Brillíroztak a „A hal, mint étel” című fotópályázat résztvevői 

Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.
Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal

Hazai étkezési szokások: ha karácsony, akkor hal 

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás, mondta Nagy István agrárminiszter a halfogyasztást népszerűsítő sajtótájékoztatón, Budapesten a Központi Vásárcsarnokban.
Halból is jut elég az ünnepekre

Halból is jut elég az ünnepekre 

A lehalászási időszak végén már látható, az előző évekhez képest elmarad az idei haltermés, ugyanakkor a haltermelők ki tudják szolgálni a hazai karácsonyi halfogyasztási igényeket. Erre hívta fel a figyelmet az Advent Óbudán Fő téri rendezvényen az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) közös sajtótájékoztatóján. A karácsonyig tartó vásáron a Kapj rá! kampány keretében, hétköznap színes programokkal, kerékpörgető kvízzel, gyerekfoglalkoztatóval, ismeretterjesztő anyagokkal és fotókiállítással várják a látogatókat, hétvégén emellett változatos, édesvízi halak elkészítését is láthatják és kóstolhatják az ünnepre hangolódók. 
Fotókiállítással és látványkonyhával a halfogyasztásért

Fotókiállítással és látványkonyhával a halfogyasztásért 

Idén több rendezvényen, köztük a Budavári Borfesztiválon, az Etyeki Pikniken, a Nemzeti Vágtán és a Tatai Öregtavi Fesztiválon is népszerűsítették a hal fogyasztását, illetve november folyamán a médiában is találkozhatnak a kampánnyal.
Ha Karácsony, akkor halat eszik a magyar

Ha Karácsony, akkor halat eszik a magyar 

A magyar hal kiváló minőségű és egészséges. Erre hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC).
Agrárminiszter: nőtt a halfogyasztás Magyarországon

Agrárminiszter: nőtt a halfogyasztás Magyarországon 

A halfogyasztás növekedéséről is beszélt az agrárminiszter szerdán, a 110 millió forintból felújított tiszacsegei halászcsárda átadásán.
Kapj rá, ha tudsz!

Kapj rá, ha tudsz! 

Elkészült a halfogyasztást ösztönző "Kapj rá!" kampány keretében kifejlesztett mobil alkalmazás, amelyet a felhasználók ingyen tölthetnek le - közölte az Agrármarketing Centrum.

„Minőségi Magyar Hal" tanúsító védjegyet vezetne be a kormány 

Növelni kellene a halfogyasztást Magyarországon, mivel a hal az egyik legegészségesebb étel - mondta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Védjegyet kap a magyar hal 

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) védjegy bevezetésével tenné népszerűbbé a halfogyasztást Magyarországon – írja szerdai számában a Magyar Idők, amely arról is beszámol: a tervek szerint az első védjegyes halak és feldogozott termékek jövő karácsonykor kerülhetnek a piacra.
Halkolbász: lehet hogy sláger lesz?

Halkolbász: lehet hogy sláger lesz? 

Ma már tudjuk, hogy a halételek egészségesek, étrendi hatásuk kiváló, ennek ellenére csak igen lassan nő a hazai fogyasztás. A halhoz értő emberek a legváltozatosabb módjait találják ki a fogyasztás-ösztönzésnek, hogy gasztronómiai élményekkel becserkésszék a fogyasztót. A halfasírt, halchips és haltartár mellett most itt a halkolbász is, amelynek készítésére lovagrend is szerveződött. A halételek között ez az egyetlen, amelynél a halhúst darálják, gyúrják és, ahogy a valódi kolbászt, bélbe töltik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

A modern gasztronómia kezdi felfedezni a halételeket 

A legtöbb halvásárlás várhatóan idén is az év végén, a karácsonyi időszakhoz kapcsolódik majd. Azonban korántsem mindegy, hogy milyen fajta halat teszünk a kosárba, ugyanis még a legnépszerűbb, leggyakrabban fogyasztott halfajták között is akár ötszörös árkülönbség lehet. A magyar háztartásokban többnyire a halászlé és a rántott hal képezi a karácsonyi menü részét, amihez jellemzően pontyot választanak a vásárlók. A halárakat, illetve az ár-érték arányt figyelembe véve, várhatóan ez idén is így fog történni. Ugyanakkor az elmúlt években a gasztronómia kezdi felfedezni, hogy a magyar halfajták milyen változatosan készíthetőek el, így a hagyományos fogások mellett újdonságok is megfigyelhetők. A magyarországi halfogyasztás népszerűsítését célozza a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága, mint Irányító Hatóság által folytatott Kapj rá! kampány is, amely a halételek sokféleségét is szeretné ismertebbé tenni a magyar lakosság körében.

Halfogyasztásban jócskán alulmarad a magyar 

Kapj rá! címmel kampány indul a magyarországi halfogyasztás népszerűsítésére, a halételek sokféleségének és változatos ízvilágának megismertetésére - közölte a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága az MTI-vel csütörtökön.

Lehangolóan kevés halat esznek a magyarok 

A hal finom és egészséges (legalábbis úgy általában), de a magyarok nem nagyon eszik – mutat rá az ellentmondásra a !!444!!!. Nyilván nem segít, hogy nincs tengerünk, de a halkerülés oka inkább valami kulturális viszolygás. A legtöbb magyar ember tényleg három esetben eszik halat: halászlé a bográcsból, importált hekkfilé a Balatonnál és valamiért valami halas dolog karácsonykor.

Lehangolóan kevés halat esznek a magyarok 

A hal finom és egészséges (legalábbis úgy általában), de a magyarok nem nagyon eszik – mutat rá az ellentmondásra a !!444!!!. Nyilván nem segít, hogy nincs tengerünk, de a halkerülés oka inkább valami kulturális viszolygás. A legtöbb magyar ember tényleg három esetben eszik halat: halászlé a bográcsból, importált hekkfilé a Balatonnál és valamiért valami halas dolog karácsonykor.

Mire jó a turista állami horgászjegy? 

Népszerű a turista állami horgászjegy, több mint négyezren regisztráltak idén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) turista állami horgászjegy rendszerébe és mintegy 2700-an ki is váltották a 90 napra érvényes jogosítványt - közölte a Nébih az MTI-vel csütörtökön.

„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje” 

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.

Infografika hal- és vadfogyasztásunkról 

Magyarországon 900 vadásztársaság és összesen közel 1400 vadászterület található, ahol évente 250 ezer vadat ejtenek el. Habár vadászati nagyhatalomnak számít Magyarország a lőtt vad mennyisége és minősége terén is, de a vadhús fogyasztásában az utolsók közt kullogunk. Halfogyasztás tekintetében is sereghajtók vagyunk az EU-ban, hiszen a 22 kg/év átlaghoz képest itthon 4,2-4,5 kg halat fogyasztunk átlagosan évente.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!