Terrorveszély, Trump és turizmus 

E három T jegyében indult idén az Egyesült Államok legjelentősebb turisztikai vására. Az IPW-t idén Washingtonban rendezik több mint hatezer résztvevővel. A hetven országból érkező vásárlók elsőként néhány aggasztó jellel is szembesültek.

Megcsappant a magyarok érdeklődése Amerika iránt 

Tavaly 75 millió turista látogatott az Egyesült Államokba, de a tervek szerint öt év múlva mar 100 milliót köszönthetnek az Újvilágban. Az amerikai turisztikai ipar minden marketingeszközt bedob, hogy elérjék a célt.

A butikhoteltől a luxusig: szállodaboom New Yorkban 

Kétszáz hotelt építenek, illetve újítanak fel jelenleg New Yorkban, s talán még ez sem lesz elegendő a csúcsra járatott turizmus igényeinek kielégítésére. Tavaly 32,4 millió vendégéjszakát értékesítettek a „Nagy Alma” házaiban, ami új csúcsnak számít.
Hatvanötezer magyar Amerikában

Hatvanötezer magyar Amerikában 

Tíz százalékkal több magyar turista látogatott tavaly az Egyesült Államokba, mint 2013-ban. Ez persze csak egy csepp az amerikai turisztikai ipar tengerében: tavaly ugyanis 75 millió beutazót regisztráltak. A tervek még ennél is merészebbek: 2020-ra évi 100 millióra szeretnék növelni a külföldi turisták számát.
A négymilliárd dolláros panoráma

A négymilliárd dolláros panoráma 

Nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan hosszú sorok kígyóznak majd az egykori World Trade Center helyén. A május 27-én megnyíló új New York-i kilátóra már április elejétől lehet jegyet venni, s a megnyitót követő első napokra már szinte reménytelen a bejutás. Ez is bizonyítja: a kilátó remek üzlet.
Ismét rekordot döntött New York turizmusa

Ismét rekordot döntött New York turizmusa 

Minden idők legjobb évét zárta New York. A "nagy alma" 2014-ben 56,4 millió látogatót fogadott - ez két millióval haladja meg a 2013-as szintet.
Kambodzsa kezdőknek

Kambodzsa kezdőknek 

Évek óta vágyom Angkorba – de oda eljutni még ma sem egyszerű vállalkozás. Tapasztalt kelet-Ázsia utazók és az útikönyvek szerint is minimum kalandos az út – földön, vízen vagy levegőben. Az élmény azonban minden hányattatásért kárpótol…

Belvárosi hotelek tömkelege nyílik Budapesten 

Egyszerre több hotelfejlesztés is elindult a budapest belvárosában. Korábban leginkább a külföldi befektetetők voltak aktívak, a mostani fejlesztéseket azonban – vélhetően az MNB növekedési hitelprogramja felhasználásával – már jórészt magyar cégek és magánszemélyek állják.
Parfümerődítmény a hegyekben

Parfümerődítmény a hegyekben 

Nizzától és Cannes-tól északra egy irányba vezetnek az utak: Grasse-ba.
Mi lesz a francia Riviérával a gazdag oroszok nélkül?

Mi lesz a francia Riviérával a gazdag oroszok nélkül? 

Az orosz-ukrán konfliktus a két legnépszerűbb dél-franciaországi üdülővárosban is érezteti hatását. Pedig a vagyonos oroszok jelentős összegeket költenek, akárhova mennek.

Debrecen: jelentős légibázis és a pilótaképzés új központja 

Ma köszöntik a százezredik utast a debreceni reptéren. Az év végéig viszont már várhatóan 150 ezer utast indít és fogad a reptér - mondta el kérdésünkre Herdon István a Debreceni Nemzetközi Reptér vezérigazgatója.

Paloznakon piknikeztek 

Idén látogatócsúcsot döntött a paloznaki fesztivál. A harmadik alkalommal megrendezett kétnapos eseményen több mint ötezren szórakoztak.

Torino, a rejtett kincs 

Száz turistából talán ha egy vetődik el Torinóba. Pedig Olaszország első fővárosa tengernyi érdekességet rejt. Elegáns üzleteket, remek múzeumokat és a híres torinói leplet is. Jézusállítólagos halotti leplét ráadásul hosszú szünet után jövőre lehet megtekinteni a torinói dómban.

Expó-visszaszámlálás Milánóban 

Tíz hónappal a nyitás előtt már ötös sebességbe kapcsoltak a 2015-ös világkiállítás szervezői. A milánói expó hat hónapos nyitva tartása alatt 20 millió látogatóra és közel 5 milliárd eurós bevételre számítanak. A kétkedőket és kritikusokat erősíti, hogy az építkezés most kéthónapos csúszásban van.

George Lucas csábító múzeumot épít 

Chicagóban vagy San Franciscóban lesz az új turisztikai célpont?

Sue 65 millió éves és ép 

A chicagói Field múzeum őrzi a legjobb állapotú amerikai fosszíliát, a Sue nevű T. Rex csontvázát, a washingtoni Smithonian múzeum pedig szintén különleges őshüllőcsontvázzal gazdagodik.

Budapestet is érintik az új luxushajóutak 

Bár egyre népszerűbbek a folyami hajóutak, hat éve nem indult új hajóstársaság a növekvő igények kielégítésére. A luxusutazásokra specializálódott Emerald Waterways idén startol, ráadásul vadonatúj hajókkal indítja szolgáltatásait.

Hetvenmillió turista járt tavaly az USA-ban 

Tavaly ismét rekordot döntött a turisztikai iparág az Egyesült Államokban. 

Legendás légitársaság éled újjá Amerikában 

Közel negyedszázados kihagyás után ismét levegőbe emelkedhetnek az Eastern Airlines gépei.

A Mahan Air repülhet Teherán és Budapest között 

Az embargó januári felfüggesztése után beindulhat a Budapest-Teherán közvetlen légi járat. Erről Mohammad Reza Morshedzadeh az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövete beszélt. A nagykövet a kétoldalú turisztikai kapcsolatok fejlesztését tartja egyik legfontosabb feladatának, s ennek érdekében a vízumkiadás gyorsítását is kilátásba helyezte.

Évi 26 millió bőrönd vész el a világ repterein 

De ennek egy új fejlesztésnek köszönhetően vége lehet.

New York ismét a csúcson 

Idén ismét csúcsot dönt New York turisztikai ipara. A legfrisebb adatok szerint a szokásos újévi partiig 54 millió látogató kereste fel a Nagy Almát.

Heathrow nyitott az e-dohányosok felé 

A világ legjelentősebb repterei közül elsőként a Heathrowban nyílt speciális helység az e-cigarettázóknak.

Újjáéled a Hotel Füred 

A közelmúltban gazdát cserélt a Hotel Füred. Az évek óta bezárt part menti hotelt Póczik Péter adta el egy helybeli vállalkozónak.

Las Vegasban Ausztrália nyert 

Az ausztrál turisztikai hivatal (Tourism Australia) nyerte a World Routes konferencia idei fődíját. 

Vadnyugati romantika a musztángok közt 

Különleges, igazi cowboy hangulatot árasztó eco-resort nyílik jövő tavasszal. A Nevadában Mustang Monument néven nyíló hotel semmiben sem hasonlítható, „eco” azaz ökológia vagy természet központú turisztikai látványosságokhoz. A szálloda ugyanis csak jobb szó híján alkalmazható ehhez, az indián tipikből – sátrakból – álló csodaparkhoz. 

Miért sikerült az AirBalticnak, ami a Malévnak nem? 

Nincs sok értelme a szövetségi rendszerhez való csatlakozásnak. Sokat lehet tanulni a fapados légitársaságoktól. Egy kis cégnek is megérheti tengerentúli járatokat üzemeltetni. A fentiek egy – másutt! – sikeres vezérigazgató mondatai. Martin Gauss, akit a Malév első számú embereként ismerhettünk meg, több mint két éve az AirBalticot irányítja – sikerrel. Néhány hónap alatt a csődből rángatta vissza a lett légitársaságot, amely jövőre már profitot termel.

Siker Spirit Kínában 

Két magyarországi spa - wellnes hotel is európai díjat nyert az elmúlt években. S hogy mindez "aprópénzre is váltható" igazolja az élet: a sárvári Spirit és a hévízi Carbona hotel mintájára Peking közelében és Tajvanon is létesül egy-egy ház, ahol a a magyar know-howt "beépítve" hozzák létre a gyógyidegenforgalom alapjait. Ráadásul a kezelések egy részénél magyar alapanyagokat is felhasználnak majd. 

Feltámad az útikönyv masztodon 

Újraindítja útikönyveinek kiadását Arthur Frommer.

Viva Las Vegas! 

A jelzőkből már évekkel ezelőtt kifogyott a kommentátor – itthon és külföldön is. Mert, hogy is lehetne minősíteni vagy értékelni azt az Istentől távol eső, sivatagi várost, ahol ráadásul állandóan hőség van – mégis évi 40 millióan keresik fel. Már most is 150 ezer szállodai szobája évről évre ezrekkel gyarapodik az  évi 21 615 kongresszus pedig már a szerencsejátékokkal egyenértékű bevételt jelent…és persze el ne felejtsük: minden egyes turista átlag 500 dollárt játszik el a póker vagy rulett asztaloknál. Las Vegas varázsa már régóta nem – csak – ez utóbbi….

