Hazánk első zéróemissziós hotele épülne Somogyban

Többek között ez derült ki egy múlt heti konferencián, amelyet a budapesti Francia Intézetben tartottak a fenntartható turizmusról.

A négycsillagos létesítményt a patcai Katica Tanyán építtettnék a tulajdonosok Handó János és felesége, Handó Eszter. A családi vállalkozásként üzemelő élményközpont 2002 óta működik és évente 63 000 látogatót vonz. Jelentős piaci szereplőként és a fenntartható turizmus hazai zászlóshajójaként tartja számon a turisztikai szakma az aktív, játszva-tanító szabadidőközpontot. Fejlesztési stratégiájukat vezérlő alapelvük, hogy csak olyan szolgáltatást fejlesszenek, amely nem fogyaszt energiát, vagy, ha fogyaszt, azt helyben, megújuló forrásból állítsák elő. Ez az élményközpontban maximálisan teljesül: nem használnak gázt, ivóvizet is csak emberi fogyasztásra, a létesítmény teljes energiaigényét a nap és a biomassza biztosítja. Az évi 63 ezer vendéget vonzó élménypark, illetve a környék jelenleg rendelkezésre álló alacsony kategóriás szálláslehetőségei (magánszálláshelyek, kulcsos ház, kemping, önálló apartmanok) elérték maximális kihasználtságukat. A látogatók részéről felmerült igényt megismerve kezdtek bele a tulajdonosok egy magasabb kategóriás szálláshely tervezésébe.

Egy olyan 54 szobás hotelt terveztek, amely egyebek között a passzív házakat jellemző szigetelésnek köszönhetően 65%-kal kevesebb energiát fogyaszt mint egy hasonló méretű, hagyományos építési-energetikai, technológiai megoldásokkal készült hotel. A fennmaradó 35% energiaigényt kizárólag helyben előállított megújuló forrásból fedeznék, melynek eredményeként jelentősen alacsonyabb működési költségekkel számolhatnak. Ennek a koncepciónak megfelelve a CO2 kibocsátás a hagyományos hotelekéhez viszonyítva 93%-kal lesz kevesebb, ami világszinten is egyedivé teheti a házat. Az energiafogyasztást egyébként szobánként mérik majd, így minden vendég maga befolyásolhatja számlája végösszegét.

Az ökohotelben talajszondák, napelem és biomassza fedezi majd az energiaszükségletet, forradalmi módon hasznosítják majd az esővizet, a szennyvizet pedig vegyszerek használata nélkül, ökológiai módszerekkel tisztítják. A szobákban nem lesz szükség légkondicionálóra, ezért teljes lehet a csend, a friss levegőről a folyamatos légcsere gondoskodik és falfűtés növeli majd a komfortérzetet. Lesznek akadálymentes szobák, olvasó- és internet szobák, konferenciaterem, wellness részleg 3 beltéri és 1 kültéri medencével, eredeti fatüzelésű szaunával, gőzkabinnal és masszázs térrel, squash és teniszpálya, beltéri játszóház, interaktív asztali és táblajátékok tucatja, gyermekfelügyelet és programok.

A szálloda a Sustainhome Hotel nevet viselné és a Handó házaspár jelenleg partnereket keres a finanszírozásához. A hotel kulcsrakész bekerülési költsége 2,8 mrd Ft. Ennek 29%-át az energiahatékonyságot célzó építőanyagok vagy energiatermelő eszközök beszerzése teszi ki. A Katica Tanya vendégforgalma a hotelnek átlagosan 65-70 %-os kihasználtságot biztosíthat - vélik a projekt megálmodó, akik azt remélik, 10-12 év alatt térülne meg a beruházás. Az új szálloda árait a piaci árak felett mintegy 5%-kal határoznák meg, ezzel is hangsúlyozva a létesítmény egyediségét.

Ide kattintva egy videó is részletesen bemutatja a projektet.

Forrás: Vendég & Hotel


Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.