A téli utazók többsége idén nem is síelni megy

A téli utazók többsége idén nem is síelni megy 

Az idén télen a magyarok tizede tervez téli külföldi utat, és a síelők kisebbségbe kerültek a hazainál melegebb klímájú úticélokat választókkal szemben; az utazók többsége egy várost tervez felfedezni - ez derült ki a Groupama Biztosító és az OTP Bank megbízásából készült országos reprezentatív kutatásból.
MSZÉSZ: itt a 2021-es évet elemző trendriport

MSZÉSZ: itt a 2021-es évet elemző trendriport 

Összességében elmondható a tavalyi adatok alapján: a december nagyot húzott a hazai szállodaipar bevételét tekintve. 2020-hoz képest jobb eredményel zárt a szegmens, de a 2019-es csúcsév még messze van. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) évelemző trendriportját adjuk közre.
Tavaly a fele volt a 2019-esnek a cseh vendégforgalom

Tavaly a fele volt a 2019-esnek a cseh vendégforgalom 

Tavaly 11,4 millió turista szállt meg a kereskedelmi szálláshelyeken Csehországban, 5,2 százalékkal több, mint 2020-ban, de csak fele annyi, mint 2019-ben - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.
Feleannyi vendégéjszaka tavaly, mint 2019-ben

Feleannyi vendégéjszaka tavaly, mint 2019-ben 

A vendégéjszakák száma 2020 decemberéhez képest több mint hétszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 42%-kal csökkent - derül ki a KSH legfrissebb Gyorstájékoztatójából. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások bevezetése miatti alacsony bázis következtében – 2021. decemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva öt és félszeresére nőtt, azonban 35%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. decemberi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma több mint tizenegy és félszeresére emelkedett, de még így is 49%-kal kevesebb volt a 2019. azonos időszakinál.
Linz megint kitalált valamit: tematikus trendtúrák

Linz megint kitalált valamit: tematikus trendtúrák 

2021-ben minden idők legtöbb magyar vendégéjszaka számát regisztráltak a linzi szálláshelyek, így Németország és Lengyelország után hazánk már dobogós küldőpiac Linz számára - írja a GD Consulting.
Továbbra is az üzemeltetők fókuszában a budapesti hotelpiac

Továbbra is az üzemeltetők fókuszában a budapesti hotelpiac  

A Cushman & Wakefield szállodaipari üzletága elkészítette 2021-es összefoglalóját a magyar hotel piacról az üzemeltetők szemszögéből regionális kitekintésekkel kiegészítve - tudtuk meg a társaságtól.
Még tavaly is mélyen a szint alatt volt a spanyol turizmus

Még tavaly is mélyen a szint alatt volt a spanyol turizmus 

Spanyolország 31,1 millió külföldi turistát fogadott tavaly, 12,2 millióval többet, mint egy évvel korábban - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) szerdán.
Repülőtér: Zéró kibocsátás, energiahatékonyság, várható fejlesztések

Repülőtér: Zéró kibocsátás, energiahatékonyság, várható fejlesztések 

A Budapest Airport (BA) friss közleménye szerint egyenes úton haladnak a zéró kibocsátás felé.
Jó évet zárt a Varga Pincészet

Jó évet zárt a Varga Pincészet 

"8-9 %-kal emeltük árainkat, miközben a szakma nem emelt, sőt dömpingáron akciózott. A fogyasztóink azonban kitartottak mellettünk, így az áremelés negatív hatása csak 2 %-os  forgalomcsökkenés lett. Kis mértékben, de tovább csökkent 15,9 millió kilogrammra a szüreti szőlő feldolgozásunk, ennek következtében a lédig exportunk is. Árbevételünk 5,9 milliárdról 5,7 milliárdra esett vissza. Nyereségről még nincs számunk, de minimum tartjuk a tavalyi szintet. Minden idők legjobb eredményét értük el a nemzetközi borversenyeken: 13 borunkkal 36 aranyat és 12 ezüstérmet nyertünk" - tájékoztatta lapunkat közleményében a Varga Pincészet.
Budapest Airport: 2021-es eredmények, kimagasló november

Budapest Airport: 2021-es eredmények, kimagasló november 

Tavaly a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 4,6 millió utast és 183 ezer tonna légiárut regisztráltak.

UNWTO: továbbra is mélyen szint alatt 2021 turizmusa 

Megjelent az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO részletes elemzése a tavalyi év harmadik negyedévének globális vendégforgalmi adatairól.

Harmadával nőtt tavaly a frankfurti reptér forgalma 

Harmadával nőtt tavaly a frankfurti repülőtér forgalma az előző évihez képest, de még így is kétharmadával maradt el a krízisév előtti forgalomtól a reptérüzemeltető Fraport AG hétfői közleménye alapján.

Accent Hotels: 2022-ben vissza a 2019-es eredményekhez 

Szakmai elemzés 2021-ről, és az ez évi várható kilátásokról Magyarország legnagyobb, független szállodaüzemeltetőjének esetében.

Idén a rekordév vendégforgalmának 90 százalékát várja Horvátország  

A második járványévben Horvátország minden kihívás ellenére a Földközi-tengeri térség legjobb turisztikai eredményét érte el, most pedig ráfekszenek a fenntartható turizmusra.

Így repültünk 2021-ben 

Bátrabban utaztunk, mint mások: a tavalyi foglalások a magyarok körében meghaladták a járvány előtti érték háromnegyedét szemben a globális 69%-os adattal – mutatják a Kiwi.com statisztikái. Leginkább tengerpartra repültünk tavaly, a legtöbben kedden foglaltak, és pénteki napot választottak az indulásra, a legforgalmasabb hónap pedig a szeptember volt. Hazánk népszerűsége nagyot nőtt, a Kiwi.com keresőjébe közel 98 milliószor írták be Budapestet. Az átlagos repülőjegyárak csökkenő tendenciát mutatnak, és ez a trend a Kiwi.com szakértője szerint idén is folytatódik.

611 kereskedelmi repülőgépet szállított le az Airbus 2021-ben 

A vezérigazgató elégedett az eredménnyel és úgy látja, idén is képesek lesznek növelni a kibocsátást, ahogy tavaly.

Ferihegy tavalyi forgalma mélyen a 2019-es szint alatt 

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren mintegy 4 millió 623 ezer utast kezeltek 2021-ben, a cargo mennyisége pedig történelmi csúcsot, 183 ezer tonnát tett ki - írja az AIRportal.hu.

Díjnyertes sütemény ihlette az Év szaloncukrát 

A gödöllői Sulyán Cukrászda "Egy falat Mennyország" sütemény szaloncukor-verziója nyerte el Az év szaloncukra 2021 címet; az idén második alkalommal civil kezdeményezésként megrendezett versenyre a gyártók összesen 152 ízt neveztek.

Kevésbé derűlátó az IATA, mint télen 

Az oltási programok lassúsága és a határnyitások elhúzódása miatt a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) gyengébb idei utasforgalomra számít a tavaly decemberi becsléshez képest, mégis optimista, mert hatalmas igényt mérnek a repülés iránt - írja az AIRportal.hu.

Megjelent az MSZÉSZ januári Trendriportja 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége részletes elemzést jelentetett meg a 2021 januári kereskedelmi szálláshely-adatokról.

Január: 90 százalékkal kevesebb vendégéjszaka, mint tavaly 

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó, a járvány megfékezését célzó védelmi intézkedések hatására a belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 86%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 94%-kal csökkent. Az összes vendégéjszaka 66%-át a belföldi vendégek töltötték el. A belföldi vendégéjszakák száma 11 ezerrel nőtt az előző hónaphoz mérten. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 91%-kal volt kevesebb az előző év januárinál.

Szezon előtti csend 

A Travel Expert új szakmai kezdeményezés - egy online utazási magazinműsor - első élő adásában számos kiutaztató is megszólalt. Általános tapasztalat, hogy kivárnak az utasok, és még a leginkább járványbarát feltételek sem igazán ösztönzik őket az előfoglalásra.

