Repülés kezdőknek - viccesen és komolyan a repülésfóbiáról

A téma egy frissen bemutatott angol-izlandi vígjáték apropóján jutott eszünkbe, és megkértünk egy szakértőt, meséljen nekünk a betegség hátteréről és arról, utastársként vagy  a légiközlekedésben  dolgozóként hogyan támogathatjuk a problémával küzdő utastársainkat.

„A fóbia általában nagyon magas szorongással jár, és a személy mindent megtesz, hogy elkerülje az adott szituációt, vagy, ha ez nem sikerül, akkor szinte azonnal leblokkol, és akár pánik is jelentkezhet” – kezdi Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője

A repüléssel kapcsolatban ez főként azoknál probléma - lévén a legtöbb ember nem repül napi szinten - akiknek a munkájukból, családi életükből eredően szükséges és elkerülhetetlen a rendszeres repülés, vagy olyan helyre vágynak kikapcsolódni, ahova csak így juthatnak el.”

A repülésfóbiának többféle kiváltó oka is lehet pl. korábbi negatív tapasztalatok, szorongó személyiség, kontroll elengedésének nehézsége, bezártságtól való szorongás. Ezek miatt könnyen felértékelheti a személy a veszély mértékét. Főként testi tünetek jelentkezhetnek - akár a repülés gondolatára is - pl. légszomj, hasfájás, szédülés, izzadás, melyek rosszullétig fokozódhatnak.

A félelem egy természetes reakció a veszélyesnek ítélt helyzetekre, így a legtöbbet azzal érhetjük el, ha ezt a veszélyérzetet csökkenteni igyekszünk” – folytatja a szakértő. - „Érdemes lehet már a repülés előtt jóval felkészülni, akár már magát a repülés időpontját is körültekintően megválasztani, pl. éjszakai repülés esetén valószínűleg nagyrészt átaludjuk az utat, de lehet, hogy valakinek ez nem ideális, mert az esti fáradtság miatt még inkább eluralkodhat rajta a szorongás. A reptéren igénybe vehető repülés szimulátor, ahol lehet gyakorolni, illetve sok információt megosztanak a repüléssel kapcsolatban. Ha valaki úgy érzi, fóbiája már akadályozza őt (pl. vissza kell fordulni a reptérről), érdemes pszichológus szakemberrel dolgoznia a szorongás leküzdésén. A repülésfóbia ugyanis kezelhető, és számos terápiás módszer létezik (pl. kognitív viselkedésterápia, expozíciós terápia és gyógyszeres kezelés), amelyek segíthetnek az egyénnek áthidalni a repüléssel kapcsolatos szorongást és félelmet.”

A gyerekeket is érdemes lehet előzetesen “felkészíteni”. Magyarázzuk el, mi fog történni a reptéren, a repülőn, ehhez jó segítség lehet pl. a Minipolisz interaktív kiállítása, ahol a gyermekek ki is próbálhatják az egyes reptéri szituációkat. Ezenkívül pedig repüléssel kapcsolatos meséket olvashatunk nekik és rajzfilmeket is nézhetünk. Gyerekekkel is lehet gyakorolni relaxációs technikákat és légző gyakorlatokat is, ezek a konkrét szituációkban sokat segíthetnek.

„A repülésfóbiás személy számára fontos lehet, ha van vele egy biztonságot jelentő személy az utazás során, hiszen ő is sokat segíthet a szorongás kezelésében” – ajánlja Budavári Eszter. – „Fontos, hogy útitársként vegyük komolyan a másik félelmét, ne bagatelizáljuk el. Biztosítsuk őt támogatásunkról, legyünk mellette. A káros megküzdési módok, mint például gyógyszer, alkohol helyett segítsük őt hatékonyabb módokon megküzdeni a helyzettel. A negatív gondolatokat igyekezzünk elterelni pl. beszélgetés kellemes dolgokról, olvasás, filmnézés, gyerekek esetében játék. A kellemetlen testi tünetek enyhítésére jó módszer lehet a légző gyakorlatok alkalmazása, vagy a relaxáció, ezeket közösen is végezhetjük. Fontos tudni, hogy mindenki egyéni módon reagál egy feszült helyzetben, így érdemes lehet előre átbeszélni, mi nyújthatja a legnagyobb segítséget a szorongó számára. Az azonban kulcsfontosságú, hogy mi higgadtak maradjunk, a repülésfóbiás személynek már az nagyban növelheti a komfortérzetét, hogy van mellette valaki, akire biztosan számíthat.”

Aki pedig szórakoztató formában szeretne közelebb kerülni a témához, az a Cirkogejzír moziban megteheti:

A bogaras író, a sikeres üzletasszony és a menő start-upos a repüléstől rettegő utasok tanfolyamán ismerkednek meg. Mindannyian félelmeiket akarják leküzdeni, hogy végre képesek legyenek repülőgépre ülni. A résztvevők eleinte szimulált repülések során próbálnak hozzászokni a légiközlekedéshez, de sokuknak már ez is kihívásokat tartogat. Amikor első igazi útjukon Izlandra repülnek, az események váratlan fordulatot vesznek...

Repülés kezdőknek (Northern Comfort, színes izlandi-angol-német vígjáték, angol nyelven, magyar felirattal, 2023, 97 perc)

Forrás: Turizmus Online


Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen

Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen 

Ez nemcsak a turbulencia esélyét növelheti meg, hanem azét is, hogy az ember hamarabb érkezzen meg az úti céljára.
Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért

Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért 

Az airBaltic és a Beams, biztonságtechnikai vállalat partnerségre lépett, emellett a lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét.
Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.
A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona

A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona 

Vissza kell fizetniük egy közel 34 millió eurós állami támogatást.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.