntarthatóság témáját újszerűen feldolgozó, a legújabb megoldásokat közérthetően bemutató rendezvény, amely szakmai, üzleti, közönség- és edukációs programokból áll.
Az osztrák fővárosé az egyetlen zöld városkártya

Az osztrák fővárosé az egyetlen zöld városkártya 

A Wien Tourismus városkártyája elnyerte az osztrák környezetvédelmi hatóság minősítését, így a bécsi városi kártya mögött a fenntarthatóságot zászlajukra tűző szolgáltatók vannak már többségben - írja a GD Consulting.
Zöldrefestés vagy valós tettek - a GVH átvizsgálja

Zöldrefestés vagy valós tettek - a GVH átvizsgálja 

Átvizsgálja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a környezetvédelmi reklámüzeneteket, hogy jogalkotói szempontokkal segíthesse az egységes állítás- és jelölésrendszer bevezetését - közölte a GVH  szerdán az MTI-vel.
Egyre több a gond a repohár-biznisszel

Egyre több a gond a repohár-biznisszel 

Korrekcióra kéri a vendéglátókat a terézvárosi polgármester a poharak visszavisszaváltásával kapcsolatban, de ha erre nem kerül sor, megvizsgálják, hogyan szabályozható a helyzet. 
Jó ha ezt tudja, mielőtt autóval indulna külföldi nyaralásra

Jó ha ezt tudja, mielőtt autóval indulna külföldi nyaralásra 

Mivel a hőhullám miatt Európa szerte magas az ózonszint, ezért egyre több népszerű városban vezetnek be különféle környezetvédelmi  célú behajtási korlátozásokat a régebbi járművekre. 
Airbus repülőgépet vásárol az Air France-KLM

Airbus repülőgépet vásárol az Air France-KLM 

Az Air France-KLM a KLM és a Transavia számára száz Airbus A320neo és A321neo típusú repülőt vásárol, hatvanra pedig opciós jogot szerez. 
A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont munkahelyválasztásnál

A fenntarthatóság egyre fontosabb szempont munkahelyválasztásnál 

Miközben a munkahelyválasztásról hagyományosan olyan szempontok szerint gondolkodunk, mint az elérhető jövedelem, a szakmai fejlődési és előrelépési lehetőségek, a társadalmi hasznosság és a munkakörnyezet, addig a potenciális munkavállalók számára az is egyre fontosabb, hogy a munkaadójuk mennyire működik fenntarthatóan. Egy, az UniCredit Bank és a SteiGen által közösen készített kutatás szerint a magyarok 29 százalékánál jelentős tényező a fenntarthatóság a munkahelyválasztásnál.
Fenntarthatósági szempontból jobb a hibrid munkavégzés

Fenntarthatósági szempontból jobb a hibrid munkavégzés 

A HRFeed korábbi írásából kiderült, hogy a munkavállalók számára egyre fontosabb, hogy olyan munkahelyet találjanak, ahol a vállalati kultúra része a fenntarthatóságért való törekvés, a környezetvédelem. Akkor a cégek által nyújtott termék, szolgáltatás, valamint a vállalati stratégia kapcsán beszélgettünk erről szakértőinkkel, most azonban a szervezet működésének központi helye, az iroda fenntarthatósága kerül előtérbe – az átalakuló munkavégzési igények és a zöldebb iroda kapcsán Tomaj Zsófia, fenntartható fejlődési szakértő nyújtott segítséget a HRFeed-en.

Elbúcsúzhatunk az egyszer használatos műanyagoktól 

2021. július 1-től megváltozik a hulladékgazdálkodás szabályozása az Európai Unióban, és hazánkban is életbe lép az egyszer használatos műanyagokról (SUP -Single Used Packaging) szóló kormányrendelet.  Ennek következményeként kivonják a forgalomból a műanyag fülpiszkálókat, evőeszközöket, tányérokat, szívószálakat, italkeverőket és léggömbpálcikákat. A rendelet célja elsősorban az egyszer használatos műanyag tárgyakból származó hulladék megelőzése és csökkentése. A magyar jogszabály – túlteljesítve az uniós előírást – kiterjed az egyéb műanyag italtartó poharakra és műanyag zacskók használatának korlátozására is.

