Halkolbász: lehet hogy sláger lesz?

Ma már tudjuk, hogy a halételek egészségesek, étrendi hatásuk kiváló, ennek ellenére csak igen lassan nő a hazai fogyasztás. A halhoz értő emberek a legváltozatosabb módjait találják ki a fogyasztás-ösztönzésnek, hogy gasztronómiai élményekkel becserkésszék a fogyasztót. A halfasírt, halchips és haltartár mellett most itt a halkolbász is, amelynek készítésére lovagrend is szerveződött. A halételek között ez az egyetlen, amelynél a halhúst darálják, gyúrják és, ahogy a valódi kolbászt, bélbe töltik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Legendák és mítoszok vannak arról, hogy a világ tájain a halételek között volt-e olyan, melyet bélbe töltöttek. Mi magunk sem tudjuk. De az, hogy valaki ilyet folyamatosan készítsen és fesztiválokon népszerűsítse, tényleg a lovagrendhez kötődik – mondta Sipos László, a Magyar Halkolbász Lovagrend elnöke.

A Magyar Halkolbász Lovagrend 2008-ban alakult, egy halételeket és a horgászatot kedvelő baráti társaságból nőtt ki. Amikor az első fesztivált megrendezték, mintegy 150 ismerősük gyűlt össze egy parkban. Nem számítottak ekkora érdeklődésre. Azóta azonban minden évben megrendezik május és június fordulóján a Szolnoki Halkolbász- és Halételfesztivált – mesélte.

Igyekeznek együtt dolgozni a gasztronómiával foglalkozó emberekkel, a szakmával, a haltenyésztőkkel, a halfeldolgozókkal, illetve a közönséggel. A halkolbászkészítés fázisai: pucolás, filézés, darálás, fűszerezés, gyúrás és töltés. A végén pedig az elkészült kolbászt megsütik. A fesztiválokon a közönségnek lehetősége van megkóstolni a végeredményt – tette hozzá.


Arra a kérdésre, hogy elsősorban a kalandvágyó ínyencek étele-e a halkolbász, a lovagrend elnöke azt válaszolta: a közönség nagy részét még mindig az ínyencek és az érdeklődők teszik ki. Akik megkóstolják, azok nagy többsége a későbbiekben is keresi – mondta Sipos László, akinek reményei szerint egy-két év múlva ez a közönség akkorára nő, hogy piaci alapon egy gazdasági társaság elkezdje a halkolbász gyártását, és az a közönség számára is elérhetővé váljék.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.