Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet

Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.

Napokra bezárt Brüsszel leghíresebb brit boltja a brexit miatt. A tulajdonos szerint a megnövekedett papírmunka nehezíti a beszerzést. Közben ír kereskedők arra készülnek, hogy átvegyék a brit konkurencia helyét az európai polcokon, ők ugyanis maradnak az unióban és szabadon kereskedhetnek.

A brüsszeli Stonemanor polcai áruhiány miatt ürültek ki. Január elsejétől a britek kiválása után jóval nehezebb Belgiumba importálni az Egyesült Királyságból.

"250 különféle árukategória van, ehhez 250 féle papírmunka kell a vám elvégzésénél ahhoz, hogy Belgiumba tudjunk hozni dolgokat”, mondta az üzletvezető, Ryan Pearce az euronews tudósítójának.

A bolt leginkább élelmiszerekkel foglalkozik. A brit kormány most internetes szemináriumokat szervez nekik, hogy segítsenek a papírmunkával. Az üzletvezető közben elkezdett Írországból rendelni, mert az írek továbbra is uniós tagok. "Hétfőn már Írországból érkezett kolbász és szalonna, ez volt az első szállítmányunk egy ottani hentestől. De újabbak jönnek majd a következő napokban.”

Egy kereskedelmi szakértő szerint az adminisztrációba belejönnek majd a cégek, azonban az ellenőrzés megmarad. Ez pedig átalakíthatja a beszerzési láncokat.

"Ha az unióban van cégünk, és az Egyesült Királysággal kereskedünk, akkor hirtelen megnövekedő papírmunkát és költségeket látunk. És ilyenkor sokan felismerik azt, hogy tulajdonképpen hasonló árucikket kapnak azonos áron az unión belül is. És valaki ilyen szempontok miatt váltott, akkor nem valószínű, hogy később visszatér majd az Egyesült Királysághoz vásárlóként”,  mondta Anna Jerzewska elemző.

Írország viszont nevető harmadikként kerülhet ki a brexitből. "Ez egy hosszútávú lehetőség Írország számára. A következő hónapokban arra számítunk, hogy az ír ételek és italok nagyobb arányban kerülnek az európai polcokra. Eljött a mi időnk a brexit után”, mondta az ír élelmiszeripari szövetség vezetője, Shane Hamill.

 

Forrás: Euronews


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.