Hazánk első zéróemissziós hotele épülne Somogyban

Többek között ez derült ki egy múlt heti konferencián, amelyet a budapesti Francia Intézetben tartottak a fenntartható turizmusról.

A négycsillagos létesítményt a patcai Katica Tanyán építtettnék a tulajdonosok Handó János és felesége, Handó Eszter. A családi vállalkozásként üzemelő élményközpont 2002 óta működik és évente 63 000 látogatót vonz. Jelentős piaci szereplőként és a fenntartható turizmus hazai zászlóshajójaként tartja számon a turisztikai szakma az aktív, játszva-tanító szabadidőközpontot. Fejlesztési stratégiájukat vezérlő alapelvük, hogy csak olyan szolgáltatást fejlesszenek, amely nem fogyaszt energiát, vagy, ha fogyaszt, azt helyben, megújuló forrásból állítsák elő. Ez az élményközpontban maximálisan teljesül: nem használnak gázt, ivóvizet is csak emberi fogyasztásra, a létesítmény teljes energiaigényét a nap és a biomassza biztosítja. Az évi 63 ezer vendéget vonzó élménypark, illetve a környék jelenleg rendelkezésre álló alacsony kategóriás szálláslehetőségei (magánszálláshelyek, kulcsos ház, kemping, önálló apartmanok) elérték maximális kihasználtságukat. A látogatók részéről felmerült igényt megismerve kezdtek bele a tulajdonosok egy magasabb kategóriás szálláshely tervezésébe.

Egy olyan 54 szobás hotelt terveztek, amely egyebek között a passzív házakat jellemző szigetelésnek köszönhetően 65%-kal kevesebb energiát fogyaszt mint egy hasonló méretű, hagyományos építési-energetikai, technológiai megoldásokkal készült hotel. A fennmaradó 35% energiaigényt kizárólag helyben előállított megújuló forrásból fedeznék, melynek eredményeként jelentősen alacsonyabb működési költségekkel számolhatnak. Ennek a koncepciónak megfelelve a CO2 kibocsátás a hagyományos hotelekéhez viszonyítva 93%-kal lesz kevesebb, ami világszinten is egyedivé teheti a házat. Az energiafogyasztást egyébként szobánként mérik majd, így minden vendég maga befolyásolhatja számlája végösszegét.

Az ökohotelben talajszondák, napelem és biomassza fedezi majd az energiaszükségletet, forradalmi módon hasznosítják majd az esővizet, a szennyvizet pedig vegyszerek használata nélkül, ökológiai módszerekkel tisztítják. A szobákban nem lesz szükség légkondicionálóra, ezért teljes lehet a csend, a friss levegőről a folyamatos légcsere gondoskodik és falfűtés növeli majd a komfortérzetet. Lesznek akadálymentes szobák, olvasó- és internet szobák, konferenciaterem, wellness részleg 3 beltéri és 1 kültéri medencével, eredeti fatüzelésű szaunával, gőzkabinnal és masszázs térrel, squash és teniszpálya, beltéri játszóház, interaktív asztali és táblajátékok tucatja, gyermekfelügyelet és programok.

A szálloda a Sustainhome Hotel nevet viselné és a Handó házaspár jelenleg partnereket keres a finanszírozásához. A hotel kulcsrakész bekerülési költsége 2,8 mrd Ft. Ennek 29%-át az energiahatékonyságot célzó építőanyagok vagy energiatermelő eszközök beszerzése teszi ki. A Katica Tanya vendégforgalma a hotelnek átlagosan 65-70 %-os kihasználtságot biztosíthat - vélik a projekt megálmodó, akik azt remélik, 10-12 év alatt térülne meg a beruházás. Az új szálloda árait a piaci árak felett mintegy 5%-kal határoznák meg, ezzel is hangsúlyozva a létesítmény egyediségét.

Ide kattintva egy videó is részletesen bemutatja a projektet.

Forrás: Vendég & Hotel


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.