„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje”

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.

Idén június 15 és július 15 között nyújthatják be támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a magyar pontytenyésztők. A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi pontytermelés hatékonyságán szeretne javítani, ezért írja ki évről évre ezt a csekély összegű (legfeljebb 30 ezer euró / 3 év) támogatást.

A kormány és a szakma célja közös: csak államilag ellenőrzött ponty tájfajtákat telepítsenek a hazai vizekbe – mondta el a Helyi Híradóknak Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) igazgatója.

Összesen 33 tájfajtát tart nyilván a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A tenyésztő szervezetek, tógazdaságok csak ezek valamelyikét telepíthetik; horgászvizekbe más nem is kerülhet. Az ivadékok szállítását pontosan dokumentálni kell, ráadásul a NÉBIH ötévente ellenőrzi, hogy a pontyok megfelelnek-e a lefektetett standardoknak.

Bármikor beszerezhető

Évente nagyjából 10 ezer tonna pontyot fogyasztanak el a magyarok, ami nagyjából fejenként egy kilót jelent. Ez negyede az évi 4 kilós – meglehetősen alacsony – halfogyasztásunknak – részletezte Szathmári László.

Természetesen a karácsony kiemelt időszak ebben a tekintetben is, de hála a horgászoknak egész évben szerepelhet ponty a családok étlapján.

Sokan ugyanakkor szinte sosem esznek pontyot, még ha más halat szívesen fogyasztanak is – tért ki tá a MAHAL igazgatója. A szövetség tapasztalatai szerint a fiatalok elsősorban inkább a konyhakész tengeri halakat keresik, a folyami magyar halak, így a ponty is, háttérbe szorulnak.

Pedig a tiszta hazai vizekben élő pontyot természetes életmódjának hála akár bioélelmiszernek is minősíthetnénk, az áruházakban viszont sokan vesznek olyan mélyhűtött halakat, amik távol-keleti intenzív halgazdaságokból származnak. Az internetet időről időre bejáró képriportok szerint ezek a tenyészetek valójában szennyezett vizű folyók, tengerek partja mentén kihelyezett zsúfolt ketrecek, ahol mindenféle szerves hulladékkal hizlalják a halakat.

"A magyar ponty olyan a halak között, mint a tanyasi csirke a baromfiknál" – összegezte Szathmári László. A MAHAL a pontyfogyasztás népszerűsítésére külön marketingkampányt is indított.

Hazánkban a pontytenyésztésnek több mint fél évezredes múltja van. Mátyás király korában már az ország egyik közismert hala volt, a király tatai kastélya mellett, az Öreg-tóban is tenyésztették és halászták.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.