Velencei embargó a tengerjárókra 

Páratlan panorámában gyönyörködhetnek a tengerjáró hajók utasai, amikor kihajóznak Velencéből. A lagunák városából távozva ugyanis madártávlatból szemlélhetik a Szent Márk teret és megannyi velencei látványosságot. Meglehet, hogy nem sokáig.

Egy tragédia margójára 

Ebben a társulatban nincsenek sztárok. Ebben a társulatban CSAK sztárok vannak! Fura módon mindkét megállapítás igaz. A Cirque du Soleil világhírű és világsikerű produkcióiban ugyanis kizárólag különleges képességekkel megáldott artisták lépnek fel - nevüket azonban hiába keressük a színlapon vagy a társulat honlapján. Ismeretlenek maradnak, holott viharos sikert aratnak minden nap.

Startol az USA elektronikus beléptető rendszere 

Hétfőn, július elsején indul az USA első elektronikus beléptető rendszere.

Jóváhagyták az American Airlines és US Airways egyesülését 

Az utolsó akadály is elhárult a két nagy amerikai légitársaság egyesülésének útjából. Az Egyesült Államok kormányának ellenőrzési hivatala (Government Accountability Office) ugyanis jóváhagyta az American Airlines és a US Airways együlését.

Csúcsra jár az amerikai turizmus 

Tavaly rekordszámban érkeztek látogatók az Egyesült Államokba. A 67 millió turista szintén csúcsnak számító 168 milliárd dollárt költött. Az amerikai turisztikai ipar éves konferenciáján merész terveket vázoltak: 2021-re 100 millió turista érkezésével számolnak.

Michael Jackson él! 

A pop királya, Michael Jackson a világhírű Cirque du Soleil új műsorában születik újjá, melyet tegnap mutattak be Las Vegasban. 

New York két keréken 

Két héttel ezelőtt debütált New York kerékpár kölcsönző rendszere.

Pozsony a fapadosokra épít 

Tavaly közel 900 ezer utast szállított Pozsonyból és Pozsonyba a Ryanair. Az ír fapados ezzel a szlovák reptér legnagyobb cége lett, s tovább kívánja bővíteni ottani jelenlétét. Micahel O'Leary szerint a tavalyi 1,4 millió utas hamarosan 2,5 millióra növekedhet.

New York a csúcson 

Újabb látogatói csúcsot ért el tavaly New York. 

Havanna a Fészek Klubban 

Új életre kelt az évek óta „haldokló” Fészek klub. Az egykor szebb napokat megért művész centrumban kubai étterem és bár nyílt az elmúlt hét végén. 

Startvonalon az Eurovegas 

A finanszírozási gondok és tulajdonosi viták megoldása után rövidesen indulhat a bezenyei szórakoztató-kaszinó központ építése.

Új étteremmel ünnepel a Zsidai Group 

Kitüntetéssel és egy új étteremmel ünnepli 30. évfordulóját a Zsidai Group – 1982-ben nyitott meg ugyanis a Pierrot kávéház, az immár csoporttá bővült gasztronómiai vállalkozás első üzlete.

Agyagpaloták és datolyaligetek 

Casablanca és Marrakech – már ez a két név is elég vonzerő lehet egy marokkói úthoz. Hát még mindaz a természeti szépség és egzotikum, amit a városokon kívül az észak-afrikai ország tartogat az odautazónak.

Vízumkérdés: keleten a helyzet változóban? 

A lassú vízumkiadás és a drága díjak akadályozzák a „keleti turizmus” egyébként dinamikus növekedését – állítják érintett hazai szállodások. Pedig az orosz, FÁK-beli és kínai turisták sokáig maradnak, és sokat költenek.

Új szálloda nyílik Hajdúszoboszlón 

Hétfőn új hotelt adnak át Hajdúszoboszlón. Az Ináncsy Miklós érdekeltségi körébe tartozó Hotel Aurum Family ugyan csak 44 szobás, de még idén ősszel 8 apartmannal bővül.

Gyógyulófélben Tunézia idegenforgalma 

Az idei év első negyedében Tunézia turisztikai bevételei 36 százalékkal nőttek a 2011-es szinthez képest – ez azt jelenti, hogy a január-március közti időszakban 1,15 milliárd dínár (575 millió euró) bevételt kaszírozhattak.

Tengeri hajózás: nem veszett el a bizalom 

Jövőre sem lankad a turisták érdeklődése a tengerhajózás iránt. A luxus óceánjárókra úgy tűnik, jóval több jegyet adnak el, mint idén – annak ellenére, hogy a Costa Concordia szerencsétlensége egy időre visszavetette az iparágat.

Superman, a szuperüzlet 

Egyáltalán nem hullámvasút a témapark üzlet az Egyesült Államokban.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!