Hazai bortrendbörze

Az egyik rangos téli fővárosi boroseseményen, a Millenárison február 15-én megrendezett Borjouron kérdeztünk meg a hétszáz különböző bort kínáló kétszáz hazai kiállító közül néhányat: vajon milyen bort kóstolnak meg és fogyasztanak szívesen idén a vendégek? És ha van olyan, hogy hazai bortrend, akkor azt mi jellemzi idén?

Nálunk, a Mátrai borvidéken idén is azt a trendet követjük, amely korábban már bevált: továbbra is a hagyományos, regionális magyar fajták termesztése, az ebből készült – elsősorban fehérborok a legkeresettebbek a vidékünkön. Ilyen a hárslevelű, a szürkebarát, a hungaricumként is jegyzett Irsai Olivér – ezeknek jósolom idén a legnagyobb sikert.

Idehaza egyre divatosabbak a magyar fajták, nemzetközi szinten már nem állítanám, hogy ugyanolyan rohamléptekkel terjednének és lennének keresettek a hazai szortimentek. Nálunk, Móron idén az ezerjónak jósolok igazán nagy sikert, hiszen ez a fő fajtánk, és tényleg olyan sokoldalúan színes és izgalmas, ahogy a neve is jelzi: lehet készíteni a szőlőjéből könnyed, divatos borokat és hordós érlelésű, nagy, testes tételeket is.

Ha az idei nyár is olyan meleg lesz, mint a tavalyi volt, akkor megint mindenki rozét kortyol a vendéglők teraszán és odahaza, a kertek, erkélyek árnyékában. Mivel összeségében a gyümölcsös, könnyedebb borok felé „lengett ki” az inga az elmúlt évben, ez a tendencia szerintem idén is megmarad. Nagy kedvencem –ráadásul készítjük is a balatonlellei pincénkben –, a gyöngyözőbor szintén egyre nagyobb teret hódíthat 2014-ben, és mivel nincs benne extrém magas cukortartalom, nemcsak hűsítve olt szomjat, hanem szinte maga az egészség.

A rozé „tombol” idén nyáron is, ebben nem lehet vita. És mivel ezzel a hazai borászok is tisztában vannak, egyre többen készítenek ilyen tételeket. A mi családi pincészetünkben pedig van egy „feketeló”, egy titkos tétel, amelynek nagy jövőt jósolok: ez egy hibrid fajta, a Pátria, amelyet a cserszegi fűszeres nemesítőjeként ismert egykori tanárom, dr. Bakonyi Károly tiszteletére készítettem olaszrizlingből és traminiből. Összesen 2,8 hektáron termesztik ezt a hibridet az országban – ebből két hektár az én szőlőm, így másutt nem nagyon kóstolható ez az érett, olaszrizlinges jegyeket viselő, testes, savas bor.

Nem hiszek a nemzetközi fajták mindent elsöprő hazai sikerében, sem abban, hogy folyton csak agyonbarrikolt, nagy borokat érdemes készíteni. Mert lehet majmolni a különböző nagy bortermelő országok szokásait, sikeres borait, csak éppen felesleges. Szerintem a termőterület tipikus jegyeit viselő, könnyen fogyasztható, kevésbé nagy tételeket kell készíteni, erre vágyik ma a hazai fogyasztó. És ami a fő: ne laboratóriumi körülmények közt, kísérletek eredményeként szülessen meg egy-egy tétel, hanem igazi fahordók mélyén, amelyekben pedig ne lakjon sokáig a nedű, hanem időben kerüljön a palackba és a pohárban a vendég elé.


Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye

Épül Magyarország legnagyobb prémium spa létesítménye 

2025 tavaszán nyílhat meg a grandiózis beruházás, amely hatalmas löketet adhat Hévíz turizmusának.
MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének

MSZÉSZ budapesti régióülés: Somlyai Zoltánt jelölik a Szállodaszövetség következő elnökének 

Szeptember 16-án a Mercure-Ibis Budapest Castle Hillben tartotta őszi, tisztújító régióülését az MSZÉSZ fővárosi tagozata.
Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását

Három napon át ünnepelték a Kimpton BEM Budapest megnyitását 

A megnyitók egyikén, amikor az utazási szakma és a rendezvényes cégek képviselőit hívták el – 2024. szeptember 13-án, pénteken - mi is jelen lehettünk.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad!

Álmodj, tanulj, valósítsd meg önmagad! 

Folytatódik a Marriott-lánc ingyenes képzési programja.
Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének

Nemzetközi elismerés egy pesti hotel vendégirányító rendszerének 

Red Dot díjat nyert a Dorothea Hotel látogatóirányító rendszere.
Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés

Új szinten egy hazánkban is elérhető fenntartható turisztikai minősítés 

A Good Travel Seal a világ legmegbízhatóbb minősítései között szerepel.
Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ

Az Év Fiatal Szállodását keresi az MSZÉSZ 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége meghirdeti az Év Fiatal Szállodása 2024 pályázatot.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében

Stratégiai partnerség a vendégelégedettség növelése érdekében 

A Novotel Budapest Centrum a Kertesz Communications Consulting Kft.-vel (KCC) kötött megállapodást.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.