„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje”

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.

Idén június 15 és július 15 között nyújthatják be támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a magyar pontytenyésztők. A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi pontytermelés hatékonyságán szeretne javítani, ezért írja ki évről évre ezt a csekély összegű (legfeljebb 30 ezer euró / 3 év) támogatást.

A kormány és a szakma célja közös: csak államilag ellenőrzött ponty tájfajtákat telepítsenek a hazai vizekbe – mondta el a Helyi Híradóknak Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) igazgatója.

Összesen 33 tájfajtát tart nyilván a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A tenyésztő szervezetek, tógazdaságok csak ezek valamelyikét telepíthetik; horgászvizekbe más nem is kerülhet. Az ivadékok szállítását pontosan dokumentálni kell, ráadásul a NÉBIH ötévente ellenőrzi, hogy a pontyok megfelelnek-e a lefektetett standardoknak.

Bármikor beszerezhető

Évente nagyjából 10 ezer tonna pontyot fogyasztanak el a magyarok, ami nagyjából fejenként egy kilót jelent. Ez negyede az évi 4 kilós – meglehetősen alacsony – halfogyasztásunknak – részletezte Szathmári László.

Természetesen a karácsony kiemelt időszak ebben a tekintetben is, de hála a horgászoknak egész évben szerepelhet ponty a családok étlapján.

Sokan ugyanakkor szinte sosem esznek pontyot, még ha más halat szívesen fogyasztanak is – tért ki tá a MAHAL igazgatója. A szövetség tapasztalatai szerint a fiatalok elsősorban inkább a konyhakész tengeri halakat keresik, a folyami magyar halak, így a ponty is, háttérbe szorulnak.

Pedig a tiszta hazai vizekben élő pontyot természetes életmódjának hála akár bioélelmiszernek is minősíthetnénk, az áruházakban viszont sokan vesznek olyan mélyhűtött halakat, amik távol-keleti intenzív halgazdaságokból származnak. Az internetet időről időre bejáró képriportok szerint ezek a tenyészetek valójában szennyezett vizű folyók, tengerek partja mentén kihelyezett zsúfolt ketrecek, ahol mindenféle szerves hulladékkal hizlalják a halakat.

"A magyar ponty olyan a halak között, mint a tanyasi csirke a baromfiknál" – összegezte Szathmári László. A MAHAL a pontyfogyasztás népszerűsítésére külön marketingkampányt is indított.

Hazánkban a pontytenyésztésnek több mint fél évezredes múltja van. Mátyás király korában már az ország egyik közismert hala volt, a király tatai kastélya mellett, az Öreg-tóban is tenyésztették és halászták.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.