Repülés kezdőknek - viccesen és komolyan a repülésfóbiáról

A téma egy frissen bemutatott angol-izlandi vígjáték apropóján jutott eszünkbe, és megkértünk egy szakértőt, meséljen nekünk a betegség hátteréről és arról, utastársként vagy  a légiközlekedésben  dolgozóként hogyan támogathatjuk a problémával küzdő utastársainkat.

„A fóbia általában nagyon magas szorongással jár, és a személy mindent megtesz, hogy elkerülje az adott szituációt, vagy, ha ez nem sikerül, akkor szinte azonnal leblokkol, és akár pánik is jelentkezhet” – kezdi Budavári Eszter, a Mindwell Pszichológiai Központ szakértője

A repüléssel kapcsolatban ez főként azoknál probléma - lévén a legtöbb ember nem repül napi szinten - akiknek a munkájukból, családi életükből eredően szükséges és elkerülhetetlen a rendszeres repülés, vagy olyan helyre vágynak kikapcsolódni, ahova csak így juthatnak el.”

A repülésfóbiának többféle kiváltó oka is lehet pl. korábbi negatív tapasztalatok, szorongó személyiség, kontroll elengedésének nehézsége, bezártságtól való szorongás. Ezek miatt könnyen felértékelheti a személy a veszély mértékét. Főként testi tünetek jelentkezhetnek - akár a repülés gondolatára is - pl. légszomj, hasfájás, szédülés, izzadás, melyek rosszullétig fokozódhatnak.

A félelem egy természetes reakció a veszélyesnek ítélt helyzetekre, így a legtöbbet azzal érhetjük el, ha ezt a veszélyérzetet csökkenteni igyekszünk” – folytatja a szakértő. - „Érdemes lehet már a repülés előtt jóval felkészülni, akár már magát a repülés időpontját is körültekintően megválasztani, pl. éjszakai repülés esetén valószínűleg nagyrészt átaludjuk az utat, de lehet, hogy valakinek ez nem ideális, mert az esti fáradtság miatt még inkább eluralkodhat rajta a szorongás. A reptéren igénybe vehető repülés szimulátor, ahol lehet gyakorolni, illetve sok információt megosztanak a repüléssel kapcsolatban. Ha valaki úgy érzi, fóbiája már akadályozza őt (pl. vissza kell fordulni a reptérről), érdemes pszichológus szakemberrel dolgoznia a szorongás leküzdésén. A repülésfóbia ugyanis kezelhető, és számos terápiás módszer létezik (pl. kognitív viselkedésterápia, expozíciós terápia és gyógyszeres kezelés), amelyek segíthetnek az egyénnek áthidalni a repüléssel kapcsolatos szorongást és félelmet.”

A gyerekeket is érdemes lehet előzetesen “felkészíteni”. Magyarázzuk el, mi fog történni a reptéren, a repülőn, ehhez jó segítség lehet pl. a Minipolisz interaktív kiállítása, ahol a gyermekek ki is próbálhatják az egyes reptéri szituációkat. Ezenkívül pedig repüléssel kapcsolatos meséket olvashatunk nekik és rajzfilmeket is nézhetünk. Gyerekekkel is lehet gyakorolni relaxációs technikákat és légző gyakorlatokat is, ezek a konkrét szituációkban sokat segíthetnek.

„A repülésfóbiás személy számára fontos lehet, ha van vele egy biztonságot jelentő személy az utazás során, hiszen ő is sokat segíthet a szorongás kezelésében” – ajánlja Budavári Eszter. – „Fontos, hogy útitársként vegyük komolyan a másik félelmét, ne bagatelizáljuk el. Biztosítsuk őt támogatásunkról, legyünk mellette. A káros megküzdési módok, mint például gyógyszer, alkohol helyett segítsük őt hatékonyabb módokon megküzdeni a helyzettel. A negatív gondolatokat igyekezzünk elterelni pl. beszélgetés kellemes dolgokról, olvasás, filmnézés, gyerekek esetében játék. A kellemetlen testi tünetek enyhítésére jó módszer lehet a légző gyakorlatok alkalmazása, vagy a relaxáció, ezeket közösen is végezhetjük. Fontos tudni, hogy mindenki egyéni módon reagál egy feszült helyzetben, így érdemes lehet előre átbeszélni, mi nyújthatja a legnagyobb segítséget a szorongó számára. Az azonban kulcsfontosságú, hogy mi higgadtak maradjunk, a repülésfóbiás személynek már az nagyban növelheti a komfortérzetét, hogy van mellette valaki, akire biztosan számíthat.”

Aki pedig szórakoztató formában szeretne közelebb kerülni a témához, az a Cirkogejzír moziban megteheti:

A bogaras író, a sikeres üzletasszony és a menő start-upos a repüléstől rettegő utasok tanfolyamán ismerkednek meg. Mindannyian félelmeiket akarják leküzdeni, hogy végre képesek legyenek repülőgépre ülni. A résztvevők eleinte szimulált repülések során próbálnak hozzászokni a légiközlekedéshez, de sokuknak már ez is kihívásokat tartogat. Amikor első igazi útjukon Izlandra repülnek, az események váratlan fordulatot vesznek...

Repülés kezdőknek (Northern Comfort, színes izlandi-angol-német vígjáték, angol nyelven, magyar felirattal, 2023, 97 perc)

Forrás: Turizmus Online


Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.
A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona

A Blue Air román légitársaság fizet, mint a katona 

Vissza kell fizetniük egy közel 34 millió eurós állami támogatást.
Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken

Kiemelt egészségügyi ellenőrzés az olasz reptereken 

Az olasz egészségügyi minisztérium kiemelt ellenőrzést rendelt el a repülőtereken a dengue-láz terjedése miatt.
Az EU feltételekhez kötötte a Korean és az Asiana egyesülését

Az EU feltételekhez kötötte a Korean és az Asiana egyesülését 

Meg kell válniuk az Asiana cargo-üzletágától, valamint a versenytársak számára le kell mondaniuk egyes repülési jogokról.

Interjú

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.
Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk

Valami régi, valami új – az újranyitott N28 séfjével beszélgettünk 

Az N28 borétterem egy hosszúra nyúlt nyári szünet után, szeptember közepétől új koncepcióval várja a vendégeket. A gasztronómiai kínálat megalkotását Nagy Szabolcs séfre bízták.