Összeomolhat a brit vendéglátóipar az EU-s vendégmunkások nélkül

A Brit Vendéglátóipari Szövetség által megrendelt tanulmányból kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza.

A vendéglátás jelenleg az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb iparága, a GDP 10%-át teszi ki. A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) szerint, ha jövőben nem érkeznek majd az EU területéről dolgozók a vendéglátásba, akkor komoly toborzási krízis fog jelentkezni. Csak ez az ágazat jelenleg 200 ezer álláslehetőséget hirdet és évi 60 ezernél többre tehető a pótlási igény. 

A BHA által megrendelt és a KPMG könyvvizsgáló cég által készített tanulmányból kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus a legjobban érintett szektor az EU-n belüli migráció korlátozásával.  A BHA ezért egy 10 éves stratégiai tervet küldött a brit kormánynak arról, hogyan lehetne több dolgozót toborozni a szektorba és egyben, hogyan lehetne csökkenteni az EU-ból érkező dolgozók számát. A stratégiai terv a népesség három szegmensére koncentrál, a munkanélküliekre, a munkaerőpiacra visszatérőkre és a fiatal generációra. 

A KPMG tanulmányából az is kiderül, hogy a szektor munkaerejének 24%-a EU migránsokból áll és a Brexit után 10 évvel a munkaerőhiány 1 millió lesz, ha az EU migrációja 2019-re nullára esik vissza. A jelenleg dolgozó pincérek és pincérnők 75%-a, a szakácsok 25%-a és a háztartási személyzet 37%-a az EU-ból származik. 

Ufi Ibrahim, a Brit Vendéglátóipari Szövetség vezetője elmondta: "A KPMG-jelentésből kiderül, hogy a vendéglátás és a turizmus komoly nehézségekkel szembesül majd, ha jelentősen csökken az EU-ból érkező munkavállalók száma. A kormánynak tisztában kell lennie azzal, hogy közép- és hosszútávon is számottevő munkaerő állományra lesz szüksége Nagy-Britanniának az EU-ból. Ezek a dolgozók eddig is sokat hozzátettek az iparunk és általában az Egyesült Királyság gazdaságához. A kormánynak szerepet kell vállalnia abban, hogy ösztönözzük a brit állampolgárokat, hogy ismerjék meg a turizmusban és a vendéglátásban lévő karrierlehetőségeket." 

A teljes angol nyelvű KPMG jelentés itt olvasható. 


Nyári ízek újrahangolva  – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján

Nyári ízek újrahangolva – a Kozmo Hotel új szezonális étlapján 

Feith Attila executive séf vezetésével a szálloda nyári étlapja idén is ízutazásra hívja a vendégeket.
Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.