ANTOR szezonnyitó: sikeres nyárnak néznek elébe a külföldi képviseletek

Idén a Magyar Tudományos Akadémia Vörösmarty termében került sor a jó hangulatú ANTOR bulira, ahogy belső berkekben nevezni szokták nevezni e szervezet találkozóját.

A jó hangulatnak nem utolsósorban az volt oka, hogy a ciprusi, a horvát, a lengyel, a máltai a szlovák idegenforgalmi képviseletek vezetői egyaránt a turizmus felfutásáról számoltak be. Erről kérdeztük a szakembereket.

Erősödő médiajelenlét, új helyszínek a lengyel piacon

Ahogy Farkas Melinda, a Lengyel Idegenforgalmi Szervezet igazgatója lapunknak ez alkalomból elmondta, 2023-ban a legfontosabb cél az volt, hogy Lengyelország újra felkerüljön, mind a szakmai, mind az utazóközönség térképére, valamint, hogy a már jól ismert úticélok, mint Zakopane, Krakkó, Wieliczka mellett, új helyszíneket is megismerhessen a közönség. Ennek érdekében sosem látott aktivitású médiajelenlét volt jellemző az elmúlt egy évben, megújult a poland.travel Facebook oldala, és túl vannak az első workshopon és kelet-magyarországi roadshown is.

Gdansk terngerpartja
Gdansk terngerpartja
Fotó: depostiphotos

Zakopanéban 50 százalékkal nőtt meg a magyar szállásfoglalások száma 2023. október-február között, a lengyel sajtó szerint a térséget „ellepték a magyarok”.

A legfrissebb lengyel statisztikák szerint 2019. első negyedévéhez képest 34 százalékkal több magyar szállt meg lengyelországi szálláshelyeken, 2024 hasonló időszakához képest.

A krakkói magyar konzul kezdeményezésére idén tavasszal egy közös lengyel-magyar útvonal megtervezésébe és megvalósításába fogtak, melynek célja a kis-lengyelországi régió magyar történelmi vonatkozásainak megmutatása.

2023 őszén kezdtek hozzá a Szia Lengyelország honlap előkészítéséhez és 8-10 perces filmekből álló sorozat gyártását. A filmek és a blog jellegű honlap hamarosan szerepelnek majd, angol felirattal a poland.travel youtube csatornáján. Június 29-én Lengyel Napot tartunk koncertekkel, kóstolóval, játékokkal, lengyel régiós képviselőkkel a Hunyadi téren, a fő rendező az Eötvös10 és Terézváros.

Fedezz fel többet Máltából!

 

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal idén folytatja „Explore more”, az az „Fedezz fel többet” kampányát

– hallhattuk Hangya Edinától, a Máltai Idegenforgalmi Hivatal magyarországi vezetőjétől. Már február elejétől folyamatosan futnak a magyarországi B2C kampányok különböző online és közösségi média platformon és számos közterületi felületen. Málta idegenforgalma 2023-ban jócskán felülmúlta a várakozásokat. A tervezett „helyreállás” 2024 helyett már tavaly megtörtént. Minden mutatószám meghaladta, a korábbi rekordévnek számító 2019-es adatokat. Közel 3 millió turista, több mint 20,2 millió vendégéjszakát töltött a szigeten és 2,7 milliárd eurót költött el.

Málta
Málta
Fotó: pixabay

A magyar küldőpiac eredményei még látványosabbak voltak. 2023-ban közel 50 000 honfitársunk utazott Máltára, 31 százalékkal több, mint 2019-ben, 271 000 vendégéjszakát töltöttek el ott, azaz 16 százalékkal többet, mint 2019-ben, és 32,5 millió eurót költöttek, ami több mint 50 százalékkal nagyobb összeg, mint négy évvel ezelőtt..

A tavalyi rekordévet is felmúlja majd az idei forgalom Cipruson

Az idei első negyedévben a beutazások már most 50 százalékkal meghaladják a tavalyi első 3 hónapban elért számokat  Március végétől Pécsről is elérhetővé vált Málta, köszönhetően a Universalair (flyuniversalair.com) közvetlen járatainak. A máltai illetőségű légitársaság jelenleg kedden és pénteken, de a nyári főszezonban már vasárnaponként is üzemelteti Pécs-Málta járatát.

Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Képviselet vezetője kiemelte, hogy a tavalyi rekordévet is felmúlja várhatóan az idei forgalom, és bízik benne, hogy nem befolyásolják negatívan a turizmust a különféle politikai események. Ciprus egyre több része, közte a keleti part is, mind népszerűbb a magyar turisták körében. A Wizz Air Debrecenből induló járatai jelentős szerepet játszanak a forgalom idei várható növekedésében.

