hirdetés
hirdetés

Egy másik lista a legbiztonságosabb légitársaságokról

Egy évekkel ezelőtti reptéri incidens miatt visszaesett az eddig rendre a világ legbiztonságosabbjának kikiáltott Qantas a légicégek biztonsági auditjával foglalkozó Airline Ratings szaklap listáján, az idei győztes az Air New Zealand, az európai cégek közül a TAP Air Portugal szerepelt a legjobban - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

Néhány napja a Turizmus Online-on a Napi.hu cikke alapján közzétettük a hamburgi székhelyű JACDEC repüléseket elemző központ szakértőinek ranglistáját a világ legbiztonságosabb légitársaságairól, amelynek első számú helyezettje, az Airline Ratings TOP 20-as listájának utolsó helyén szerepel.

A jelentős eltéréseket a metodológia adhatja. A JACDEC rangsorában a légitársaságok által repült utaskilométerek fontos tényezőt jelentenek a minősítés szempontjából: minél többet repül egy légitársaság baleset nélkül, annál kisebb a kockázat, és így annál biztonságosabbnak számít ebben a rangsorban.

A mostani Airline Ratings lista összeállításánál a szerkesztők a légitársaságok flottájának átlagéletkora és a repülésbiztonság javítását szolgáló intézkedései mellett számításba veszik a hatóságok és az iparági szervezetek által elvégzett, valamint közzétett repülésbiztonsági auditok eredményeit. Számít az is, hogy az adott cégnél az elmúlt öt évben történt-e baleset, vagy az utóbbi két évben súlyos esemény, de 2020 óta a koronavírus terjedésének megelőzésével kapcsolatos intézkedéseket is értékelik.

Az AIRportal cikke szerint a szaklap január első napjaiban évről évre nyilvánosságra hozza rangsorát a világ legbiztonságosabb légitársaságairól, amelyet hosszú idő óta rendre a Qantas vezetett. Az idei rangsor összeállításánál 385 légitársaságot vizsgáltak.


Ezúttal a hagyományosak közül az Air New Zealand végzett az élen, amelynek járatai a leginkább kihívást jelentő időjárási körülmények között, távoli területekre üzemelnek. A Qantas a 2022-es listában a hetedik helyre esett vissza, ezt egy 2018-ban Perth-ben történt incidenssel indokolta a szaklap.Az európai légitársaságok közül a TAP Air Portugal került a legelőkelőbb ötödik helyre, az első húszba még a SAS (6.), a Virgin Australia/Atlantic (10. – érdekes a két céget egy kalap alá venni, még akkor is, ha a név és az alapító-tulajdonos ugyanaz – a szerk.), a Lufthansa/Swiss (14.), a Finnair (15.), az Air France-KLM (16.) és a British Airways (17.) került be.A 2022-es lista sorrendben:

 1.     Air New Zealand
 2.     Etihad Airways
 3.     Qatar Airways
 4.     Singapore Airlines
 5.     TAP Air Portugal
 6.     SAS
 7.     Qantas
 8.     Alaska Airlines
 9.     EVA Air
 10.     Virgin Australia/Atlantic
 11.     Cathay Pacific Airways
 12.     Hawaiian Airlines
 13.     American Airlines
 14.     Lufthansa/Swiss Group
 15.     Finnair
 16.     Air France/KLM Group
 17.     British Airways
 18.     Delta Air Lines
 19.     United Airlines
 20.     Emirates


Az Airline Ratings az utóbbi években a diszkont légitársaságokat is listázza repülésbiztonsági szempontból, bár köztük rangsort nem állít fel, hanem csak ábécé-sorban közli a legjobb 10 céget, ezek most az Allegiant, az Easyjet, a Frontier, a Jetstar, a Jetblue, a Ryanair, a Vietjet, a Volaris, a Westjet és a Wizz Air.

AIRportal/Turizmus Online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk