Az Alpokegyesület figyelmeztetése: 45 év múlva eltűnnek Ausztria glecserei

Legfrisebb gleccsermérési jelentésében részletezi az osztrák Alpokegyesület az ország kilencvenhárom gleccserének az elmúlt néhány évben bekövetkezett felgyorsult mértékű zsugorodását.

Az Austrian Alpine Club önkéntesei 93 gleccseret figyeltek és mértek meg Ausztria-szerte. A tavalyi jelentéshez képest 2022-ről 2023-ra az egykori jégóriások átlagosan 23,9 méterrel rövidültek, ami a harmadik legmagasabb érték az Alpine Club Glacier Measurement Service 133 éves történetében, és az elmúlt hét évben is.

"Ausztria egyik jelképének számító Pasterze-gleccser napjainkban soha nem látott mértékben olvad és fogyatkozik." - olvasható a GD Consulting cikkében.

Mint írják, a Pasterze gleccsernyelve egy év alatt 14,03 millió m³ jeget veszített el, ami egy 241 méteres élű kockának felel meg. (Az egy akkora kocka, amelynek minden képzeletbeli éle a magyar Parlament 2,5-szerese.)

A Pasterze-gleccser
A Pasterze-gleccser
Fotó: pixabay

A gleccserek védelme sürgetőbb, mint valaha

A Turismuspresse.at tudosítása szerint a jelenlegi vizsgálati évben az öt legnagyobb visszahúzódási arányú gleccser a 203,5 métert visszahúzódó Pasterze (Karintia, Glockner-csoport)  a 127 métert húzódó Rettenbachferner a tiroli Ötztali-Alpokban, illetve a szintén tiroli Sexergertenferner, Schlatenkees és a Fernauferner gleccserek.

A gleccserjelentés arra is felhvja a figyelmet, hogy Ausztriában jelenleg nincs olyan gleccser, amely rendelkezne olyan tápláló területtel, amely képes lenne fenntartani a meglévő jégtömeget.

Az Alpokegyesület gleccsermérő szolgálatának vezetői szerint a kílmapolitika szempontjából ez egy utolsó figyelmeztetés. A szolgálat 133 éves munkája során folyamatosan ellenőrzik a folyási sebesség és felszínmagasság változásait, amelyek szintén aggasztó méretcsökkenést mutatnak.

 


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.