Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül

A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.

A vendéglátás jelenleg az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb iparága, a GDP 10%-át teszi ki. A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) szerint, ha jövőben nem érkeznek majd az EU területéről dolgozók a vendéglátásba, akkor komoly toborzási krízis fog jelentkezni. Csak ez az ágazat jelenleg 200 ezer álláslehetőséget hirdet és évi 60 ezernél többre tehető a pótlási igény. 

A BHA által megrendelt és a KPMG könyvvizsgáló cég által készített tanulmányból kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus a legjobban érintett szektor az EU-n belüli migráció korlátozásával.  A BHA ezért egy 10 éves stratégiai tervet küldött a brit kormánynak arról, hogyan lehetne több dolgozót toborozni a szektorba és egyben, hogyan lehetne csökkenteni az EU-ból érkező dolgozók számát. A stratégiai terv a népesség három szegmensére koncentrál, a munkanélküliekre, a munkaerőpiacra visszatérőkre és a fiatal generációra. 

A KPMG tanulmányából az is kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza. A jelenleg dolgozó pincérek és pincérnők 75%-a, a szakácsok 25%-a és a háztartási személyzet 37%-a az EU-ból származik. 

Ufi Ibrahim, a Brit Vendéglátóipari Szövetség vezetője elmondta: "A KPMG-jelentésből kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus komoly nehézségekkel szembesül majd, ha jelentősen csökken az EU-ból érkező munkavállalók száma. A kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy közép- és hosszútávon is számottevő munkaerő állományra lesz szüksége Nagy-Britanniának az EU-ból. Ezek a dolgozók eddig is sokat hozzátettek az iparunk és általában az Egyesült Királyság gazdaságához. A kormánynak szerepet kell vállalnia abban, hogy ösztönözzük a brit állampolgárokat, hogy ismerjék meg a turizmusban és a vendéglátásban lévő karrierlehetőségeket." 

A teljes angol nyelvű KPMG jelentés itt olvasható. 


Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?