„Prágát le kell győzni, Bécset meg kell ostromolni” 

Nagy érdeklődés kísérte dr. Bienerth Gusztáv turizmusért felelős kormánybiztos előadását a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége budapesti közgyűlésén, ahol elsőként ismertethette szélesebb szakmai plénum előtt a kormányzat turizmussal kapcsolatos elképzeléseit.

Így módosulhat jövőre a cafeteria-rendszer 

Az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente százezer forintot kaphatnak készpénzben 2016-ban. A közszféra alkalmazottjainak ezenfelül 100 ezer forintot, míg a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat Szép-kártyára a munkáltató - írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Átalakul az ágazat irányítása 

Átalakul a magyar turizmus szervezete, létrejön a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyet kormánybiztos felügyel – jelentette be Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.
Az összes, turizmussal kapcsolatos feladatot az NFM felügyeli

Az összes, turizmussal kapcsolatos feladatot az NFM felügyeli 

Miután a turizmusirányítás és -fejlesztés átkerült a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, hétfő este megjelentek a Magyar Közlönyben az ezt szabályozó rendeletek és határozatok.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban egyeztettek a turisztikai szervezetek 

A turisztikai ágazat állami intézményrendszerének jövőjéről egyeztetett a turizmus és a vendéglátás tíz meghatározó szakmai szövetsége, valamint a Magyar Turizmus Zrt. a Nemzetgazdasági Minisztériumban. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár a megbeszélésen elmondta: a gazdasági tárca fontosnak tartja, hogy az intézményrendszerről való gondolkodás során a szakmai szervezetek véleményét is megismerhessék a döntéshozók.

Hamarosan tényleg lesz kongresszusi központunk 

Az új kongresszusi központ építése 2017-ben elindulhat - mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára a Turizmus és profit 2016 című szakmai konferencián szerdán Budapesten.

Novemberben folytatódott az orosz vendégforgalom mélyrepülése 

Novemberben nőtt a hazai szálláshelyek vendégforgalma a belföldi kereslet erősödése miatt, ugyanakkor a külföldi forgalom októberben elkezdődött enyhe visszaesése folytatódott. Nem állt meg az orosz küldőpiac mélyrepülése, és jóval kevesebben jöttek Észak-Amerikából, Francia-, Olasz- és Finnországból is. 

Magyar turisták, irány Budapest! 

Hagyományteremtő céllal először rendezett évértékelő és a következő év aktivitásait bemutató rendzevényt a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a Nemzetgazdasági Minisztériummal karöltve, ahol elhangzott többek között, hogy 2016-ban kiemelt figyelmet kap a belföldi turisták Budapestre csábítása, valamint, hogy a fővárosnak is hamarosan lesz turizmusstratégiája.

Kétmilliárd forintra pályázhatnak a TDM-ek 

2015. november 16-án megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium gondozásában a "Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése" c. TDM pályázati felhívás, melynek szakmai kidolgozásában a Magyar TDM Szövetség vezetősége is aktívan közreműködött.
A kínai turizmusdiplomáciai sikerektől az üres vidéki nyaralókig

A kínai turizmusdiplomáciai sikerektől az üres vidéki nyaralókig 

Egy évvel ezelőtt foglalta el pozícióját dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, ebből az alkalomból foglalta össze a sajtónak az elmúlt időszak történéseit és a várható legfontosabb eseményeket.

Alföldi gyógyfürdő-brand és magasabb költésű turisták kellenek 

Közös nyilatkozatot írt alá a Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért felelős Helyettes Államtitkársága, a Magyar Turizmus Zrt. és öt szakmai szervezet a Turizmus Világnapja kapcsán.

Távozik Glattfelder Béla államtitkár 

Három új államtitkárt nevezett ki október elsejével Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Tállai András új pozíciót kapott a tárcánál, Glattfelder Béla és Czomba Sándor távozott az NGM-ből. 

A kínai turizmusdiplomáciai sikerektől az üresen álló vidéki nyaralókig 

Egy évvel ezelőtt foglalta el pozícióját dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, ebből az alkalomból foglalta össze a sajtónak az elmúlt időszak történéseit és a várható legfontosabb eseményeket.