"Zöld" díjjal lett gazdagabb a Budapest Airport 

A fenntarthatóbb közlekedés terén végrehajtott fejlesztéseiért díjazta az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) a Budapest Airportot; a repülőtér környezeti hatásait csökkentő újításokért odaítélt Eco-Innovation Award elnevezésű elismerést kedden, online díjátadó keretében adták át.

Miközben mindenki a járvánnyal van elfoglalva... 

... szinte  a felejtés homályába vész, hogy június 5-e a környezetvédelem világnapja.

A Nestlé is csatlakozott az Európai Műanyag Egyezményhez 

A Nestlé is csatlakozott az Európai Műanyag Egyezményhez, hogy csomagolóanyagaik teljes mértékben újrahasznosíthatóak, vagy újrafelhasználhatóak legyenek.

Ehető kávéspoharakat tesztel egy légitársaság 

Mi lehet jobb egy isteni, gőzölgő feketénél? Az Air New Zealand szerint egy roppanó, édes… pohár.

Klímavédelmi mintaváros lenne Bécs 

Hét területet átfogó, összesen 50 intézkedést tartalmazó csomaggal szeretne Bécs klímavédelmi mintaváros és szén-dioxid-semleges nagyváros lenni.

Csak lebomló csomagolóanyagot használ a Creppy 

A Creppy palacsintázó mostantól csak száz százlékban lebomló csomagolóanyagot használ, emellett a szalvéták és evőeszköz alátétek is fenntartható forrásból származnak.

Mobilalkalmazással küzdenek a csikkek ellen Bécsben 

Mobilalkalmazással vette fel a küzdelmet Bécs az utcán eldobott cigarettacsikkek ellen, a cél 25 ezer eldobott csikk összegyűtése.

Hűsölő parkot hoznak létre Bécsben 

Hűsölő parkot hoznak létre Bécs VI. kerületében, Mariahilfben, amellyel a hőszeiget-jelenség ellensúlyozására készülnek a sógorok.

Norvégia megvédi a fjordjait 

2026-ban már csak a zéró karbonkibocsátású, tehát elektromos motorral vagy hidrogénnel működő üdülőhajók úszhatnak be a fjordokba, amelyeknek idegenforgalma az óceánjárókkal az utóbbi években jelentősen megnőtt - a norvég környezetvédelmi szabályozás szerint.

Rengeteg a széthagyott műanyag evőeszköz 

A tengerpartokon az eddig gyanítottnál sokkal gyakoribb lehet az előfordulásuk.

Portugália is küzd a műanyag hulladék ellen 

Portugáliában visszaváltásra ösztönző rendszer épül a folyamatosan növekvő plasztikhulladék kezelése érdekében.

Bukarest előbb lép a környezetszennyező autók miatt 

Kitiltaná Bukarest központjából az Euro 3-as szabvány alatti a környezetszennyező autókat a főpolgármester 2020 januárjától.

Nyolc-tíz tonna hulladékkal kevesebb szennyezi a Felső-Tiszát 

Ismét látványos eredményeket hozott a PET Kupa, és bebizonyosodott a hosszabb távú hatása is, mivel ahol már többször jártak, onnan kevesebb hulladékot kellett összeszedni.

#zöldenjobb - kampány a túlfogyasztás ellen 

A fenntarthatóság és a környezetvédelem problémájára hívják fel a figyelmet, május utolsó péntekén a Zölden Jobb! mozgalom sztár résztvevői. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) által életre hívott „Zölden Jobb!” mozgalomhoz idén csatlakozott Gálvölgyi János, Till Attila, Szakács Gergő, Petruska András, és mint fő támogató, Puskás Peti is. A kezdeményezés célja, hogy a környezetvédelmet, a szelektív hulladékgyűjtést, és a környezettudatos magatartást népszerűsítse.

