Brillíroztak a „A hal, mint étel” című fotópályázat résztvevői

Sikeresen lezajlott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának „A hal, mint étel” című fotópályázata. 2022 februárjában immár második alkalommal indult útjára a gyermekeknek szóló, kreatív pályázat, amely ezúttal a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul. A verseny összes pályázója közül a legjobb 5 alsó- és 5 felsőtagozatos diák részesült díjazásban, egy tanuló pedig a Nébih elnökének különdíját vehette át.

A kreatív versengésre alkotókedvű általános iskolás diákok jelentkezhettek egyénileg vagy csapatban. A megmérettetésre halból készült ételek – amit maguk, házilag készítettek el, esetleg szülői segítséggel – fotóival lehetett pályázni. A képekhez mellékelni kellett a halétel receptjét, és a Miért együnk halat? kérdésre adott választ.

A pályázati feltételeknek megfelelő fotók elbírálása alapján 2022. március 20-án került sor a fotópályázat eredményhirdetésére. A végső sorrend felállításában a zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen valamennyi pályázat igényes és rendkívül ötletes volt. A szemet gyönyörködtető, kiváló pályamunkák láttán biztosan megállapítható, hogy a pályázat valamennyi résztvevője egyaránt nyertes.

Az alsó- és felsőtagozatos korcsoportban az első 5-5 helyezett nyereményben részesült, illetve mindkét korcsoport győztese további értékes díjjal gazdagodott. Ez évben is méltó gazdára talált az elnöki különdíj, ezt a pályaművet dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke választotta ki az összes beérkezett fotó közül. 

A Nébih szakemberei alkotta, három tagból álló zsűri az alábbi pályamunkákat részesítette díjazásban:

1–4. osztály korcsoportban a legjobbak:
•    Szalai Attila, Autizmusfejlesztő csoport, 4. c osztály, Érdligeti Általános Iskola, Érd – Halat enni vidámság!
•    Szabó Ákos, 4. z osztály Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola – Dorozsmai ponty csuszatésztával
•    Nagyváti Maja, 3. a osztály Túróczy Zoltán Evangélikus Óvoda és Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola – A legjobb étel harcsából
•    Kátai Hunor Botond , 3. osztály, és Kátai Emma Mónika 4. osztály Ádándi Fekete István Általános Iskola – Egy ádándi gyermek kedvenc halételei

A győztes:
Szatmári Alexandra, 4. b osztály, Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Ált. Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium – Sült süllős bucifalatkák fatányéron

5–8. osztály korcsoportban a legjobbak:
•    Kisjuhász Lili Zoé, 5. d osztály, Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola – Pappardelle lazaccal
•    Lakatos Anett Virgínia, 6. osztály, Taktakenézi Petőfi Sándor Általános Iskola – Töltött csuka
•    Lóránt János, 6. osztály, Launai Miklós Református Iskola – Tortilla
•    Szabó Levente, 5. b osztály, Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium – Évszakok

A győztes:
•    Wéber Szófia, 7. osztály, Veszprémvarsányi Fekete István Általános Iskola – Sült pisztráng Nagypapa módra

Az Elnöki különdíj nyertese: 
Balazatics Barnabás, 1. b osztály, Dr. Tolnay Sándor Általános Iskola – „Harcsaburi a kedvencünk”

A Nébih a verseny győzteseinek és valamennyi résztvevőjének köszöni a részvételt, és reméli, hogy az alkotókkal jövőre ismét találkozhat a Halak Napjához kapcsolódó megmérettetésen.

Forrás: Store Insider


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.