HOTREC: az ÁFA-csökkentés mentheti meg az európai szálloda- és vendéglátóipart

A HOTREC bemutatta azt a tanulmányt, melyben az Európai Unióban az ÁFA-csökkentés bevezetésének előnyös hatásait elemzi.

A beszámoló az európai ÁFA-rendszer tervezett reformjának fényében ismerteti az alacsony ÁFA munkahelyteremtésre, beruházásokra és a növekedésre gyakorolt katalizátor hatását, mely elősegíti Európa versenyképességét is. A vendéglátóipari szolgáltatások esetében hosszú távon alkalmazott alacsony ÁFA-kulcsok, amelyek szinte valamennyi tagállamban vonatkoznak a szálláshelyekre és az éttermi szolgáltatások 2/3-ára, kulcsfontosságúak Európa turisztikai versenyképességének fenntartása szempontjából. Európában a nemzetközi turistaérkezések aránya 1990 és 2015 között 60% -ról 51% -ra esett vissza. Bár Európa a 336,6 milliárd eurós nemzetközi turisztikai bevételével második helyen áll Ázsia és a Csendes-óceáni térség mögött, viszont a bevételek a világ többi részéhez viszonyítva kisebb mértékben emelkednek. Ezek 2012-ben és 2015-ben 1,5%-kal, illetve 3,4% -kal nőttek, miközben a világon az emelkedés 4,3% és 4,4% volt.

"Nagyon örülünk ennek a HOTREC-tanulmánynak, és bízunk benne, hogy jelentősen hozzájárul majd a turizmus adóztatásával kapcsolatos, jelenleg is folyamatban lévő tárgyalások sikerességéhez, valamint az ágazat gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez is" - mondta Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) főtitkára. "Gondosan mérlegelni, modellezni, ellenőrizni, és értékelni kell minden, az idegenforgalomra vonatkozó adózási szabályozást." - mondta a Főtitkár.

Az Európában tapasztalt negatív tendenciák visszafordítása érdekében az alacsony ÁFA hosszú távon történő alkalmazása kulcsfontosságú. A csökkentett ÁFA-kulcsok lényegesen hozzájárulnak az ágazat foglalkoztatottságának javításához. A szállodaipar és vendéglátás 2,5 millió új munkahelyet teremtett az elmúlt évtizedben (ez 29% -os növekedést jelent, szemben a teljes gazdaság 7,1% -ával), valamint olyan új befektetéseket is elősegített, melyek egy még színvonalasabb és fenntarthatóbb turisztikai kínálatot eredményeznek.

„A vendéglátó- és idegenforgalmi szolgáltatások ÁFA-kulcsának alacsony szinten tartása elengedhetetlen az európai turizmus versenyképességének megtartásához, valamint annak a 2 millió kkv-nak a megmaradásához (ebből 1,8 millió a vendéglátóipari szektorhoz tartozik), melynek 91% -a mikro-vállalkozás "- mondta Susanne Kraus-Winkler, a HOTREC elnöke. "A turisztikai szolgáltatások esetében az alacsony ÁFA rendszerét hosszú távon fent kell tartani, amit az is igazol, hogy 28 uniós tagállam közül már 25 kedvezményes adómértéket alkalmaz a turisztikai szálláshelyekre és az éttermi szolgáltatások közel kétharmadára."

Az Európai Turisztikai Érdekegyeztető Szövetség – melynek tagja a CLIA-Europe, az ECTAA, az EFCO&HPA, az ETC, az ETOA, az EUROGITES, az IAAPA, az IRU és a NECSTouR - csatlakozott a HOTREC felhívásához, hogy az alacsony ÁFA-kulcsokat hosszú távon alkalmazzák a turisztikai szolgáltatások esetében.

"A turizmusban érdekeltek széles körű támogatása bizonyítja az alacsony ÁFA-kulcs fontos szerepét az ágazat számára, amely már így is túlszabályozott és jelentős adók terhelik. A HOTREC jelentés egyértelműen azt igazolja hogy az alacsony ÁFA bevezetése egyaránt elősegíti a munkahelyteremtést, a növekedést, valamint a beruházások fellendülését is "- jelentette ki Christian de Barrin, a HOTREC vezérigazgatója.

A teljes HOTREC tanulmány angol nyelvű változata a Szövetség honlapján az alábbi linken érhető el:

http://www.hah.hu/files/6814/9388/5172/HOTREC_VAT_report_-_April_2017.compressed.pdf

Forrás: Turizmus Online


Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.
Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről

Adatok, irányok, kihívások – Somlyai Zoltán elnöki beszámolója a szállodaipar helyzetéről 

Mi történt eddig 2025-ben, és mi vár a hazai szállodaiparra a közeljövőben?
Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység

Szállodások tavaszi közgyűlése: fókuszban a hitelezés és a marketing tevékenység 

Helyszíni beszámoló az MSZÉSZ LXI. közgyűléséről, Esztergomból.
Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje

Íme, az új hévízi ötcsillagos ház menedzsmentje 

Május 15-én megnyílt a Le Primore Hotel & Spa, Magyarország legnagyobb ötcsillag superior minősítésű spaszállodája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.