Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet

Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.

Napokra bezárt Brüsszel leghíresebb brit boltja a brexit miatt. A tulajdonos szerint a megnövekedett papírmunka nehezíti a beszerzést. Közben ír kereskedők arra készülnek, hogy átvegyék a brit konkurencia helyét az európai polcokon, ők ugyanis maradnak az unióban és szabadon kereskedhetnek.

A brüsszeli Stonemanor polcai áruhiány miatt ürültek ki. Január elsejétől a britek kiválása után jóval nehezebb Belgiumba importálni az Egyesült Királyságból.

"250 különféle árukategória van, ehhez 250 féle papírmunka kell a vám elvégzésénél ahhoz, hogy Belgiumba tudjunk hozni dolgokat”, mondta az üzletvezető, Ryan Pearce az euronews tudósítójának.

A bolt leginkább élelmiszerekkel foglalkozik. A brit kormány most internetes szemináriumokat szervez nekik, hogy segítsenek a papírmunkával. Az üzletvezető közben elkezdett Írországból rendelni, mert az írek továbbra is uniós tagok. "Hétfőn már Írországból érkezett kolbász és szalonna, ez volt az első szállítmányunk egy ottani hentestől. De újabbak jönnek majd a következő napokban.”

Egy kereskedelmi szakértő szerint az adminisztrációba belejönnek majd a cégek, azonban az ellenőrzés megmarad. Ez pedig átalakíthatja a beszerzési láncokat.

"Ha az unióban van cégünk, és az Egyesült Királysággal kereskedünk, akkor hirtelen megnövekedő papírmunkát és költségeket látunk. És ilyenkor sokan felismerik azt, hogy tulajdonképpen hasonló árucikket kapnak azonos áron az unión belül is. És valaki ilyen szempontok miatt váltott, akkor nem valószínű, hogy később visszatér majd az Egyesült Királysághoz vásárlóként”,  mondta Anna Jerzewska elemző.

Írország viszont nevető harmadikként kerülhet ki a brexitből. "Ez egy hosszútávú lehetőség Írország számára. A következő hónapokban arra számítunk, hogy az ír ételek és italok nagyobb arányban kerülnek az európai polcokra. Eljött a mi időnk a brexit után”, mondta az ír élelmiszeripari szövetség vezetője, Shane Hamill.

 

Forrás: Euronews


Új magyar fejlesztésű AI szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban

Új magyar fejlesztésű AI szoftver írja át a nemzetközi üzleti világot a vendéglátóiparban 

Az Everguest legújabb fejlesztése pedig már a piaci bevezetése előtt jelentős figyelmet kapott, mostanra pedig már több mint 250 szálláshely iratkozott fel a várólistára.
Életstílusról, etikettről és a siker mibenlétéről írt a luxusszakértő

Életstílusról, etikettről és a siker mibenlétéről írt a luxusszakértő 

Pécsi Balázs könyvében betekintést kapunk a gourmet ételek világába is, legyenek azok franciás desszertek vagy rákfélék – de az osztrigakóstolás helyes mikéntjét is könnyűszerrel elsajátíthatjuk.
Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei

Ezek az idei nyár legnagyobb kávéslágerei 

Íme a nyár legnagyobb kávéslágerei: a görög ihletésű Freddo és az olasz Shakerato.
Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum

Terítéken a furmint, az egyik legértékesebb hungarikum 

Történelmi borvidékünk elismeréseként született meg az a textil kollekció, amelyben Toszkána festői szépsége a furmint szőlő egyediségével fonódik össze. 
Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága

Terítéken a vendéglátóipar gazdasági fenntarthatósága 

Az esemény fénypontja idén is a három kategóriában - személy, vendéglátóhely és szervezet - adományozott Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása lesz.
Jön a Gourmet Fesztivál

Jön a Gourmet Fesztivál 

Több mint ötven hazai étterem és cukrászda kétszáz fogását kóstolhatjuk végig.
TGI Fridays-ból Ribster lesz

TGI Fridays-ból Ribster lesz 

Az étterem új neve legkeresettebb ételükről az amerikai típusú Baby Back Ribs-ről kapta nevét.
Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban 

Az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóján részt vesznek a szakma elismert képviselői is.
Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj

Gasztrotúra keretében került átadásra az „Év Vendéglőse 2023” díj 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete tartalmas és izgalmas gasztrotúra keretében adta át az Év Vendéglőse díjat Erhardt Zoltánnak, Sopronban.
Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme

Nyitva az Alelí - ez most a pesti belváros egyik legjobb olasz étterme 

Az Alelí egy mediterrán vidékeken őshonos dísznövény - ezt a nevet adta a spanyol éttermének három Michelin-csillagot szerzett sztárséf, Dani García, aki Budapesten nyitotta meg brandjének legújabb egységét.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.