hirdetés
hirdetés

A Mahan Air repülhet Teherán és Budapest között

Az embargó januári felfüggesztése után beindulhat a Budapest-Teherán közvetlen légi járat. Erről Mohammad Reza Morshedzadeh az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete beszélt. A nagykövet a kétoldalú turisztikai kapcsolatok fejlesztését tartja egyik legfontosabb feladatának, s ennek érdekében a vízumkiadás gyorsítását is kilátásba helyezte.

hirdetés

Alig egy héttel az Irán elleni szankciók felfüggesztése után Budapesten új időszámítás indulásáról beszélt az iráni nagykövet. A perzsa állam elszigeteltségének oldódását jól mutatja, hogy a magyar tulajdonban levő evobank február közepétől bankszámlát nyit iráni cégeknek és magánszemélyeknek. Az erről szóló bejelentés alkalmával Morshedzadeh elmondta, hogy a turizmus fejlesztését tartja egyik kulcsfeladatának.

Ennek egyik legfontosabb eleme a Budapest-Teherán közvetlen légi kapcsolat beindítása lehet, amelyről jelenleg is folynak tárgyalások. Jelenleg még az állami tulajdonban levő Iran Air és a második legnagyobb – de magántulajdonban levő! - Mahan Air csak nagyon szigorú korlátok között működtet járatokat Európába. Sőt, az Iran Air gépeit mindez idáig nem szolgálták ki kerozinnal a nagy nyugat-európai reptereken. Nem véletlen így, hogy a cég Airbus A310-esei heti 8-10 alkalommal, Skandináviába közlekedve visszaúton a Ferihegyen tankolnak.

A Mahan Air Boing 747-400-asa, fotó: Konstantin von Wedelstedt / wikimedia
A Mahan Air Boing 747-400-asa, fotó: Konstantin von Wedelstedt / wikimedia

A Budapest Airport illetékesei is megerősítették, hogy a Mahan Air vezetői tavaly több alkalommal is jártak Budapesten, a minden nagyszabású ígérete ellenére azóta sem repülő Sólyommal is felvették a kapcsolatot egy lehetséges teheráni járat indítása miatt.

A perzsa állam polgárainak kiutazását számos adminisztratív akadály gátolja – ezek közül a vízumkiadás a legfontosabb. Míg a magyar állampolgárok számára a budapesti konzulátusuk gyorsan ad beutazási engedélyt, fordított esetben ez nem jellemző. Márpedig az irániak tehetősek és szeretnek utazni is.

Tavaly 2 millióan látogattak Törökországba – oda ugyanis nem kell vízumot váltaniuk. A gyorsított vízumkiadás és a közvetlen légi járat jelentős turistaforgalmat jelenthetne Magyarországnak is – fejtette ki a nagykövet. A magyar kormány keze azonban meg van kötve, hiszen schengeni országként alkalmazkodunk kell az európai közösség előírásaihoz és korlátozásaihoz is.

A Magyarországon élő mintegy 10 ezer iráni állampolgár számára azonban jóval könnyebb lesz az utazás akár az országhatáron kívülre is, hiszen az evobank számlanyitása egyben bankkártya szolgáltatást is lehetővé tesz számukra. Az irániak – akiknek többsége itt tanuló egyetemista – eddig jórészt „zacskóban” hozták be a pénzt, hiszen bankszámlát nem nyithattak magyar banknál.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk