Hazai bortrendbörze

Az egyik rangos téli fővárosi boroseseményen, a Millenárison február 15-én megrendezett Borjouron kérdeztünk meg a hétszáz különböző bort kínáló kétszáz hazai kiállító közül néhányat: vajon milyen bort kóstolnak meg és fogyasztanak szívesen idén a vendégek? És ha van olyan, hogy hazai bortrend, akkor azt mi jellemzi idén?

Nálunk, a Mátrai borvidéken idén is azt a trendet követjük, amely korábban már bevált: továbbra is a hagyományos, regionális magyar fajták termesztése, az ebből készült – elsősorban fehérborok a legkeresettebbek a vidékünkön. Ilyen a hárslevelű, a szürkebarát, a hungaricumként is jegyzett Irsai Olivér – ezeknek jósolom idén a legnagyobb sikert.

Idehaza egyre divatosabbak a magyar fajták, nemzetközi szinten már nem állítanám, hogy ugyanolyan rohamléptekkel terjednének és lennének keresettek a hazai szortimentek. Nálunk, Móron idén az ezerjónak jósolok igazán nagy sikert, hiszen ez a fő fajtánk, és tényleg olyan sokoldalúan színes és izgalmas, ahogy a neve is jelzi: lehet készíteni a szőlőjéből könnyed, divatos borokat és hordós érlelésű, nagy, testes tételeket is.

Ha az idei nyár is olyan meleg lesz, mint a tavalyi volt, akkor megint mindenki rozét kortyol a vendéglők teraszán és odahaza, a kertek, erkélyek árnyékában. Mivel összeségében a gyümölcsös, könnyedebb borok felé „lengett ki” az inga az elmúlt évben, ez a tendencia szerintem idén is megmarad. Nagy kedvencem –ráadásul készítjük is a balatonlellei pincénkben –, a gyöngyözőbor szintén egyre nagyobb teret hódíthat 2014-ben, és mivel nincs benne extrém magas cukortartalom, nemcsak hűsítve olt szomjat, hanem szinte maga az egészség.

A rozé „tombol” idén nyáron is, ebben nem lehet vita. És mivel ezzel a hazai borászok is tisztában vannak, egyre többen készítenek ilyen tételeket. A mi családi pincészetünkben pedig van egy „feketeló”, egy titkos tétel, amelynek nagy jövőt jósolok: ez egy hibrid fajta, a Pátria, amelyet a cserszegi fűszeres nemesítőjeként ismert egykori tanárom, dr. Bakonyi Károly tiszteletére készítettem olaszrizlingből és traminiből. Összesen 2,8 hektáron termesztik ezt a hibridet az országban – ebből két hektár az én szőlőm, így másutt nem nagyon kóstolható ez az érett, olaszrizlinges jegyeket viselő, testes, savas bor.

Nem hiszek a nemzetközi fajták mindent elsöprő hazai sikerében, sem abban, hogy folyton csak agyonbarrikolt, nagy borokat érdemes készíteni. Mert lehet majmolni a különböző nagy bortermelő országok szokásait, sikeres borait, csak éppen felesleges. Szerintem a termőterület tipikus jegyeit viselő, könnyen fogyasztható, kevésbé nagy tételeket kell készíteni, erre vágyik ma a hazai fogyasztó. És ami a fő: ne laboratóriumi körülmények közt, kísérletek eredményeként szülessen meg egy-egy tétel, hanem igazi fahordók mélyén, amelyekben pedig ne lakjon sokáig a nedű, hanem időben kerüljön a palackba és a pohárban a vendég elé.


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.