Vendéglátósok: nem lesz nehéz a tavalyi évet túlszárnyalni

A vendéglátás hazai ismert szereplői beszélgettek élő adásban az Unilever Food Solutions (UFS)  szervezésében, január 13-án. Téma az idei évre várt előrejelzések, trendek, elvárások voltak.

Gendur Andrást, Varjú Vilmost és Várszegi Zsoltot Petres Andrea kérdezte. Elsőként arról, ki mit vár 2021-től? A most leginkább otthonukban, a négy fal között tartózkodó kérdezettek mindannyian azt felelték, nagyon várják, hogy mihamarabb nyissanak az éttermek, hogy végre ismét megszokott életterükben, a nagykonyhák valamelyikén dolgozhassanak. És nagyon hiányoznak a személyes kapcsolatok: kollégák, vendégek.
 
 
Fő a biztonság 
Többször elhangzott a beszélgetés során, hogy az idei évben a gasztronómia terén (is) meghatározó lesz a biztonság. Értve ez alatt a járvány alatt bevezetett intézkedéseket (távolságtartás, maszkviselés, gyakori kézmosás, kesztyűhasználat a konyhán és a vendégtérben stb.). A szakemberek szerint azonban idén az is ebbe körbe tartozik, hogy az alapanyagok beszerzése terén is biztonságra kell törekedni. És ez annyit jelent, hogy a határon túlról beszerzett termékek körét jóval le kell csökkenteni, helyette a biztonságosan beszerezhető hazai alapanyagokkal kell felváltani. A fenntarthatóság is szóba került, mint az idei év egyik fő hívószava.
 
Újranyitás kérdései
Az egyik meghívott szkértőtől elhangzott, jól tudnák az újranyitást koordinálni és szervezni, ha tudnák az újranyitás időpontját, azonban ez ma még az ismeretlen távolba vész. Az viszont biztos, hogy a vendéglátóhelyek újranyitása egy új szituáció lesz, nem a régi helyzet folytatása. Szűkített étlappal, árbarát ételekkel kell majd nekivágni ennek a várva várt új időszaknak. Az is biztos, hangzott el, hogy a megfizethető áron kínált, vagyis alacsonyabb árfekvésű ételek kiszállítása is bizonyára megmarad, hiszen az újranyitások után is sokan maradnak home office-ban az országban, és aki otthonról dolgozik, nem lesz ideje délben főzicskézni, egyszerűbb lesz továbbra is rendelni valahonnét ebédet vagy vacsorát.
 
Trendek, aktualitások
Az idei meghatározó trendek kapcsán szóba került a húsmentes, vega vagy vegán életmód előtérbe kerülése, a fenntarthatóság okán olyan alapanyagok tudatos kerülése, amely sok vizet, vagy energiát von el a bolygótól, az online konferenciák, zoom-partik további professzionális kiszolgálása a vendéglátás oldaláról, valamint a monoporciós ételek előtérbe kerülése a szállodai étkezés (reggelik, svédasztalos vacsorák) alkalmával. 
Végül a munkaerőkérdésről is elmondták  véleményüket a jelenlévő szakemberek. E téma kapcsán az derült ki, hogy komolyan aggasztja őket a szakképzett munkaerők tömeges méretű pályaelhagyása. Alapvető kérdés, miképp lehet majd e szakembereket visszacsábítani, ha ismét lesz arra lehetőség, hogy eredeti szakmájukban foglalkoztassák őket? "Szűk létszám kell majd mindenütt első körben, az indulásnál, ajánlatos az óvatos kezdés", mondták zárszóként a megkérdezett gasztronómiai szakértők.
 
 
 

Forrás: Turizmus Online


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.