A természet megóvása is megmozgatja az embereket 

Összesen 181 fő vett részt az idén ötödik alkalommal megrendezett, 112 kilométeres Fjällräven Vándortúrán. Ahogy minden évben, az ötnapos gyalogtúra célja idén is a vándortúrázás hagyományainak felelevenítése és a közösségi túrázás népszerűsítése volt. A Bakonyban és a Balaton-felvidéken át vezető nomád élménytúrát idén végül 157-en teljesítették, akik közül a legfiatalabb csak 9, a legidősebb pedig 69 éves volt.

Fordítsuk meg a tendenciát! 

Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. 2018-ban a tavalyinál még korábbi dátumra, augusztus 1-jére esik a Túlfogyasztás Világnapja. A WWF Magyarország arra szólít mindenkit, hogy tegyünk közösen azért, hogy megfordítsuk a tendenciát, és a jövőben minél később jöjjön el ez a nap. 

Több mint 500 helyen százezreket aktivizált 

A Big Jump, azaz a Nagy Ugrásnak keresztelt európai program a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára, a folyó és az emberek közötti kapcsolat megszakadására kívánja felhívni a figyelmet. Az akció magyarországi központi helyszíne idén Göd volt.

Aggódnak a britek 

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság gazdaságában problémák vannak, a divat szektor folytatta a növekedést. A Brit Divat Tanács szerint az ország divatipara a 2009-es 21 milliárd fontról 2015-re 28,1 milliárd fontra növekedett -írja a greenfo.hu.

Fizetnénk is, hogy eltűnjenek a műanyagok 

A kedvező fogyasztói visszajelzések miatt a HEINEKEN Hungária úgy döntött, folytatja a májusban elindított, műanyagmentes poharakat népszerűsítő kampányát. A májusi kampány tapasztalatai és a cég friss kutatása szerint a magyarok 93 százaléka a lebomló csomagolásokat részesíti előnyben a műanyagokkal szemben, ráadásul hiába számítunk közismerten árérzékenynek, mégis hajlandók vagyunk akár többet is fizetni a környezetkímélő megoldásokért.

A sasokat védték, díjat nyertek vele 

Az Európai Unió Natura 2000 díjának idei hat nyertese közül a természetvédelem kategóriában a parlagi sasokat sújtó mérgezések megszüntetését célzó magyarországi partnerséget díjazták.

Látott már zöld küllőt, vagy fekete harkályt? 

A Madarak és Fák Napját május 10-én, ma ünnepeljük. Ez adta az apropót arra, hogy az ünnep előtti napon terepbejárásra hívja a WWF Magyarország csapata a szakújságírókat a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben található garábi tölgyesbe. Felhasználták az alkalmat arra is, hogy bemutassák a Life4Oak Forests című projektet, amely a LIFE Nature program keretében az Európai Unió támogatásával és a Földművelésügyi Minisztérium társfinanszírozásával valósul meg.

A környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt a Ryanair 

„A hatékony üzemanyag-égés lehetővé tette számunkra, hogy szén-dioxid kibocsátásunkat folyamatosan csökkentsük, hogy Európa legzöldebb légitársaságává válhassunk. Ezen túlmenően az utasok már ellensúlyozhatják repülésük „szénköltségét" azzal, hogy a foglalási folyamat végén önkéntes adományt adnak az éghajlat változásával foglalkozó jótékonysági szervezetnek.” - mondta Kenny Jacobs, a Ryanair marketingigazgatója.

Pénteken volt a Vizesélőhelyek Világnapja 

1971. február 2-án Iránban, Ramsar városában elfogadták a nemzetközi Ramsari Egyezményt, melynek lényege, hogy a résztvevő kormányok felelősséget vállaltak a nemzetközi jelentőségű vizesélőhelyek védelméért. Az egyezmény aláírásának évfordulóján, 1997 óta tartjuk a Vizesélőhelyek Világnapját - közölte pénteken a WWF Magyarország.

