Klaszter a falusi turizmusért

Baranya, Somogy és Tolna megye falusi vendéglátóinak piacra jutását, képzését, a régió szolgáltatási színvonalának emelését szeretné segíteni a közelmúltban megalakított Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter. A szervezet tizenkét taggal alakult és a régió több, mint félezer falusi vendéglátójából 450nel áll kapcsolatban. Jövő év novemberéig 42 millió forintot költhetnek a klaszter működésére, amiből 34 millió forintot európai unós forrásból, pályázati úton nyertek el - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A klaszter szakmai szervezetei, a velük kapcsolatban álló marketingcégek, rendezvényszervezők és egy utazási iroda közreműködésével szeretnének hozzájárulni a falusi vendéglátó vállalkozók sikeres működéséhez, bevételeik növeléséhez. Tanácsokat adnak az adózáshoz, a könyveléshez, segítenek a működéshez szükséges képzettségek megszerzésében, a különböző vendégcsalogató attrakciók megszervezésében, a termékfejlesztésben és a szálláshelyek népszerűsítésében is.

Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a falusi szálláshelyek iránt érdeklődők minél nagyobb számban válasszák a dél-dunántúli vendégfogadókat, amelyek gazdag gasztronómiai kínálattal, egyedi termékekkel, például kiváló minőségű borokkal, maga a vidék pedig számos nemzetiségi fesztivállal, kulturális programmal várja őket. Emellett saját minősítési rendszerrel is ki akarnak tűnni az ország többi régiójának falusi turisztikai szolgáltatásai közül.

Az ország első Környezetbarát Vendégfogadó - Ökoporta hálózata itt kezdte meg működését - a minősítésnek megfelelt házakat jelzőtáblákat Gradwold Zsolt mecseknádasdi fazekas készítette. A 32 minősített ökoporta közelében védett természeti értékeket találnak a vendégek. A rendszert eredetileg a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség kezdte kiépíteni a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert 12 millió forintos támogatás felhasználásával.

A régió meglévő környezetbarát vendégfogadói már az újfajta turisztikai kezdeményezések közé tartoznak.

Egyszerre jelenthetnek kitörési pontot és megélhetési lehetőséget a helyieknek. E szálláshelyek előnyös tulajdonságok egész sorával rendelkeznek: energia- és víztakarékosak, elkötelezettek a hulladékok újrahasznosításában, képesek a helyi hagyományok bemutatására, tájba illőek és őrzik a termelési hagyományokat. A vendéglátók pedig ismerik a környék természeti értékeit és ajánlani is tudják őket a vendégeknek. E helyszínek száma várhatóan tovább gyarapszik a jó adottságokkal rendelkező régióban.

Mint azt a minap dr. Szabó Géza, a Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter és egyben a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke elmondta egy sajtótájékoztatón, fél év múlva egészségporták, egy év múlva pedig gyermekbarát porták is lesznek.

A falusi turizmus klaszter megalakulása abból a szempontból is fontos, hogy több éves folyamatos növekedést követően 2009-ben csökkent, tavaly pedig stagnált az ágazat vendégforgalma. Napjainkban országosan mintegy 7500 család foglalkozik falusi vendéglátással, akik 2008-ban még egymillió vendégéjszakát regisztráltak, ami 2009-ben és 2010-ben 10 százalékkal 900 ezerre csökkent. A Dél-Dunántúl több, mint félezer falusi vendéglátója 2008-ban 100 ezer, tavaly és tavalyelőtt 90 ezer vendégéjszakáról számolt be.

Sokak szerint a pénzügyi gazdasági válság mellett a falusi turisztikai szolgáltatók adómentességének megszüntetése, valamint a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok kedvezőtlen változása okozták a csökkenést.

Éppen ezért a Dél-Dunántúlon sokat várnak a tavaly beindított ICER, azaz Innovatív öko-szálláshely fejlesztési koncepciók vidéki térségekben nevű, az EU Interreg IVC kerete által támogatott programtól, ami hét uniós ország hét tartományában, köztük a Dél-Dunántúlon ad lökést a helyi kezdeményezések megvalósításának. (forrás: Magyar Mezőgazdaság)


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.