"Biztos, hogy jobb lesz az idei szezon a tavalyinál" 

Hazánk piacvezető túraszervezője, a Sun and Fun Holidays ügyvezető igazgatója, Tolga Deniz Sariyüce bizakodó a szezont illetően, ezzel együtt visszafogottan terveznek, kisebb kapacitásokkal mint 2019-ben.

WTTC: 111 millió munkavállaló térhet vissza a turizmusba idén 

Több mint 100 millió munkavállalónak adhat ismét megélhetést világszinten a turizmus-vendéglátás iparága a WTTC legújabb jeletése szerint.

A nyári feltámadásban reménykednek az utaztatók 

Az utazási irodák abban reménykednek, hogy nyárra már olyan átoltottsági szintet ér el a világ népessége, hogy meg lehet majd nyitni a határokat. A kereslettel a jelek szerint, biztos nem lesz gond.

Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni 

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.

Ezeken az útvonalakon növeli kapacitásait az Air France 

Heti 56 rövid-, közép- és hosszútávú Air France-járat fog közlekedni idén nyáron a tengerentúli francia területek és két párizsi reptér közt.

A 2019-es gépmozgások felével számol idén a Hungarocontrol 

Legkorábban három év múlva érheti el a magyar légi közlekedés a 2019-es szintet, miután a járvány korábban sosem látott visszaesést okozott az iparágban: tavaly csaknem 60 százalékkal esett vissza a légtérben átrepülő, valamint Budapestre érkező és onnan induló járatok száma - közölte szerdán a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat az MTI-vel.

2000 szobával bővülhet idén a szállodai kapacitás a fővárosban 

A válság ellenére az idei év is bőven tartogat építkezéseket fővárosban és környékén. Év eleji összefoglalójában a Portfolio egyebek között azokat a hotelfejlesztéseket is összegyűjtötte, melyeket a tervek szerint 2021-ben adnak majd át.

Nyári szezon: még több száz utaztató kivár 

A magyarországi utazási irodák közzétették, hogy mekkora vagyoni biztosítékkal vágnak neki 2021-nek. A számok alapján teljes a bizonytalanság a szektorban, több száz - tavaly még jelentést leadó - iroda kivár, hogy miként alakul az év.

A verébnél is kisebb az év madara 

A cigánycsukot választotta egy tavalyi internetes szavazáson a lakosság az idei év madarának - közölte hétfőn az MTI-vel a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Kevés előfoglalás, ne legyen előleg, sem lemondási díj 

Várható utazási szokások 2021-ben - a Szallas.hu friss online felmérése szerint.

2021 a séták éve lehet Budapesten 

A Magyar Sétaszövetség tagszervezetei, a Hosszúlépés. Járunk? és az Imagine Budapest sétálói körében végzett online kérdőívet közel 1100-an töltötték ki 2020. december 14. és 16. között. Válaszaik alapján következtethetünk arra, miként éli meg a városi sétálók közössége a mostani helyzetet és mit várnak a kulturális élet járvány utáni újraindulásától - írja honlapján a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Új pénzügyminisztériumi adókönnyítési javaslat 

Ami a turisztikai ágazatban dolgozóknak is nyújt majd némi segítséget, ha elfogadják és életbe lép.

Thaiföld év végéig zárva marad 

Míg sok ország sietve nyitja meg új határait a nemzetközi turisták számára, Thaiföld Dél-Kelet-Ázsia egyik legkedveltebb úti célja nem ezt az utat választja. A Thaiföldi Turisztikai Hatóság (TAT) helyettes kormányzója, Chattan Kunjara Na Ayudhya előrejelzése szerint az ország év végéig zárva tarthat - írja a traveldailymedia.

Egy évvel elhalasztják a dubaji világkiállítást 

Egy évvel elhalasztják a dubaji világkiállítást a koronavírus-járvány miatt. A Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) hétfőn jelentette be, hogy az új időpont szerint az erre az évre tervezett expó 2021. október 1-jén nyílik meg.

Magyarország rendezi a 2021-es Európai Lovasjátékokat 

Magyarország rendezi a 2021-es Európai Lovasjátékokat - döntött csütörtökön a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI).
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!