Bombahír a Brexit magyar veszteseinek

Bombahír a Brexit magyar veszteseinek 

A skót kormány hétfőn közzétett cselekvési programja szerint Skócia független országként visszalépne az Európai Unióba és csatlakozna az EU belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetéhez.
A brit repterek is komoly gondokkal küzdenek

A brit repterek is komoly gondokkal küzdenek 

A brit légiközlekedési iparág vezetői el akarják érni, hogy külföldieket is alkalmazhassanak, egyelőre sikertelenül. Közben a reptereken azt kérik az utasoktól, hogy csak egy poggyászt vigyenek magukkal, és az is minél kisebb legyen.
Utazás az Egyesült Királyságba a Brexit után és a pandémia idején

Utazás az Egyesült Királyságba a Brexit után és a pandémia idején 

A Weco-Travel webinárium-sorozatának legfrissebb, 11. adása azal foglalkozott, milyen szabályok érvényesek jelenleg az Egyesült Királyságba történő utazás esetén.
Nő az alkoholok ára

Nő az alkoholok ára 

A szektort a Brexit és a koronavírus-járvány egyszerre sújtja, mert amit eddig 1,5 hét volt behozni, most 4-5 hétbe telik.
Az üzleti utakat is nehezebb megszervezni a Brexit után

Az üzleti utakat is nehezebb megszervezni a Brexit után 

Az átmeneti időszak lejártával a britek idén már a harmadik országbeli állampolgárokra vonatkozó szabályok szerint utazhatnak be és vállalhatnak munkát Magyarországon – hívja fel a figyelmet dr. Óváry-Papp Nóra és dr. Hajduk Gábor, a Baker McKenzie nemzetközi ügyvédi iroda szakértői. Számos olyan kedvezmény van azonban, amely jelentősen megkönnyíti a hazánkba érkező üzleti utazók helyzetét.
Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet

Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet 

Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.

Tovább tart a magyarok rohama Nagy-Britanniába 

Júniusban újabb 2500 magyar regisztrált az Egyesült Királyságban, hogy a Brexit után is szabadon vállalhasson munkát – derül ki a brit belügyminisztérium adataiból. Az érintetteknek még van egy évük a regisztrációt végrehajtani, így a jelenlegi 104 ezres szám még biztosan emelkedni fog.
Keletebbre kerül az unió középpontja

Keletebbre kerül az unió középpontja 

Keletebbre kerül, de Németországban marad az unió földrajzi középpontja az Egyesült Királyság kilépésével.
Brexit: hivatalosan is kiléphetnek a britek

Brexit: hivatalosan is kiléphetnek a britek 

Aláírta az Egyesült Királyság európai uniós tagságnak megszűnéséről (brexit) szóló megállapodást Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Brüsszelben.
No-deal Brexit: komoly veszteség lenne a brit kiutazásban

No-deal Brexit: komoly veszteség lenne a brit kiutazásban 

Amennyiben Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, akár 10 milliónyi kiutazót is veszíthet – állapította meg az Euromonitor jelentése, amelyet a londoni World Travel Marketen ismertettek.

Veszélyben a spanyol turizmus? 

Az ibériai országban sok év után idén először tornyosulnak felhők a gazdaság egyik alappillérét adó idegenforgalom egén.

Csődbe ment egy brit légitársaság a brexit miatt 

Egy kisebb légitársaság, a Derryben működő British Midland Regional (Flybmi) csődeljárást kért maga ellen a brexit miatt, és törölte az összes járatát. A vállalatnak 17 repülőgépe volt, melyekkel huszonöt európai városba indított járatokat - írja az MTI.

Veszélyben 100 ezer német munkahely? 

Akár százezer német munkahelybe kerülhet, ha a brit EU-tagság a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadása nélkül szűnne meg - írja az MTI.

BREXIT: részletes esélylatolgatás a HOTREC-től 

Az elemzés egyaránt kitér a megállapodással zajló és a megállapodás nélküli, úgynevezett hard Brexit esetén várható forgatókönyvekre.

Brexit: apránként kivonulhat az Airbus az Egyesült Királyságból 

Az Airbus repülőgépgyártó vállalat vezérigazgatója arra figyelmeztette Nagy-Britanniát, hogy kénytelen lesz számukra nagyon kedvezőtlen döntéseket meghozni, amennyiben az Egyesült Királyság megállapodás nélkül, szabályozatlan módon hagyja el az Európai Uniót tájékoztatott az euronews.

Okés, visszaszívom! 

Az Európai Unió Szerződése 50. cikke lehetővé teszi az EU-ból való kilépés szándékáról szóló bejelentés egyoldalú visszavonását. Ez a lehetőség mindaddig fennáll, amíg a kilépési megállapodás hivatalosan nem lépett hatályba - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kedden.

A francia whiskey lehet a brexit nyertese 

Egészen különleges következményei is lehetnek a brexitnek, az egyik ilyen a francia whiskey elterjedése.

Brexit: Mi lesz veletek, uniós munkavállalók? 