A budapesti szálláskapacitás turistahajókkal is bővíthető 

Bíztatóak a turizmus eredményei, az ágazat évek óta dinamikusan bővül - kommentálta a legfrissebb adatokat Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

Nem változtat a SZÉP-kártya rendszerén a kormány 

Elsősorban a növekvő belföldi vendégforgalom eredményeként bővült a magyar turisztikai forgalom tavaly, ami mögött a SZÉP-kártya sikere áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint, ezért a szaktárca nem tervezi a rendszer átalakítását - közölte az NGM kedden az MTI-vel.

Jót tesz a hőség a belföldi turizmusnak 

Az időjárás kedvez a belföldi turizmusnak - erről Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára beszélt az M1 aktuális csatornának Tiszakécskéről szombaton.

A hétvégén lejártak a SZÉP kártyák 

A Nemzetgazdasági Minisztérium ismét felhívja a figyelmet a SZÉP Kártyákra 2013-ban utalt összegek május 31-i lejárati időpontjára. A két éve kapott juttatásokat e hét végéig lehet felhasználni, utána a kártyakibocsátó bankok a lejárt összeget visszautalják a munkáltatóknak. A kártyák három zsebében a 2013-ban feltöltött 67,8 milliárd forintból még 1,47 milliárd forint várja, hogy tulajdonosaik valamilyen szabadidős tevékenységre, szállásra, éttermi fogyasztásra elköltsék a hátralévő napokban.

2016-ban 10 százalékkal nőhet a turisztikai célelőirányzat összege 

A Nemzetgazdasági Minisztérium által felügyelt turisztikai célelőirányzat (TC) összege 5,37 milliárd forint lesz jövőre a 2016-os költségvetési törvényjavaslat szerint.

Tevékenységért felelős személy valaki egyszerre csak egy helyen legyen 

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége írásban küldte el észrevételeit a Nemzetgazdasági Minisztérium részére az utazásszervezők képesítési előírásának módosításával kapcsolatban. Egyik fontos kérésük, hogy szakmai tevékenységért felelős személy egyidejűleg csak egy helyen lehessen valaki.

Ruszinkó Ádám a turizmust érintő parkolásról egyeztet a főpolgármesterrel 

A turizmus számára fontos, hogy a megközelíthetőségre, a parkolásra hasznos megoldások szülessenek - hangsúlyozta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára az okos parkolás, a városi mobilitás lehetőségeit bemutató szerdai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az NGM az egyre népszerűbb Uberről egyeztetett a taxisokkal 

A gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a taxitársaságok és az érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyeztetett az  Uberről szolgáltatásról - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn az MTI-vel.

NFM: a taxizás szabályai az Uberre is vonatkoznak 

Múlt hét szerdán elindult Budapesten is az Uber, a taxizás alternatíváját kínáló közösségi közlekedési szolgáltatás. Ma az NFM bejelentette: az Uberre is a taxizás szabályai vonatkoznak.

Péntektől reklámadó! Kinek, miért, mennyit kell fizetni? 

Amennyiben még bízott abban, hogy vállalkozásának augusztus 20-ig talán mégsem kell befizetnie a reklámadót, úgy erről tegyen le. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) állásfoglalása szerint minden félelem beigazolódott a holnap, azaz augusztus 15-én hatályba lépő törvénnyel kapcsolatban. 

Most már a fürdőinket is nemzeti tanúsító védjegy minősíti 

A fürdők minősítésével bővül a nemzeti tanúsító védjegyrendszer. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Fürdőszövetség 1-5 csillaggal minősíti ezután azokat az élményfürdőket, gyógy-, wellness/orvosi wellness fürdőket, strandfürdőket és uszodákat, akik csatlakoznak a minősítési rendszerhez. A védjegy a fürdőlétesítmények esetében is a magas színvonalat képviselő szolgáltatókra irányítja a figyelmet, akik a magyar turizmus versenyképességének erősítése szempontjából kiemelt szerepet töltenek be. 

