Érdemes bespájzolni angol teát és hozzávaló kekszet

Ha nem akar úgy járni, ahogy Brüsszel lakói, ahol a brexit miatt hiánycikk mindkettő.

Napokra bezárt Brüsszel leghíresebb brit boltja a brexit miatt. A tulajdonos szerint a megnövekedett papírmunka nehezíti a beszerzést. Közben ír kereskedők arra készülnek, hogy átvegyék a brit konkurencia helyét az európai polcokon, ők ugyanis maradnak az unióban és szabadon kereskedhetnek.

A brüsszeli Stonemanor polcai áruhiány miatt ürültek ki. Január elsejétől a britek kiválása után jóval nehezebb Belgiumba importálni az Egyesült Királyságból.

"250 különféle árukategória van, ehhez 250 féle papírmunka kell a vám elvégzésénél ahhoz, hogy Belgiumba tudjunk hozni dolgokat”, mondta az üzletvezető, Ryan Pearce az euronews tudósítójának.

A bolt leginkább élelmiszerekkel foglalkozik. A brit kormány most internetes szemináriumokat szervez nekik, hogy segítsenek a papírmunkával. Az üzletvezető közben elkezdett Írországból rendelni, mert az írek továbbra is uniós tagok. "Hétfőn már Írországból érkezett kolbász és szalonna, ez volt az első szállítmányunk egy ottani hentestől. De újabbak jönnek majd a következő napokban.”

Egy kereskedelmi szakértő szerint az adminisztrációba belejönnek majd a cégek, azonban az ellenőrzés megmarad. Ez pedig átalakíthatja a beszerzési láncokat.

"Ha az unióban van cégünk, és az Egyesült Királysággal kereskedünk, akkor hirtelen megnövekedő papírmunkát és költségeket látunk. És ilyenkor sokan felismerik azt, hogy tulajdonképpen hasonló árucikket kapnak azonos áron az unión belül is. És valaki ilyen szempontok miatt váltott, akkor nem valószínű, hogy később visszatér majd az Egyesült Királysághoz vásárlóként”,  mondta Anna Jerzewska elemző.

Írország viszont nevető harmadikként kerülhet ki a brexitből. "Ez egy hosszútávú lehetőség Írország számára. A következő hónapokban arra számítunk, hogy az ír ételek és italok nagyobb arányban kerülnek az európai polcokra. Eljött a mi időnk a brexit után”, mondta az ír élelmiszeripari szövetség vezetője, Shane Hamill.

 

Forrás: Euronews


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.