Hazánk első zéróemissziós hotele épülne Somogyban

Többek között ez derült ki egy múlt heti konferencián, amelyet a budapesti Francia Intézetben tartottak a fenntartható turizmusról.

A négycsillagos létesítményt a patcai Katica Tanyán építtettnék a tulajdonosok Handó János és felesége, Handó Eszter. A családi vállalkozásként üzemelő élményközpont 2002 óta működik és évente 63 000 látogatót vonz. Jelentős piaci szereplőként és a fenntartható turizmus hazai zászlóshajójaként tartja számon a turisztikai szakma az aktív, játszva-tanító szabadidőközpontot. Fejlesztési stratégiájukat vezérlő alapelvük, hogy csak olyan szolgáltatást fejlesszenek, amely nem fogyaszt energiát, vagy, ha fogyaszt, azt helyben, megújuló forrásból állítsák elő. Ez az élményközpontban maximálisan teljesül: nem használnak gázt, ivóvizet is csak emberi fogyasztásra, a létesítmény teljes energiaigényét a nap és a biomassza biztosítja. Az évi 63 ezer vendéget vonzó élménypark, illetve a környék jelenleg rendelkezésre álló alacsony kategóriás szálláslehetőségei (magánszálláshelyek, kulcsos ház, kemping, önálló apartmanok) elérték maximális kihasználtságukat. A látogatók részéről felmerült igényt megismerve kezdtek bele a tulajdonosok egy magasabb kategóriás szálláshely tervezésébe.

Egy olyan 54 szobás hotelt terveztek, amely egyebek között a passzív házakat jellemző szigetelésnek köszönhetően 65%-kal kevesebb energiát fogyaszt mint egy hasonló méretű, hagyományos építési-energetikai, technológiai megoldásokkal készült hotel. A fennmaradó 35% energiaigényt kizárólag helyben előállított megújuló forrásból fedeznék, melynek eredményeként jelentősen alacsonyabb működési költségekkel számolhatnak. Ennek a koncepciónak megfelelve a CO2 kibocsátás a hagyományos hotelekéhez viszonyítva 93%-kal lesz kevesebb, ami világszinten is egyedivé teheti a házat. Az energiafogyasztást egyébként szobánként mérik majd, így minden vendég maga befolyásolhatja számlája végösszegét.

Az ökohotelben talajszondák, napelem és biomassza fedezi majd az energiaszükségletet, forradalmi módon hasznosítják majd az esővizet, a szennyvizet pedig vegyszerek használata nélkül, ökológiai módszerekkel tisztítják. A szobákban nem lesz szükség légkondicionálóra, ezért teljes lehet a csend, a friss levegőről a folyamatos légcsere gondoskodik és falfűtés növeli majd a komfortérzetet. Lesznek akadálymentes szobák, olvasó- és internet szobák, konferenciaterem, wellness részleg 3 beltéri és 1 kültéri medencével, eredeti fatüzelésű szaunával, gőzkabinnal és masszázs térrel, squash és teniszpálya, beltéri játszóház, interaktív asztali és táblajátékok tucatja, gyermekfelügyelet és programok.

A szálloda a Sustainhome Hotel nevet viselné és a Handó házaspár jelenleg partnereket keres a finanszírozásához. A hotel kulcsrakész bekerülési költsége 2,8 mrd Ft. Ennek 29%-át az energiahatékonyságot célzó építőanyagok vagy energiatermelő eszközök beszerzése teszi ki. A Katica Tanya vendégforgalma a hotelnek átlagosan 65-70 %-os kihasználtságot biztosíthat - vélik a projekt megálmodó, akik azt remélik, 10-12 év alatt térülne meg a beruházás. Az új szálloda árait a piaci árak felett mintegy 5%-kal határoznák meg, ezzel is hangsúlyozva a létesítmény egyediségét.

Ide kattintva egy videó is részletesen bemutatja a projektet.

Forrás: Vendég & Hotel


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.