Fürdőkkel bővül a nemzeti tanúsító védjegyrendszer 

A fürdők minősítésével bővül a nemzeti tanúsító védjegyrendszer. A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Fürdőszövetség 1-5 csillaggal minősíti ezután azokat az élményfürdőket, gyógy-, wellness/orvosi wellness fürdőket, strandfürdőket és uszodákat, akik csatlakoznak a minősítési rendszerhez. 

Könnyebb lett a lovas szolgáltatók helyzete 

A Nemzetgazdasági Minisztérium módosította a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet. A soron kívüli átalakítással a tárca 2014. június 30-ról december 31-ig meghosszabbította a vendéglovagoltatásba bevont nullás lovak alkalmassági vizsgájának határidejét, azaz türelmi időt vezet be.

Államtitkárt váltott a turizmus 

Az új kormány megalakulása után is a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyeli a turisztikai ágazatot, azonban az eddigi felelős vezető, Komoróczki István nem szerepel az új NGM-államtitkárok között. 

Négy kaszinó nyithat az idén 

A jelenleg működő három magyarországi kaszinó mellett az új koncessziós szerződések alapján még négy nyithat meg ebben az évben - derül ki Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) MTI-nek adott hétfői tájékoztatásából.

Ősztől indulnak az uniós pályázatok 

Hatékonyabb uniós pályázati rendszert és "egyablakos" ügyintézést ígért a tárca állománygyűlésén Komoróczki István, az NGM tervezéskoordinációért felelős államtitkára. 

Horváth Viktória: a turizmusban folytatódik a kedvező trend 

A turizmusban az első két hónap adatai alapján folytatódik a kedvező trend; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára különösen a belföldi turizmusnak a SZÉP-kártya költések összegét meghaladó, több mint 20 százalékos bővülését tartja örvendetesnek, mert azt mutatja, hogy nőtt az emberek elkölthető jövedelme.

A magyar turizmus túljutott a válságon 

Varga Mihály szerint a magyar turizmus túljutott a válságon, minden lényeges mutatója javult, az ágazatnak jobb a teljesítménye, mint a válságot megelőző években. Az eredményekről a nemzetgazdasági miniszter a XXII. turisztikai díjátadó gála és évadnyitó rendezvényen beszélt szombaton este Budapesten. Az MTI közleménye a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

Elégedetlen a turizmus uniós szabályozásával? 

Mondja el véleményét az európai turizmus jövőjéről, valamint az ágazat szabályozási és igazgatási környezetéről!  - konzultációra hív az Európai Bizottság. 

Határidőhöz kötné az NGM az online pénztárgéphez adott támogatást 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az online pénztárgépekre való átállás megfelelő ütemének biztosítása érekében javaslatot tesz a pénztárgép-cserét figyelemmel kísérő Munkabizottságnak arra, hogy az 50.000 forintos állami támogatás végső igénybe vételi határideje 2014. január 31. legyen - közölte kedden az NGM.

Mi a belföldi turizmus növekedésének motorja? 

Több mint egymillió ember pihent az idén SZÉP kártyával, amely a belföldi turizmus növekedésének motorja volt - mondta Horváth Viktória a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára a Bazilikánál rendezett adventi vásár melegedőjében.

Magyarország tovább növeli törökországi gazdaságdiplomáciai jelenlétét 

A kétoldalú gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok további mélyítése érdekében Magyarország ankarai nagykövetségén külgazdasági szakdiplomata (KGSZ) posztot hoz létre. A Törökország egyik gazdasági központjában létesített KGSZ poszt elősegíti Magyarország gazdasági érdekérvényesítését, megkönnyíti a fővárosban található minisztériumokkal és központi hatóságokkal, az ankarai EU-delegációval, valamint a nagykövetséggel való kapcsolattartást - közölte szombaton a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A dinamikus utazási csomagoké a jövő? 

Dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály főtanácsosa az új szervezett utazási formákról szóló EU-s irányelvekről beszélt a december 3-án tartott MUISZ közgyűlésen.

