hirdetés

A lengyeltóti kastély rejtelmei

Nem sok konkrétumot tudni a lengyeltóti Zichy-kastélyban megvalósuló, uniós támogatású projektekről - tájékoztatott a Somogy Megyei Hírlap, sonline.hu.

hirdetés

Sem a helybeliek, sem az önkormányzat nem tud szinte semmit a lengyeltóti kastélyban tervezett grandiózus beruházás részleteiről, melyek négycsillagos kastélyszálló és wellness-központ tervein túl pezsgőpincészet és borászat terveit is magukban foglalják. Utóbbiak 400-400 millió forintos uniós támogatást kaptak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban, míg a három projektre több mint egymilliárdot nyert három cég, melynek pedigréjében két közkedvelt offshore-helyszín is felbukkan: Brit Virgin-szigetek illetve Seychelle-szigetek. Eleve a Zichy-kastélyt tulajdonló céget is a Brit Virgin-szigeteken nyilvántartott társaság jegyzi - számolt be a sonline.hu.

Mi készül itt? (ementor.hu)
Az egykor a a marcali kórház krónikus osztályának otthont adó kastélyt Marcali önkormányzata 2007-ben adta el a hozzá tartozó ősparkkal. A Lengyeltóti központjában fekvő, több mint tízhektáros ingatlanért kapott 350 millió forintot a marcali műtéti tömb építésénél használták fel.

Az ingatlan egyedüli tulajdonosaként bejegyzett Viktória Sziget Kft. négycsillagos kastélyszálló építésére pályázott sikerrel, a Dél-Dunántúli Operatív Programban 239 millió forinttal támogatták az egymilliárdos tervet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nyilvános közlése szerint a megvalósítás tervezett kezdete ez év november elseje, az ügyvezető szerint viszont még „a megvalósítási szakasz előtt állnak”.

Kik ezek az emberek?

A befektetői csoportról kevés egyéb derül ki azon kívül, hogy a minisztérium elektronikus cégjegyzékében tárolt cégkivonat szerint a karibi térség ismert offshore-helyszínén, a Brit Virgin-szigeteken tartják nyilván a Viktória Sziget Kft. egyedüli tagját. A társaság egyébként nem a kezdetekkor, hanem a kft-alapítást és a tóti kastély megvásárlását követő évben lett a Viktória Sziget cég tulajdonosa - ismertette a lap. A pezsgőpincészetet és a borászatot jegyző kér cég a budapesti Kossuth téren azonos székhelyre van bejelentve. Előbbi esetében a nyilvános cégadatok szerint a pezsgőpincészetet jegyző kft. egyedüli tagja egy olyan gazdasági társaság, amelynek székhelye és tulajdonosai az In-Kal Security vagyonvédelmi cégével egyezőek. Utóbbinál egyetlen tagjának érdekeltségét követve a szálak egy, a Seychelles-szigeteken nyilvántartott társasághoz vezetne.

És mit akarnak?

Csánó János, a Viktória Sziget Kft. ügyvezetője a lap többszöri megkeresését követően azt a semmit mondó választ adta: „Egy befektetői csoport vásárolta meg a Lengyeltótiban található egykori Zichy kastélyt azzal a céllal, hogy elsősorban a turizmusra, idegenforgalomra építve, az értékes helyi munkaerőt és forrásokat alapul véve egy hosszú távú beruházásba fogjon. A projektnek több eleme van, amelyhez pályázati úton európai uniós forrást nyertünk. A Viktória Sziget Kft. erre a célra alakult. Jelenleg a projekt a megvalósítási szakasz előtt áll, a tervek optimalizálása és összehangolása, a szakértői vélemények és a piaci folyamatok analízise folyik. A projekt állásáról a későbbiekben az üzleti tervnek megfelelően kívánunk tájékoztatást nyújtani.” (sonline.hu)

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk