Klaszter a falusi turizmusért

Baranya, Somogy és Tolna megye falusi vendéglátóinak piacra jutását, képzését, a régió szolgáltatási színvonalának emelését szeretné segíteni a közelmúltban megalakított Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter. A szervezet tizenkét taggal alakult és a régió több, mint félezer falusi vendéglátójából 450nel áll kapcsolatban. Jövő év novemberéig 42 millió forintot költhetnek a klaszter működésére, amiből 34 millió forintot európai unós forrásból, pályázati úton nyertek el - írja a Magyar Mezőgazdaság.

A klaszter szakmai szervezetei, a velük kapcsolatban álló marketingcégek, rendezvényszervezők és egy utazási iroda közreműködésével szeretnének hozzájárulni a falusi vendéglátó vállalkozók sikeres működéséhez, bevételeik növeléséhez. Tanácsokat adnak az adózáshoz, a könyveléshez, segítenek a működéshez szükséges képzettségek megszerzésében, a különböző vendégcsalogató attrakciók megszervezésében, a termékfejlesztésben és a szálláshelyek népszerűsítésében is.

Elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a falusi szálláshelyek iránt érdeklődők minél nagyobb számban válasszák a dél-dunántúli vendégfogadókat, amelyek gazdag gasztronómiai kínálattal, egyedi termékekkel, például kiváló minőségű borokkal, maga a vidék pedig számos nemzetiségi fesztivállal, kulturális programmal várja őket. Emellett saját minősítési rendszerrel is ki akarnak tűnni az ország többi régiójának falusi turisztikai szolgáltatásai közül.

Az ország első Környezetbarát Vendégfogadó - Ökoporta hálózata itt kezdte meg működését - a minősítésnek megfelelt házakat jelzőtáblákat Gradwold Zsolt mecseknádasdi fazekas készítette. A 32 minősített ökoporta közelében védett természeti értékeket találnak a vendégek. A rendszert eredetileg a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség kezdte kiépíteni a Norvég Civil Támogatási Alaptól elnyert 12 millió forintos támogatás felhasználásával.

A régió meglévő környezetbarát vendégfogadói már az újfajta turisztikai kezdeményezések közé tartoznak.

Egyszerre jelenthetnek kitörési pontot és megélhetési lehetőséget a helyieknek. E szálláshelyek előnyös tulajdonságok egész sorával rendelkeznek: energia- és víztakarékosak, elkötelezettek a hulladékok újrahasznosításában, képesek a helyi hagyományok bemutatására, tájba illőek és őrzik a termelési hagyományokat. A vendéglátók pedig ismerik a környék természeti értékeit és ajánlani is tudják őket a vendégeknek. E helyszínek száma várhatóan tovább gyarapszik a jó adottságokkal rendelkező régióban.

Mint azt a minap dr. Szabó Géza, a Dél-dunántúli Falusi Turizmus Klaszter és egyben a Baranya Megyei Falusi Turizmus Szövetség elnöke elmondta egy sajtótájékoztatón, fél év múlva egészségporták, egy év múlva pedig gyermekbarát porták is lesznek.

A falusi turizmus klaszter megalakulása abból a szempontból is fontos, hogy több éves folyamatos növekedést követően 2009-ben csökkent, tavaly pedig stagnált az ágazat vendégforgalma. Napjainkban országosan mintegy 7500 család foglalkozik falusi vendéglátással, akik 2008-ban még egymillió vendégéjszakát regisztráltak, ami 2009-ben és 2010-ben 10 százalékkal 900 ezerre csökkent. A Dél-Dunántúl több, mint félezer falusi vendéglátója 2008-ban 100 ezer, tavaly és tavalyelőtt 90 ezer vendégéjszakáról számolt be.

Sokak szerint a pénzügyi gazdasági válság mellett a falusi turisztikai szolgáltatók adómentességének megszüntetése, valamint a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok kedvezőtlen változása okozták a csökkenést.

Éppen ezért a Dél-Dunántúlon sokat várnak a tavaly beindított ICER, azaz Innovatív öko-szálláshely fejlesztési koncepciók vidéki térségekben nevű, az EU Interreg IVC kerete által támogatott programtól, ami hét uniós ország hét tartományában, köztük a Dél-Dunántúlon ad lökést a helyi kezdeményezések megvalósításának. (forrás: Magyar Mezőgazdaság)


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.