Legendák és mítoszok vannak arról, hogy a világ tájain a halételek között volt-e olyan, melyet bélbe töltöttek. Mi magunk sem tudjuk. De az, hogy valaki ilyet folyamatosan készítsen és fesztiválokon népszerűsítse, tényleg a lovagrendhez kötődik – mondta Sipos László, a Magyar Halkolbász Lovagrend elnöke.
A Magyar Halkolbász Lovagrend 2008-ban alakult, egy halételeket és a horgászatot kedvelő baráti társaságból nőtt ki. Amikor az első fesztivált megrendezték, mintegy 150 ismerősük gyűlt össze egy parkban. Nem számítottak ekkora érdeklődésre. Azóta azonban minden évben megrendezik május és június fordulóján a Szolnoki Halkolbász- és Halételfesztivált – mesélte.
Igyekeznek együtt dolgozni a gasztronómiával foglalkozó emberekkel, a szakmával, a haltenyésztőkkel, a halfeldolgozókkal, illetve a közönséggel. A halkolbászkészítés fázisai: pucolás, filézés, darálás, fűszerezés, gyúrás és töltés. A végén pedig az elkészült kolbászt megsütik. A fesztiválokon a közönségnek lehetősége van megkóstolni a végeredményt – tette hozzá.
Arra a kérdésre, hogy elsősorban a kalandvágyó ínyencek étele-e a halkolbász, a lovagrend elnöke azt válaszolta: a közönség nagy részét még mindig az ínyencek és az érdeklődők teszik ki. Akik megkóstolják, azok nagy többsége a későbbiekben is keresi – mondta Sipos László, akinek reményei szerint egy-két év múlva ez a közönség akkorára nő, hogy piaci alapon egy gazdasági társaság elkezdje a halkolbász gyártását, és az a közönség számára is elérhetővé váljék.
Forrás: Élelmiszer online