A brit belügyminisztérium illetékese szerint ha nem sikerül megállapodásra jutni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről, akkor már jövőre, a brit kilépés márciusra várható időpontja után új szabályok lépnek életbe az akkor újonnan, letelepedési és munkavállalási szándékkal Nagy-Britanniába érkező EU-állampolgárok számára.

May szerint majdnem kész a kilépési megállapodás 

A brit miniszterelnök szerint az elmúlt néhány hétben elért előrelépések eredményeként 95 százalékban elkészült a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezet, de egyetlen jelentős akadályozó tényezőként továbbra is megoldásra vár, hogy miként lehet garantáltan elkerülni az ellenőrzés visszaállítását Észak-Írország és az Ír Köztársaság határán.

Elkerülhetetlen Skócia függetlenné válása 

A skót miniszterelnök szerint Skócia „elkerülhetetlenül” független ország lesz, és ennek valószínűségét a brit EU-tagság megszűnése is erősíti.

Nincs kivételezés a Brexit után érkező uniós polgárokkal 

A magas szakképesítésű külföldi munkaerő nagy-britanniai alkalmazását részesíti előnyben a brit kormány készülő, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni időszakra szóló új bevándorlási szabályozása, területi különbségtétel nélkül - mondta kedden a brit miniszterelnök. Ennek alapján az EU-országokból a Brexit után érkezők sem részesülnének kedvezményesebb elbírálásban, mint mások.

Brexit: elveszíthetik automatikus járatüzemeltetési jogaikat a légitársaságok? 

A brit kormány hétfői tájékoztatása szerint a Nagy-Britanniában, illetve az Európai Unióban bejegyzett légitársaságok elvesztenék a brit és az uniós célállomások közötti automatikus, előzetes engedélykérési kötelem nélküli járatüzemeltetési jogaikat, ha London és az EU között nem születik megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

A rossznál a nem is jobb? 

A brit miniszterelnök szerint "az sem jelentené a világ végét", ha Nagy-Britannia úgy lépne ki jövőre az Európai Unióból, hogy addig nem sikerült megállapodást elérni a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról.

Mi vár Wales-re, ha balul sül el a brit kilépés? 

Wales lehet a pénzügyi szolgáltatási szektor számára kedvezőtlen Brexit-megállapodás legnagyobb vesztese az Egyesült Királyságban egy csütörtökön közzétett elemzés szerint.

Egy megállapodás nélküli Brexit forgatókönyve 

Forrongás veszélyére figyelmeztetett lapértesülések szerint az Amazon internetes óriás nagy-britanniai vezetője abban az esetben, ha a szigetország tagsága megállapodás nélkül szűnne meg az Európai Unióban.

A brit külügyminiszter is lemondott 

Lemondott hétfőn Boris Johnson, Nagy-Britannia eddigi külügyminisztere, néhány órával azután, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító minisztérium (DExEU) volt vezetője, David Davis is bejelentette távozását. Theresa May miniszterelnök mindkettőjük lemondását elfogadta.

Lemondott a brit Brexit-ügyi miniszter 

Benyújtotta lemondását hétfő hajnalban David Davis, aki eddig a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztériumot (DExEU) vezette. Lépését azzal indokolta, hogy véleménye szerint a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé valószínű a brit EU-tagságról két éve tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,9 százalékos arányú győzelmével végződött - népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

Benyújtotta lemondását a brit Brexit-ügyi miniszter 

David Davis, brit Brexit-ügyi miniszter lemondását alig két nappal azután jelentette be, hogy Theresa May miniszterelnök és kabinetjének tagjai javaslatcsomagot fogadtak el az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése után fenntartandó kereskedelmi kapcsolatok szabályozásáról.

Magyarország érdekeit a sikeres Brexit-megállapodás szolgálná 

Magyarország és az Európai Unió egészének érdekeit az szolgálná, ha a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások London és az unió között megállapodással zárulnának - mondta hétfőn Londonban Szijjártó Péter.

Veszélyben 100 ezer brit munkahely? 

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, hogy kérdésessé válna további jelenléte a brit gazdaságban, ha Nagy-Britannia a jövőbeni kapcsolatrendszer feltételeiről szóló megállapodás nélkül távozik az Európai Unióból.

Húsz évig is eltarthat a Brexit-folyamat 

Akár húsz évig is elhúzódhatna a brit EU-tagság megszűnésének folyamata, ha az Európai Bizottság által októberben kijelölt határidőig nem sikerül a legapróbb részletekig kidolgozott politikai egyezségre jutni a kilépés utáni kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről - mondta szerdán a londoni alsóházban az Európai Parlament (EP) Brexit-ügyi referense, aki szerint ennek elkerülésére egy társulási szerződés lenne a legjobb megoldás.

Miként lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását? 

Észak-Írország lakosságának jelentős többsége azt szeretné, ha az Egyesült Királyság az EU-tagság megszűnése után is az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában maradna, az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti határellenőrzés esetleges visszaállításával szemben pedig olyan intenzív az ellenállás, hogy az ulsteri lakosság nem elhanyagolható hányada még a határellenőrző infrastruktúra lerombolását célzó erőszakos tiltakozásokat is pártolná ennek megakadályozására.

