„A magyar ponty a halak tanyasi csirkéje”

Marketingkampánnyal próbálja népszerűsíteni a hazai pontyfogyasztást a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége. Álláspontjuk szerint a hagyományosan magyar halfajta akár bio minősítést is kaphatna. Törekvésüket most az agrártárca is támogatja: anyagi segítséget nyújt az ellenőrzött magyar pontyok telepítéséhez a hazai vizekben.

Idén június 15 és július 15 között nyújthatják be támogatási igényüket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak a magyar pontytenyésztők. A Földművelésügyi Minisztérium a minőségi pontytermelés hatékonyságán szeretne javítani, ezért írja ki évről évre ezt a csekély összegű (legfeljebb 30 ezer euró / 3 év) támogatást.

A kormány és a szakma célja közös: csak államilag ellenőrzött ponty tájfajtákat telepítsenek a hazai vizekbe – mondta el a Helyi Híradóknak Szathmári László, a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége (MAHAL) igazgatója.

Összesen 33 tájfajtát tart nyilván a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A tenyésztő szervezetek, tógazdaságok csak ezek valamelyikét telepíthetik; horgászvizekbe más nem is kerülhet. Az ivadékok szállítását pontosan dokumentálni kell, ráadásul a NÉBIH ötévente ellenőrzi, hogy a pontyok megfelelnek-e a lefektetett standardoknak.

Bármikor beszerezhető

Évente nagyjából 10 ezer tonna pontyot fogyasztanak el a magyarok, ami nagyjából fejenként egy kilót jelent. Ez negyede az évi 4 kilós – meglehetősen alacsony – halfogyasztásunknak – részletezte Szathmári László.

Természetesen a karácsony kiemelt időszak ebben a tekintetben is, de hála a horgászoknak egész évben szerepelhet ponty a családok étlapján.

Sokan ugyanakkor szinte sosem esznek pontyot, még ha más halat szívesen fogyasztanak is – tért ki tá a MAHAL igazgatója. A szövetség tapasztalatai szerint a fiatalok elsősorban inkább a konyhakész tengeri halakat keresik, a folyami magyar halak, így a ponty is, háttérbe szorulnak.

Pedig a tiszta hazai vizekben élő pontyot természetes életmódjának hála akár bioélelmiszernek is minősíthetnénk, az áruházakban viszont sokan vesznek olyan mélyhűtött halakat, amik távol-keleti intenzív halgazdaságokból származnak. Az internetet időről időre bejáró képriportok szerint ezek a tenyészetek valójában szennyezett vizű folyók, tengerek partja mentén kihelyezett zsúfolt ketrecek, ahol mindenféle szerves hulladékkal hizlalják a halakat.

"A magyar ponty olyan a halak között, mint a tanyasi csirke a baromfiknál" – összegezte Szathmári László. A MAHAL a pontyfogyasztás népszerűsítésére külön marketingkampányt is indított.

Hazánkban a pontytenyésztésnek több mint fél évezredes múltja van. Mátyás király korában már az ország egyik közismert hala volt, a király tatai kastélya mellett, az Öreg-tóban is tenyésztették és halászták.


Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.