Francia konyha – ázsiai köntösben

André Chiang felségterületén, szingapúri konyhájában nagy rend uralkodik: az általa teremtett alapelveket csapatában mindenkinek a munka minden fázisában (előkészítés, főzés, tálalás) be kell tartania.

A francia konyha szerelmeseként számon tartott ázsiai sztárséf meggyőződése, hogy az új francia gasztronómia kreációit érdemes mixelni saját elképzeléseivel és persze némi ázsiai ízvilággal.

KÍNAI KONYHA, TÉVÉMŰSORRAL SPÉKELVE

A taiwani születésű Chiang édesanyja tokiói kínai éttermében korán megismerkedett a kulináris élvezetek világával. Tizenhárom évesen már segített anyja konyháján, bár egyáltalán nem rajongott az ott készített ételekért, mert szerinte csupa megszokott kínai fogást készítettek, nem újítottak, nem találtak ki új változatokat. „Nem változtathattam a jól bevált recepteken, annak ellenére, hogy őrült jó ötleteim voltak” – vallja ezekről az időkről. Azonban a kis Chiang, ha épp nem a tokiói konyhában sürgölődött, akkor odahaza bekapcsolta a tévét, és a műsort bámulta benne. De nem sorozatokat vagy rajzfilmeket nézett, hanem csak és kizárólag főzőműsorokat. A konyhaművészet iránti szenvedélyét Iroyuki Sakai sztárséf Iron Chef című gasztronomóiai tévéshowja korbácsolta fel. „Elképesztően tehetségesnek tartottam a mestert. Minden álmom az volt, hogy a konyháján dolgozhassak, ami szerencsére idővel meg is valósult – anyám hathatós közbenjárásának eredményeképpen.”

TÖBBÉVES FRANCIAORSZÁGI TAPASZTALAT

Sakainak a La Rochelle elnevezésű éttermében eltöltött évek fordulópontot jelentettek Chiang életében. Rájött, hogy a világhírű francia konyha elsajátításához nem elengedhetetlen feltétel született franciának lenni. Chiang tizenöt évesen eljutott Franciaországba, ahol olyan neves éttermekben dolgozott, mint a Pierre Gagnaire, a L’Atalier de Jöel Robouchon és a világhírű L’Astrance. Tizenkilenc évesen tért vissza Taiwanra, és a Ritz Hotel séfjeként megkapta élete első elismerését: Taiwan legfiatalabb, francia konyhát képviselő szakácsaként díjazták.

NYOLC ELEM ÖSSZHANGJA, ELISMERÉS KORONÁVAL

Első önálló, ANDRÉ elnevezésű éttermét Szingapúrban nyitotta meg, ahol saját, azaz „oktafilozófia” elve alapján főznek. Chiang ugyanis hisz abban, hogy nyolc különböző alkotóelem tökéletes összhangba hozható. Ezek a következők: egyszerűség (hozzáadott ízesítők kerülése), tengeri só, elhivatott kézművesség, textúra, Dél-Franciaország kincsei, egyediség, emlékek (variációk klasszikus receptekre) és a konyhaművészet iránti lelkesedés. Minden egyes fogására jellemző a nyolc elem, íme, egy kis ízelítő a szingapúri menüből: cukkinicarpaccio, füstölt Bouchon-kagylók, füstölt scorpaena, tenger gyümölcsei és garnéla a mediterrán partvidékről és bresse-i galambfilé dijoni mustármagokkal, szárított édesköménnyel megbolondított burgonyából készült gnocchival tálalva. A San Pallegrino Chiang éttermét a világ 50 legjobb étterme között tartja számon (a lista 38. helyén áll), míg a francia konyha ázsiai szerelmesének étterme a kontinensen a legjobb öt egyikének számít. Mindezek mellett Chiangot beválogatták az elkövetkezendő évtized 15 legbefolyásosabb séfje közé.

Az év első vendégszakácsaként a Red Bull céget alapító Dietrich Mateschitz által megálmodott és Eckart Witzigmann védnöksége, valamint Roland Trettl vezető séf irányítása alatt álló salzburgi Ikarus étteremben az új francia konyha ázsiai szerelmesének receptjei alapján főznek. A salzburgi repülőtér leszállópályájánál lévő étterembe egész évben a világ legjobb séfjeit hívják – a Hangar–7 sok éve fogalom és fontos célpont a világ gasztropalettáján.


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.