Hazai bortrendbörze

Az egyik rangos téli fővárosi boroseseményen, a Millenárison február 15-én megrendezett Borjouron kérdeztünk meg a hétszáz különböző bort kínáló kétszáz hazai kiállító közül néhányat: vajon milyen bort kóstolnak meg és fogyasztanak szívesen idén a vendégek? És ha van olyan, hogy hazai bortrend, akkor azt mi jellemzi idén?

Nálunk, a Mátrai borvidéken idén is azt a trendet követjük, amely korábban már bevált: továbbra is a hagyományos, regionális magyar fajták termesztése, az ebből készült – elsősorban fehérborok a legkeresettebbek a vidékünkön. Ilyen a hárslevelű, a szürkebarát, a hungaricumként is jegyzett Irsai Olivér – ezeknek jósolom idén a legnagyobb sikert.

Idehaza egyre divatosabbak a magyar fajták, nemzetközi szinten már nem állítanám, hogy ugyanolyan rohamléptekkel terjednének és lennének keresettek a hazai szortimentek. Nálunk, Móron idén az ezerjónak jósolok igazán nagy sikert, hiszen ez a fő fajtánk, és tényleg olyan sokoldalúan színes és izgalmas, ahogy a neve is jelzi: lehet készíteni a szőlőjéből könnyed, divatos borokat és hordós érlelésű, nagy, testes tételeket is.

Ha az idei nyár is olyan meleg lesz, mint a tavalyi volt, akkor megint mindenki rozét kortyol a vendéglők teraszán és odahaza, a kertek, erkélyek árnyékában. Mivel összeségében a gyümölcsös, könnyedebb borok felé „lengett ki” az inga az elmúlt évben, ez a tendencia szerintem idén is megmarad. Nagy kedvencem –ráadásul készítjük is a balatonlellei pincénkben –, a gyöngyözőbor szintén egyre nagyobb teret hódíthat 2014-ben, és mivel nincs benne extrém magas cukortartalom, nemcsak hűsítve olt szomjat, hanem szinte maga az egészség.

A rozé „tombol” idén nyáron is, ebben nem lehet vita. És mivel ezzel a hazai borászok is tisztában vannak, egyre többen készítenek ilyen tételeket. A mi családi pincészetünkben pedig van egy „feketeló”, egy titkos tétel, amelynek nagy jövőt jósolok: ez egy hibrid fajta, a Pátria, amelyet a cserszegi fűszeres nemesítőjeként ismert egykori tanárom, dr. Bakonyi Károly tiszteletére készítettem olaszrizlingből és traminiből. Összesen 2,8 hektáron termesztik ezt a hibridet az országban – ebből két hektár az én szőlőm, így másutt nem nagyon kóstolható ez az érett, olaszrizlinges jegyeket viselő, testes, savas bor.

Nem hiszek a nemzetközi fajták mindent elsöprő hazai sikerében, sem abban, hogy folyton csak agyonbarrikolt, nagy borokat érdemes készíteni. Mert lehet majmolni a különböző nagy bortermelő országok szokásait, sikeres borait, csak éppen felesleges. Szerintem a termőterület tipikus jegyeit viselő, könnyen fogyasztható, kevésbé nagy tételeket kell készíteni, erre vágyik ma a hazai fogyasztó. És ami a fő: ne laboratóriumi körülmények közt, kísérletek eredményeként szülessen meg egy-egy tétel, hanem igazi fahordók mélyén, amelyekben pedig ne lakjon sokáig a nedű, hanem időben kerüljön a palackba és a pohárban a vendég elé.


Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.
Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc

Az Emírségben nyitotta meg új egységét a Rove-lánc 

A Rove Al Marjan Island szálloda az Al Marjan-sziget tengerpartján nyílt meg Rász el-Haimában.
Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt

Belföldi szállásfoglalások alakulása Q1 alatt  

Főként rövid, 1-2 éjszakás belföldi utazásokat választottak a hazai vendégek az év első három hónapjában.
Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában

Luxusszállodát nyitott az Orient Express Rómában 

Az Orient Express La Minerva a legújabb ötcsillagos szálloda, amely Rómában nyílt meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.