Környezetbarátabb lesz Budapest 

Jóváhagyhatja Budapest 2017 és 2021 közötti időszakra vonatkozó környezeti programját, valamint a főváros zöldfelületi rendszerének fejlesztési koncepcióját a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

Mérföldkő a Belize Korallzátony és a tengerek védelmében 

A múlt hét végén Belize kormánya bejelentette: szigorú jogszabályokat vezet be annak érdekében, hogy tartósan felfüggesszék az olajfúrással kapcsolatos tevékenységeket az UNESCO Világörökség részét képező Belize Korallzátony közelében.

Soha nem volt még ilyen korán a túlfogyasztás világnapja! 

Idén az eddigi legkorábbi dátumra, augusztus 2-ára esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait. 

Természetvédelmi program indul a Hévízi-tó körüli területeken 

A Hévízi-tó körüli leromlott állapotú erdő- és gyepterületek rekonstrukciója, a nem honos fajok eltávolítása érdekében átfogó tóvédelmi program indul Hévízen és környezetében közel 662 millió forintos támogatásból - közölte a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára kedden Hévízen.

2020-ig 3540 milliárd forintot szán természetvédelemre az ország 

Magyarország a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban 3540 milliárd forintot fordíthat környezet- és természetvédelemre, így például egyebek mellett az energiatakarékos technológiák támogatására és a vizes élőhelyek védelmére is - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán. 

Danubius a fenntartható fejlődésért 

A Danubius Hotels Group papírtextilből készült táskák megvásárlásával segít megkímélni a környezetet és a Tükörben a Világ című kiállítást támogatja.

Lőttek a kapszulás kávé piacnak? 

Hamburg csökkenteni kívánja a város ökolábnyomát és klímabarát szemléletmód felé terelni vállalkozásokat és a lakosságot. A német város vezetése 150 oldalban részletezte, milyen intézkedéseket vezet be a környezet védelmére: például nincs többé kapszulás kávé, egyszer használatos esernyő és klórtartalmú tisztítószer. Azt akarják ezzel elérni, hogy mások is kövessék példájukat - írja az origo.hu.

Csökken a Dunakanyar környezetterhelése 

Öt, a szentendrei szennyvíz-agglomerációhoz tartozó település csatornahálózata bővült, a 3800 háztartást érintő, több mint 4 milliárd forintos fejlesztés záró rendezvényét kedden tartották Pócsmegyeren.

Szállodai szén-dioxid kibocsátás semlegesítése? 

Az AccorHotels a COP 21 Klímacsúcs hivatalos partnereként és a klímavédelem melletti elkötelezettsége jeleként semlegesíti a konferencia ideje alatt az Ile-de-France régió valamennyi szállodájában eltöltött összes vendégéjszaka szén-dioxid kibocsátását, továbbá 200 fiatal szállodaipari szakmai képzését vállalja, akik majd a rendezvényen fognak dolgozni.

Magyarország sivataggá válik, csökken a talajvíz és a biodiverzitás 

Magyarország az ökológiailag legsérülékenyebb országok közé tartozik - mondta egy ENSZ-jelentésre hivatkozva Szabó Marcel, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékekért felelős helyettese a Budapesten megrendezett pénteki nemzetközi éghajlatvédelmi konferenciával kapcsolatban az MTI-nek.

Az utolsó, aki elhagyja a vámmentest, oltsa le a villanyt! 

„A jövő zöld” - jelentette ki a stílusosan zöld nyakkendőt kötött Jost Lammers, a Budapest Airport (BUD) vezérigazgatója kedden, a BUD által kezdeményezett környezetvédelmi partnerprogram útnak indításakor.

Hidrogénnel hajtott komppal az Angyalok városában 

A tenger felől kezdi megtisztulását San Francisco tömegközlekedése. 

Hidrogénnel hajtott komppal a Keleti parton 

A tenger felől kezdi megtisztulását San Francisco tömegközlekedése. 

Hogy fogyaszthat repülőgép ilyen kevés naftát? 

A Lufthansa Csoport gépei 2014-ben 3,84 liter kerozint fogyasztottak 100 utaskilométerenként. Sőt a Lufthansa Cargo is minden eddiginél hatékonyabban végzi a teherszállítást a flottakorszerűsítés pedig jó úton halad - tudtuk meg a Lufthansától.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!