"Horvátország különleges helyet foglal el az utóbbi időben a magyar kiutazók körében, sokan már a Balaton alternatívájaként tekintenek erre a desztinációra. Az első öt hónapban jelentős növekedést ért el az érkezések, vendégéjszakák és a szállodai éjszakák terén"

 – mondta Ivana Herceg, a Horvát Turisztikai Hivatal magyarországi képviselője. Ebben az időszakban a turisták száma 73.000 fő volt, ami az előző év első öt hónapjához képest, 12 százalékos emelkedést jelent. A vendégéjszakák száma is kiemelkedően magas volt, 220 ezer, ami 17 százalékos növekedést mutat az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest.

Horvátország néhol a túlturizmussal küzd

Régiók szempontjából a legvonzóbb a turisták számára továbbra is a Kvarner övezet, Isztria és Zadar környéke. A legnépszerűbb úti célok között szerepelnek olyan ikonikus helyszínek, mint Opatija, Zágráb, Ičići, Zadar, Rovinj, Poreč, a Plitvicei-tavak, Crikvenica, Fiume és Umag.

Horvátország fenntartható turizmusa terén tett erőfeszítéseket is érdemes hangsúlyozni. Az idei év első napján hatályba lépett új idegenforgalmi törvény a felelősségek több szintű elosztásával próbálja majd a fenntarthatóság, az ökológiai tudatosság felé terelni a turizmus fejlesztését. Ennek értelmében a helyi önkormányzatok és regionális turisztikai testületek új szerepet kapnak a fenntartható turizmus fejlesztésében.

Az új törvény lehetővé teszi az önkormányzat számára, hogy korlátozzák a vendéglátó létesítmények számát és típusát, valamint más intézkedéseket vezessenek be a túlturizmus hatékony kezelése érdekében.

A desztinációk korlátozhatják majd a városba szervezett érkezések számát vagy a városnézés ütemét, hogy tehermentesítsenek egyes attrakciókat, és ökológiai hozzájárulást is bevezessenek. Az új törvény felhatalmazza a városokat és településeket, hogy irányítsák területük idegenforgalmi fejlesztését, beleértve az új szálláshelyek, éttermek és bárok nyitásának korlátozását is.

Az idegenforgalmi törvény minőségét és jelentőségét a Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization), az ENSZ turizmusra szakosodott szervezete is elismerte, és megállapodást kötöttek a kölcsönös együttműködésről és a Horvátországi Fenntartható Turizmus Központjának létrehozásáról, amely hozzá fog járulni az UNWTO elkötelezettségéhez az adatközpontú politikai döntéshozatal iránt regionális, nemzeti és desztinációs szinten, biztosítva a turizmus felelősségteljes és inkluzív növekedését a közösségek javára.

Idén kiemelt rendőrségi együttműködés is zajlik az idei évben is, amely alapján a magyar rendőrök egy-egy hónap időintervallumban – 2024. július 01. és augusztus 30. között – szolgálati feladatokat teljesítenek Horvátországban, Pulában és Zadarban.

Soha nem járt annyi magyar Szlovákiában, mint tavaly

Csorba tó a Magas-Tátrában
Csorba tó a Magas-Tátrában
Fotó: Pixabay

Sona Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője szerint soha nem járt annyi magyar turista Szlovákiában, mint tavaly, illetve az előző évben: Új generáció tanul síelni az Alacsony- és a Magas-Tátrában, ahol magyar nyelvű síoktatók sokasága, és mérsékelt árak várják a vendégeket. Pillanatok alatt át is szoktak sokan a megdrágult osztrák síterepekről Szlovákiába, ahol tavaly berobbant és idén még tovább nőtt a magyar vendégéjszakák száma – emelte ki Sona Jelínková..

 Tavaly 36 százalékkal több magyar látogatott Szlovákiába, mint 2022-ben, ugyanakkor 7 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, mondta a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője, Soňa Jelínková. - 2024 első két hónapjában a magyar vendégek száma 9,1 százalékkal, a magyar vendégéjszakák száma pedig 8,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi azonos időszakét. Idén télen a Donovalyba érkezők 50 százaléka magyar volt-

 A magyar látogatók leggyakrabban az eperjesi és a pozsonyi régióba utaznak. Az ország közelsége és a biztonság mellett nagyon fontos vonzerő a Magyarországról érkezők számára, hogy 400-500 ezer magyar él ott, így a Csallóköztől a Magas-Tátráig mindenhol találnak magyar idegenvezetőt, magyar nyelvű étlapot és turisztikai tájékoztatókat.


Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.