A Brexit után is angolul 

A Politico brüsszeli hírportál hétfőn megjelent cikke szerint a brit kiválásról szóló népszavazás után egy ideig sokan úgy gondolták, hogy a Brexit nyomán ismét a francia nyelv válik meghatározóvá az európai diplomáciában, a franciaajkúak ebben a tekintetben kifejezetten lehetőségként tekintettek a történtekre, paradox módon azonban éppen ennek az ellenkezője várható.

A brit kormány szeretné, ha maradnának a Nagy-Britanniában élő magyarok 

A brit kormány szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradnának az életvitelszerűen letelepedett külföldi EU-munkavállalók, mivel nagyra tartja munkájukat, és hálás az ország fejlődéséhez nyújtott hozzájárulásukért - mondta Nagy-Britanniában élő magyaroknak csütörtökön a Brexit-tárgyalásokat brit részről irányító minisztérium (DExEU) államtitkára.

Mi lesz az Ír-szigettel? 

David Davis, a Brexit-tárgyalásokért felelős brit miniszter szerint "döntő fontosságúnak" előrelépés, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, decemberben elfogadott közös állásfoglalás jelentős részét sikerült jogi szövegként átemelni a majdani kilépési megállapodás tervezetébe, de az Észak-Írország és Írország közötti határellenőrzés elkerülésének megoldásán még dolgozni kell.

A vámuniót sem akarják a britek 

Az Európai Bizottság Brexit-főtárgyalója, Michel Barnier hétfői londoni tárgyalásai után hangsúlyozta: vámok jelennek meg Nagy-Britannia és az EU kereskedelmében, ha London nem marad tagja az EU vámuniójának és egységes belső piacának.

A Brexit-folyamat még visszafordítható 

A polgári ügyekben eljáró legfőbb skót bírói fórum elutasította kedden azt a képviselői indítványt, amelynek kezdeményezői az Európai Unió bíróságától akartak állásfoglalást kérni arról, hogy Nagy-Britannia egyoldalúan leállíthatja-e a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamatot. A végzést kihirdető bíró szerint a kezdeményezés felesleges, mivel hivatalosan nincs napirenden a Brexit-folyamat leállítása.

Theresa May: különbség lesz a Brexit előtt és után érkező EU-állampolgárok jogai között 

A brit miniszterelnök szerint EU-tagság megszűnése előtt, illetve a kilépés után Nagy-Britanniába érkező EU-állampolgárok letelepedési és munkavállalási jogosultságai eltérnek majd.

Rekordszámú turista iszonyat sok pénzt költ el jövőre 

Az MTI arról számolt be, hogy dörzsölik a markukat a VisitBritain-nél. Az idegenforgalmi hivatal arra számít, hogy jövőre rekordszámú turista keresheti fel Nagy-Britanniát és rekordösszeget költhetnek el.

Nagy-Britannia törvénybe foglalja az EU-állampolgárok jogosultságait 

Theres May brit miniszterelnök szerint a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait törvény rögzíti majd, és e törvénynek brit bíróságok szereznek érvényt.

Nyílt levél a Nagy Britanniában élő EU-s polgárokhoz 

A brit miniszterelnök szerint a törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után könnyűszerrel regisztráltathatják majd magukat állandó nagy-britanniai lakosként.

Már a Brexitre készül a Wizz Air 

Benyújtotta a brit üzemelési engedélyre vonatkozó kérelmét a Wizz Air. Az engedély megszerzése a Brexit utáni zavartalan működéshez szükséges. 

Maradásra kérték az EU-s munkavállalókat a britek 

Theresa May azt kérte a kormányzó Konzervatív Párt Manchesterben rendezett éves kongresszusának szerdai zárónapján, hogy a Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a brit uniós tagság megszűnése után is maradjanak az országban. 

Brexit után is szabad a beút Nagy-Britanniába 

Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának megszűnése (Brexit) után is szabadon utazhatnának be a szigetországba az EU-s állampolgárok a brit belügyminisztérium készülőben lévő javaslata szerint.

Brexit: nem lesz ellenőrzés az ír határon 

A brit kormányfő arra készül, hogy saját "schengeni övezet" létrehozását javasolja Írországnak a Brexit után - tudta meg a The Sunday Telegraph című lap.

Bajban lehetnek a magyar munkavállalók is a Brexit miatt 

A brit EU-tagság 2019 tavaszára várható megszűnésével véget ér a munkavállalók szabad beáramlása is az Európai Unió tagállamaiból - mondta csütörtökön Brandon Lewis, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára. Amber Rudd belügyminiszter ugyanakkor közölte, hogy Nagy-Britannia a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnése után is várja a "legtehetségesebb" munkavállalókat.

Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül 

A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.

Jót tett a Brexit a brit turizmusnak 

Az angol font jelentősen veszített értékből a főbb devizákhoz képest azután, hogy a britek megszavazták a kilépést az Európai Unióból. Ennek hatására viszont rögtön megnőtt a turisták érdeklődése a szigetország iránt.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!