Francia konyha – ázsiai köntösben

André Chiang felségterületén, szingapúri konyhájában nagy rend uralkodik: az általa teremtett alapelveket csapatában mindenkinek a munka minden fázisában (előkészítés, főzés, tálalás) be kell tartania.

A francia konyha szerelmeseként számon tartott ázsiai sztárséf meggyőződése, hogy az új francia gasztronómia kreációit érdemes mixelni saját elképzeléseivel és persze némi ázsiai ízvilággal.

KÍNAI KONYHA, TÉVÉMŰSORRAL SPÉKELVE

A taiwani születésű Chiang édesanyja tokiói kínai éttermében korán megismerkedett a kulináris élvezetek világával. Tizenhárom évesen már segített anyja konyháján, bár egyáltalán nem rajongott az ott készített ételekért, mert szerinte csupa megszokott kínai fogást készítettek, nem újítottak, nem találtak ki új változatokat. „Nem változtathattam a jól bevált recepteken, annak ellenére, hogy őrült jó ötleteim voltak” – vallja ezekről az időkről. Azonban a kis Chiang, ha épp nem a tokiói konyhában sürgölődött, akkor odahaza bekapcsolta a tévét, és a műsort bámulta benne. De nem sorozatokat vagy rajzfilmeket nézett, hanem csak és kizárólag főzőműsorokat. A konyhaművészet iránti szenvedélyét Iroyuki Sakai sztárséf Iron Chef című gasztronomóiai tévéshowja korbácsolta fel. „Elképesztően tehetségesnek tartottam a mestert. Minden álmom az volt, hogy a konyháján dolgozhassak, ami szerencsére idővel meg is valósult – anyám hathatós közbenjárásának eredményeképpen.”

TÖBBÉVES FRANCIAORSZÁGI TAPASZTALAT

Sakainak a La Rochelle elnevezésű éttermében eltöltött évek fordulópontot jelentettek Chiang életében. Rájött, hogy a világhírű francia konyha elsajátításához nem elengedhetetlen feltétel született franciának lenni. Chiang tizenöt évesen eljutott Franciaországba, ahol olyan neves éttermekben dolgozott, mint a Pierre Gagnaire, a L’Atalier de Jöel Robouchon és a világhírű L’Astrance. Tizenkilenc évesen tért vissza Taiwanra, és a Ritz Hotel séfjeként megkapta élete első elismerését: Taiwan legfiatalabb, francia konyhát képviselő szakácsaként díjazták.

NYOLC ELEM ÖSSZHANGJA, ELISMERÉS KORONÁVAL

Első önálló, ANDRÉ elnevezésű éttermét Szingapúrban nyitotta meg, ahol saját, azaz „oktafilozófia” elve alapján főznek. Chiang ugyanis hisz abban, hogy nyolc különböző alkotóelem tökéletes összhangba hozható. Ezek a következők: egyszerűség (hozzáadott ízesítők kerülése), tengeri só, elhivatott kézművesség, textúra, Dél-Franciaország kincsei, egyediség, emlékek (variációk klasszikus receptekre) és a konyhaművészet iránti lelkesedés. Minden egyes fogására jellemző a nyolc elem, íme, egy kis ízelítő a szingapúri menüből: cukkinicarpaccio, füstölt Bouchon-kagylók, füstölt scorpaena, tenger gyümölcsei és garnéla a mediterrán partvidékről és bresse-i galambfilé dijoni mustármagokkal, szárított édesköménnyel megbolondított burgonyából készült gnocchival tálalva. A San Pallegrino Chiang éttermét a világ 50 legjobb étterme között tartja számon (a lista 38. helyén áll), míg a francia konyha ázsiai szerelmesének étterme a kontinensen a legjobb öt egyikének számít. Mindezek mellett Chiangot beválogatták az elkövetkezendő évtized 15 legbefolyásosabb séfje közé.

Az év első vendégszakácsaként a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége, valamint Roland Trettl vezető séf irányítása alatt álló salzburgi Ikarus étteremben az új francia konyha ázsiai szerelmesének receptjei alapján főznek. A salzburgi repülőtér leszállópályájánál lévő étterembe egész évben a világ legjobb séfjeit hívják – a Hangar–7 sok éve fogalom és fontos célpont a világ gasztropalettáján.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.