A közös sajtótájékoztató alkalmával Nagy István agrárminiszter kiemelte, a hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja.
Menő magyar halfajták
A halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlag halfogyasztás tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az asztalra magyar halak. Idén két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty európai földrajziárujelző-oltalmat kapott, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty pedig az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg, uniós elismerésük folyamatban van.
Vezet a ponty, mögötte ott az afrikai harcsa
Németh István, a MA-HAL elnöke elmondta, az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal karácsonyra. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 000 tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők, a második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 3 000 tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára. A halak nem drágultak idén karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 900–1300 forintba, a pontyszelet 2100–2200 forintba, míg az afrikai harcsafilé 3000–3200 forintba kerül átlagosan.
Segítenek a kampányok
Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18 százalékkal, 6,7 kg fölé emelkedett. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta, egyre többen választják az édesvízi halfajokat, amiben segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is.
Forrás: Agrármarketing Centrum