Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet

Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.

Napokra bezárt Brüsszel leghíresebb brit boltja a brexit miatt. A tulajdonos szerint a megnövekedett papírmunka nehezíti a beszerzést. Közben ír kereskedők arra készülnek, hogy átvegyék a brit konkurencia helyét az európai polcokon, ők ugyanis maradnak az unióban és szabadon kereskedhetnek.

A brüsszeli Stonemanor polcai áruhiány miatt ürültek ki. Január elsejétől a britek kiválása után jóval nehezebb Belgiumba importálni az Egyesült Királyságból.

"250 különféle árukategória van, ehhez 250 féle papírmunka kell a vám elvégzésénél ahhoz, hogy Belgiumba tudjunk hozni dolgokat”, mondta az üzletvezető, Ryan Pearce az euronews tudósítójának.

A bolt leginkább élelmiszerekkel foglalkozik. A brit kormány most internetes szemináriumokat szervez nekik, hogy segítsenek a papírmunkával. Az üzletvezető közben elkezdett Írországból rendelni, mert az írek továbbra is uniós tagok. "Hétfőn már Írországból érkezett kolbász és szalonna, ez volt az első szállítmányunk egy ottani hentestől. De újabbak jönnek majd a következő napokban.”

Egy kereskedelmi szakértő szerint az adminisztrációba belejönnek majd a cégek, azonban az ellenőrzés megmarad. Ez pedig átalakíthatja a beszerzési láncokat.

"Ha az unióban van cégünk, és az Egyesült Királysággal kereskedünk, akkor hirtelen megnövekedő papírmunkát és költségeket látunk. És ilyenkor sokan felismerik azt, hogy tulajdonképpen hasonló árucikket kapnak azonos áron az unión belül is. És valaki ilyen szempontok miatt váltott, akkor nem valószínű, hogy később visszatér majd az Egyesült Királysághoz vásárlóként”,  mondta Anna Jerzewska elemző.

Írország viszont nevető harmadikként kerülhet ki a brexitből. "Ez egy hosszútávú lehetőség Írország számára. A következő hónapokban arra számítunk, hogy az ír ételek és italok nagyobb arányban kerülnek az európai polcokra. Eljött a mi időnk a brexit után”, mondta az ír élelmiszeripari szövetség vezetője, Shane Hamill.

 

Forrás: Euronews


Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.