„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje”

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.

Idén június 15 és július 15 között nyújthatják be támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a magyar pontytenyésztők. A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi pontytermelés hatékonyságán szeretne javítani, ezért írja ki évről évre ezt a csekély összegű (legfeljebb 30 ezer euró / 3 év) támogatást.

A kormány és a szakma célja közös: csak államilag ellenőrzött ponty tájfajtákat telepítsenek a hazai vizekbe – mondta el a Helyi Híradóknak Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) igazgatója.

Összesen 33 tájfajtát tart nyilván a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A tenyésztő szervezetek, tógazdaságok csak ezek valamelyikét telepíthetik; horgászvizekbe más nem is kerülhet. Az ivadékok szállítását pontosan dokumentálni kell, ráadásul a NÉBIH ötévente ellenőrzi, hogy a pontyok megfelelnek-e a lefektetett standardoknak.

Bármikor beszerezhető

Évente nagyjából 10 ezer tonna pontyot fogyasztanak el a magyarok, ami nagyjából fejenként egy kilót jelent. Ez negyede az évi 4 kilós – meglehetősen alacsony – halfogyasztásunknak – részletezte Szathmári László.

Természetesen a karácsony kiemelt időszak ebben a tekintetben is, de hála a horgászoknak egész évben szerepelhet ponty a családok étlapján.

Sokan ugyanakkor szinte sosem esznek pontyot, még ha más halat szívesen fogyasztanak is – tért ki tá a MAHAL igazgatója. A szövetség tapasztalatai szerint a fiatalok elsősorban inkább a konyhakész tengeri halakat keresik, a folyami magyar halak, így a ponty is, háttérbe szorulnak.

Pedig a tiszta hazai vizekben élő pontyot természetes életmódjának hála akár bioélelmiszernek is minősíthetnénk, az áruházakban viszont sokan vesznek olyan mélyhűtött halakat, amik távol-keleti intenzív halgazdaságokból származnak. Az internetet időről időre bejáró képriportok szerint ezek a tenyészetek valójában szennyezett vizű folyók, tengerek partja mentén kihelyezett zsúfolt ketrecek, ahol mindenféle szerves hulladékkal hizlalják a halakat.

"A magyar ponty olyan a halak között, mint a tanyasi csirke a baromfiknál" – összegezte Szathmári László. A MAHAL a pontyfogyasztás népszerűsítésére külön marketingkampányt is indított.

Hazánkban a pontytenyésztésnek több mint fél évezredes múltja van. Mátyás király korában már az ország egyik közismert hala volt, a király tatai kastélya mellett, az Öreg-tóban is tenyésztették és halászták.


Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.
Nem lesz idén akácméz?

Nem lesz idén akácméz? 

Rekordgyenge termés – drágulás és hiány várható.
Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer  kijelentése kiverte a biztosítékot

Feszült hangulat a borászok körében: Wáberer kijelentése kiverte a biztosítékot 

A borásztársadalom nem nézi jó szemmel az alkoholmentességre buzdító kampányt – szerintük ezzel a hazai borkultúra hitelessége is sérül.
Időutazás a Folly Arborétumban

Időutazás a Folly Arborétumban 

A badacsonyörsi arborétum a nyári hónapokban is ideális úti cél.
Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.