Hazai bortrendbörze

Az egyik rangos téli fővárosi boroseseményen, a Millenárison február 15-én megrendezett Borjouron kérdeztünk meg a hétszáz különböző bort kínáló kétszáz hazai kiállító közül néhányat: vajon milyen bort kóstolnak meg és fogyasztanak szívesen idén a vendégek? És ha van olyan, hogy hazai bortrend, akkor azt mi jellemzi idén?

Nálunk, a Mátrai borvidéken idén is azt a trendet követjük, amely korábban már bevált: továbbra is a hagyományos, regionális magyar fajták termesztése, az ebből készült – elsősorban fehérborok a legkeresettebbek a vidékünkön. Ilyen a hárslevelű, a szürkebarát, a hungaricumként is jegyzett Irsai Olivér – ezeknek jósolom idén a legnagyobb sikert.

Idehaza egyre divatosabbak a magyar fajták, nemzetközi szinten már nem állítanám, hogy ugyanolyan rohamléptekkel terjednének és lennének keresettek a hazai szortimentek. Nálunk, Móron idén az ezerjónak jósolok igazán nagy sikert, hiszen ez a fő fajtánk, és tényleg olyan sokoldalúan színes és izgalmas, ahogy a neve is jelzi: lehet készíteni a szőlőjéből könnyed, divatos borokat és hordós érlelésű, nagy, testes tételeket is.

Ha az idei nyár is olyan meleg lesz, mint a tavalyi volt, akkor megint mindenki rozét kortyol a vendéglők teraszán és odahaza, a kertek, erkélyek árnyékában. Mivel összeségében a gyümölcsös, könnyedebb borok felé „lengett ki” az inga az elmúlt évben, ez a tendencia szerintem idén is megmarad. Nagy kedvencem –ráadásul készítjük is a balatonlellei pincénkben –, a gyöngyözőbor szintén egyre nagyobb teret hódíthat 2014-ben, és mivel nincs benne extrém magas cukortartalom, nemcsak hűsítve olt szomjat, hanem szinte maga az egészség.

A rozé „tombol” idén nyáron is, ebben nem lehet vita. És mivel ezzel a hazai borászok is tisztában vannak, egyre többen készítenek ilyen tételeket. A mi családi pincészetünkben pedig van egy „feketeló”, egy titkos tétel, amelynek nagy jövőt jósolok: ez egy hibrid fajta, a Pátria, amelyet a cserszegi fűszeres nemesítőjeként ismert egykori tanárom, dr. Bakonyi Károly tiszteletére készítettem olaszrizlingből és traminiből. Összesen 2,8 hektáron termesztik ezt a hibridet az országban – ebből két hektár az én szőlőm, így másutt nem nagyon kóstolható ez az érett, olaszrizlinges jegyeket viselő, testes, savas bor.

Nem hiszek a nemzetközi fajták mindent elsöprő hazai sikerében, sem abban, hogy folyton csak agyonbarrikolt, nagy borokat érdemes készíteni. Mert lehet majmolni a különböző nagy bortermelő országok szokásait, sikeres borait, csak éppen felesleges. Szerintem a termőterület tipikus jegyeit viselő, könnyen fogyasztható, kevésbé nagy tételeket kell készíteni, erre vágyik ma a hazai fogyasztó. És ami a fő: ne laboratóriumi körülmények közt, kísérletek eredményeként szülessen meg egy-egy tétel, hanem igazi fahordók mélyén, amelyekben pedig ne lakjon sokáig a nedű, hanem időben kerüljön a palackba és a pohárban a vendég elé.


Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen

Díjazták a WING szállodáját a nívós ingatlanfejlesztési versenyen 

Különdíjat nyert a dual-branded ibis&TRIBE Budapest Stadium hotel.
Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija

Budapestre is berobogott a Pullman francia életérzést rejtő hálókocsija 

November 21-én egy varázslatos érzékszervi utazással zajlott a Pullman Happenings rendezvénysorozat első magyarországi eseménye, amelynek művészi koncepcióját Demeter Richárd álmodta meg.
Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.