Hétfőn zárul a turizmusfejlesztési koncepció egyeztetése 

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkársága 2013. november 25-én reggel 8 óráig várja a turisztikai szakma iránt elkötelezett szervezetek, személyek koncepcióval kapcsolatos véleményét, javaslatát. A Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014-2024 időszakra határozza meg a jövőképet, a kiemelt célokat és a prioritásokat.

Új államtitkár a Nemzetgazdasági Minisztériumban 

Áder János köztársasági elnök hétfőn délelőtt a Sándor palotában dr. Komoróczki Istvánt a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárává nevezte ki 2013. november 8-ai hatállyal. Dr. Komoróczki István a Tervezéskoordinációért Felelős Államtitkárság élére áll - közölte hétfőn a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Társadalmi egyeztetésen a Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turizmusért Felelős Helyettes Államtitkársága 2013. november 25-én reggel 8 óráig várja a turisztikai szakma iránt elkötelezett szervezetek, személyek koncepcióval kapcsolatos véleményét, javaslatát. A Nemzeti turizmusfejlesztési koncepció 2014-2024 időszakra  határozza meg a jövőképet, a kiemelt célokat és a prioritásokat. 

Jogi személlyé alakul a Magyar Éttermi Mesterklub 

A szakmai oktatásban és a mestervizsgák rendszerében várható jogszabályi változásokra tekintettel a több mint két évtizede működő Magyar Éttermi Mesterklub jogi személlyé alakul, és aktív szerepet kíván vállalni a hazai vendéglátás szakképzésének megreformálásában és a mesterképzésben – adta hírül Balogh István Ferenc, a klub elnöke.

Vezetőt váltott a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal 

Szeptember elején váltás történt a Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal élén, Horkay Nándor helyét Pecze Tibor Csongor vette át.

Olcsóbbak lettek az online pénztárgépek 

Esik az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek ára - adta hírül a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A SZÉP Kártya áll a belföldi turizmus növekedése mögött 

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a belföldi turizmus növekedése mögött elsősorban a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) elterjedése, növekvő népszerűsége áll.

Kiemelt cél a TDM-rendszer továbbfejlesztése 

Szakmai egyeztető fórum zajlott a napokban a Nemzetgazdasági Minisztériumban, ahol a 2014-2020-as fejlesztési tervekről, valamint a TDM-rendszer továbbfejlesztéséről is tárgyaltak. 

Vigyázat! Nem minden pénztárgép, ami annak tűnik 

A Nemzetgazdasági Minisztérium felhívja a pénztárgép vásárlók figyelmét, legyen az új vagy régi kereskedelmi egység vagy vendéglátóipari szolgáltató, hogy csak az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) által engedélyeztetett pénztárgépek felelnek meg a NAV elvárásainak.

Budapest bejárása turisztikai szakmai szervezetekkel 

A Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikáért Felelős Helyettes Államtitkárság kezdeményezésére - fókuszálva egy budapesti városnéző út során felmerülő problémákra - közös buszos utazáson vettek részt 2013. május 10-én a turizmus szakma legjelentősebb képviselői. A szakmai szervezetek saját területeik problémáit bemutatva keresték meg a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikáért Felelős Helyettes Államtitkárságát, több szervezet a közlekedési és parkolási helyzet megoldását kérte. Dr. Horváth Viktória turizmusért felelős helyettes államtitkár azonnal felkarolta az ügyet, és megkeresésére a főváros is nyitottan és együttműködően reagált a budapesti városnéző utak minőségi javítására.

Egyeztetés a pénztárgépszakmával 

Pénteken estébe nyúló egyeztetetést folytatott a nemzetgazdasági miniszter közel 30 pénztárgépgyártóval, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Emelkednek a reálbérek 

A csökkenő inflációs környezetnek, az arányos, egykulcsos adórendszer véglegesítésének, valamint a Kormány stabilizációt szolgáló további intézkedéseinek köszönhetően a legfrissebb adatok alapján második hónapja emelkedik a bérek vásárlóereje a nemzetgazdaságban, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!