hirdetés
hirdetés

Csődvédelmet kért a német légitársaság

Január 27-én leállt az OLT Express, az egyik legrégibb német légi szállító.

hirdetés

Az Ostfriesische Lufttransport (OLT) légitársaságot 1958-ban Eemdenben (Hollandia) alapították. A kezdetektől 2011-ig a Rederij Ag. Ems-i hajózási szállítóvállalat leányaként üzemelt. 2011 augusztusában az OLT-ot felvásárolta az Amber Gold lengyel építőipari társaság, amely szintén megvette a lengyel Jet Air regionális, illetve a Yes Airways charter légitársaságot. A két lengyel társaságot OLT Express név alatt egyesítették, míg a korábbi OLT OLT Express Germany néven működött tovább.

A cég financiális problémái akkor kezdődtek, mikor a charterek helyett mások által nem repült német és később lengyel desztinációkra menetrendszerű járatokat indítottak. Sajnálatos módon a keresletet rosszul mérték fel, és Drezdából és Lipcséből többek között Budapestre is repültek, de a vonalat a minimális töltés miatt be kellett zárni. Az OLT Express 2012. júliusában szüntette be működését. 

2012 augusztusában a holland Panta Holdings bejelentette, hogy megvásárolja az OLT Germanyt az Amber Goldtól. 

Az OLT reménykedett abban is, hogy konkurenciát tudnak létrehozni a holland piacon a Martinair és Transavia chartercégeknek is. Ehhez felhasználták a német Contakt Airt is, akikkel való egyesüléstől a német piaci sikereiket remélték.

Időközben a holland Zilverenkruis a gyógyüdülőit a hévízi megemelt árak miatt Németországba tette át, így a viszonylag olcsó sármelléki járatokra sem volt többet szükség.

Az elmúlt év, a sokszoros átszervezési és egyéb próbálkozásai ellenére komoly financiális problémákat hozott, melyet már sem a Panta Holding, sem a bankok nem akartak finanszírozni, annak ellenére sem, hogy a Swiss átmenetileg néhány kisebb célállomást, az OLT-tól bérelt gépekkel és személyzettel repült. Az alkalmazottak létszámának csökkentése, a fizetések 25%-kal való visszafogása, szintén eredménytelen maradt.

A több mint 20 éves cég hiába számított a holland Fokker-gyár korábbi felélesztésén végül is sikertelenül munkálkodó Jaap Rosen Jacobson vállalkozó finanszírozási ígéreteire, eredményt ez sem hozott, így január hónap elején az OLT felfüggesztette üzemelését. A menedzsment egyenlőre ugyan csak a cég működését állította le, tőkehiány miatt, és a vezetés még bízik abban, hogy a turistaszezon kezdetére valamilyen formában el tudnak indulni.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk