Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet

Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.

Napokra bezárt Brüsszel leghíresebb brit boltja a brexit miatt. A tulajdonos szerint a megnövekedett papírmunka nehezíti a beszerzést. Közben ír kereskedők arra készülnek, hogy átvegyék a brit konkurencia helyét az európai polcokon, ők ugyanis maradnak az unióban és szabadon kereskedhetnek.

A brüsszeli Stonemanor polcai áruhiány miatt ürültek ki. Január elsejétől a britek kiválása után jóval nehezebb Belgiumba importálni az Egyesült Királyságból.

"250 különféle árukategória van, ehhez 250 féle papírmunka kell a vám elvégzésénél ahhoz, hogy Belgiumba tudjunk hozni dolgokat”, mondta az üzletvezető, Ryan Pearce az euronews tudósítójának.

A bolt leginkább élelmiszerekkel foglalkozik. A brit kormány most internetes szemináriumokat szervez nekik, hogy segítsenek a papírmunkával. Az üzletvezető közben elkezdett Írországból rendelni, mert az írek továbbra is uniós tagok. "Hétfőn már Írországból érkezett kolbász és szalonna, ez volt az első szállítmányunk egy ottani hentestől. De újabbak jönnek majd a következő napokban.”

Egy kereskedelmi szakértő szerint az adminisztrációba belejönnek majd a cégek, azonban az ellenőrzés megmarad. Ez pedig átalakíthatja a beszerzési láncokat.

"Ha az unióban van cégünk, és az Egyesült Királysággal kereskedünk, akkor hirtelen megnövekedő papírmunkát és költségeket látunk. És ilyenkor sokan felismerik azt, hogy tulajdonképpen hasonló árucikket kapnak azonos áron az unión belül is. És valaki ilyen szempontok miatt váltott, akkor nem valószínű, hogy később visszatér majd az Egyesült Királysághoz vásárlóként”,  mondta Anna Jerzewska elemző.

Írország viszont nevető harmadikként kerülhet ki a brexitből. "Ez egy hosszútávú lehetőség Írország számára. A következő hónapokban arra számítunk, hogy az ír ételek és italok nagyobb arányban kerülnek az európai polcokra. Eljött a mi időnk a brexit után”, mondta az ír élelmiszeripari szövetség vezetője, Shane Hamill.

 

Forrás: Euronews


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.