Francia konyha – ázsiai köntösben

André Chiang felségterületén, szingapúri konyhájában nagy rend uralkodik: az általa teremtett alapelveket csapatában mindenkinek a munka minden fázisában (előkészítés, főzés, tálalás) be kell tartania.

A francia konyha szerelmeseként számon tartott ázsiai sztárséf meggyőződése, hogy az új francia gasztronómia kreációit érdemes mixelni saját elképzeléseivel és persze némi ázsiai ízvilággal.

KÍNAI KONYHA, TÉVÉMŰSORRAL SPÉKELVE

A taiwani születésű Chiang édesanyja tokiói kínai éttermében korán megismerkedett a kulináris élvezetek világával. Tizenhárom évesen már segített anyja konyháján, bár egyáltalán nem rajongott az ott készített ételekért, mert szerinte csupa megszokott kínai fogást készítettek, nem újítottak, nem találtak ki új változatokat. „Nem változtathattam a jól bevált recepteken, annak ellenére, hogy őrült jó ötleteim voltak” – vallja ezekről az időkről. Azonban a kis Chiang, ha épp nem a tokiói konyhában sürgölődött, akkor odahaza bekapcsolta a tévét, és a műsort bámulta benne. De nem sorozatokat vagy rajzfilmeket nézett, hanem csak és kizárólag főzőműsorokat. A konyhaművészet iránti szenvedélyét Iroyuki Sakai sztárséf Iron Chef című gasztronomóiai tévéshowja korbácsolta fel. „Elképesztően tehetségesnek tartottam a mestert. Minden álmom az volt, hogy a konyháján dolgozhassak, ami szerencsére idővel meg is valósult – anyám hathatós közbenjárásának eredményeképpen.”

TÖBBÉVES FRANCIAORSZÁGI TAPASZTALAT

Sakainak a La Rochelle elnevezésű éttermében eltöltött évek fordulópontot jelentettek Chiang életében. Rájött, hogy a világhírű francia konyha elsajátításához nem elengedhetetlen feltétel született franciának lenni. Chiang tizenöt évesen eljutott Franciaországba, ahol olyan neves éttermekben dolgozott, mint a Pierre Gagnaire, a L’Atalier de Jöel Robouchon és a világhírű L’Astrance. Tizenkilenc évesen tért vissza Taiwanra, és a Ritz Hotel séfjeként megkapta élete első elismerését: Taiwan legfiatalabb, francia konyhát képviselő szakácsaként díjazták.

NYOLC ELEM ÖSSZHANGJA, ELISMERÉS KORONÁVAL

Első önálló, ANDRÉ elnevezésű éttermét Szingapúrban nyitotta meg, ahol saját, azaz „oktafilozófia” elve alapján főznek. Chiang ugyanis hisz abban, hogy nyolc különböző alkotóelem tökéletes összhangba hozható. Ezek a következők: egyszerűség (hozzáadott ízesítők kerülése), tengeri só, elhivatott kézművesség, textúra, Dél-Franciaország kincsei, egyediség, emlékek (variációk klasszikus receptekre) és a konyhaművészet iránti lelkesedés. Minden egyes fogására jellemző a nyolc elem, íme, egy kis ízelítő a szingapúri menüből: cukkinicarpaccio, füstölt Bouchon-kagylók, füstölt scorpaena, tenger gyümölcsei és garnéla a mediterrán partvidékről és bresse-i galambfilé dijoni mustármagokkal, szárított édesköménnyel megbolondított burgonyából készült gnocchival tálalva. A San Pallegrino Chiang éttermét a világ 50 legjobb étterme között tartja számon (a lista 38. helyén áll), míg a francia konyha ázsiai szerelmesének étterme a kontinensen a legjobb öt egyikének számít. Mindezek mellett Chiangot beválogatták az elkövetkezendő évtized 15 legbefolyásosabb séfje közé.

Az év első vendégszakácsaként a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége, valamint Roland Trettl vezető séf irányítása alatt álló salzburgi Ikarus étteremben az új francia konyha ázsiai szerelmesének receptjei alapján főznek. A salzburgi repülőtér leszállópályájánál lévő étterembe egész évben a világ legjobb séfjeit hívják – a Hangar–7 sok éve fogalom és fontos célpont a világ gasztropalettáján.


Különleges megoldással készült a pesti ötcsillagos ház új kampányfilmje

Különleges megoldással készült a pesti ötcsillagos ház új kampányfilmje 

Építészeti vizualizációval készült a Crowne Plaza Budapest új kampányfilmje.
Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában

Megfizethető szálloda magyaroktól magyaroknak - megnyílt a Lifestyle Hotel a Mátrában 

Elképzeléseik szerint öt éven belül tizenöt-húsz hazai és külföldi egységgel rendelkező hazai szállodalánccá bővülnek.
Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója

Ez a szállodalánc az ország legvonzóbb munkaadója 

A HoReCa-szektoron belül.
Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében

Ötcsillagos luxushotel Opatija szívében 

Opatija központjában várja vendégeit az arisztokratikus hangulatú topszálláshely, a Hotel Milenij.
Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel

Harmadszorra is Európa legjobb szállodái között a Maison Bistro & Hotel 

Az elismerés újabb gyümölcse a kompromisszumot nem ismerő, minőségi, profi szolgáltatásnak és kiváló vendéglátásnak.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be

A Hotel Clark nem akármilyen elismerést zsebelt be 

A TripAdvisor idei győztesei közt ott találjuk a Lánchíd budai-hídfőjénél, a Vár tövében található hotelt.
Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.