hirdetés

Bauhaus villát bontottak el Füreden, szállodát építenek a helyén

Négycsillagos szálloda és villapark épül 2021-ig.

hirdetés

A villát a sósborszeszgyártás kapcsán híressé és gazdaggá vált Brázay Kálmán fia, a szintén gyáros Brázay Zoltán építette 1938-ban a Balaton felé lejtő közel 4 hektáros telkére.

A villa történetének fontos eseménye volt, hogy Tüdős Klára rendező, Eiben István és Makay Ádám operatőr itt forgatta a Fény és árnyék című filmet 1943-ban. A szerepeket többek között Bulla Elma, Ajtay Andor játszotta, de szerepelt Brázay Zoltán egyik lánya, Doris is. A villát a második világháború után államosították, majd pártüdülő lett belőle. Egyes térképeken ma is Kádár-villa néven jelzik. Hogy Kádár János valójában járt-e itt, többen vitatják, de arra néhányan ma is emlékeznek, hogy Aczél György, Maróthy László, Grósz Károly élvezte a villa és a kert szépségét, csendjét – ami akkor még megvolt - írja a Balatontipp.hu.

A közel négy hektáros terület a Brázay-villával és más épületekkel az ezredforduló után került az önkormányzathoz. 2007-től próbáltak hasznosítási lehetőséget keresni a lepusztult épületnek és a különleges értékű területnek. Az akkori képviselők emlékei szerint ötcsillagos hotelt szerettek volna építtetni valamilyen befektetővel. Zárt üléseken tárgyalt pályázati kiírás, majd elbírálás után az akkor még Barna Tiborhoz kötődő Brázay Invest Kft. nyerte el a terület hasznosítási lehetőségét.

A telek felső harmadának határán elhelyezkedő villa mindig is megőrzendő, felújítandó épületként szerepelt a nyilvános tervekben. Igaz, ennek akár ellent is mondhat, hogy a Képviselő-testület 2009. július 23-án megtartott ülésén “helyt adott a Brázay Invest Kft. 502/2 hrsz-ú telken lévő, a Mikes Kelemen utca 21. számú épület helyi védelmének megszüntetésére vonatkozó kérésének. Az épület nem képvisel olyan építészeti értéket, hogy a telek központi részén való megtartásával indokoltan csökkentse egy jelentős fejlesztés értékét.” Persze ez lehetett egy másik épület is ugyanezen a telken. Ez utóbbi lehetőséget erősíti, hogy a Brázay-villa a későbbiekben többször felújítandó épületként szerepelt a nyilvános dokumentumokban.

A részletes írás a Balatontipp.hu-n olvasható.

A Balatonfüred. hu kérdésére Czigle János, a beruházást végző Brázay Invest Kft. társtulajdonosa elmondta: "Jogszerűen jártunk el, nem vétettünk a szabályok ellen, hiszen semmilyen védelem nem tiltotta az épület elbontását. A villa helyén egy 120 szobás exkluzív szállodát építünk, a terület alsó részében pedig 11 darab villaházat, amelyekben darabonként 8-10 lakást alakítunk ki. A 3,7 hektáros területen 22 százalékos beépítéssel alakítjuk ki a lakóparkot, a többi park és sétány lesz."

"Nagyon fontos a városnak, hogy növelje a bevételeit, erősítse a turisztikai vonzerejét, mert meg kell élnünk valamiből, ezért kötöttük ki: a területen minőségi szálloda épüljön. Azt szeretnénk, ha 2021 nyarára elkészülne a beruházás" – mondta Bóka István polgármester.

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk