hirdetés
hirdetés

Nő az utasszám Ferihegyen

Az első fél évben 603 585 utast kezelt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Az utasforgalom jelenlegi dinamikus visszaépülése várhatóan júliusban és augusztusban is folytatódni fog.

hirdetés

Az év első három hónapjában a napi utasforgalom 2000-3000 fő között alakult, júniusra pedig  megközelítette a napi átlagos 10 000 főt. Az év első negyedévében tapasztalt stagnálást áprilisban és májusban mérsékelt növekedés követte, júniusban pedig már 266 481 utasra kúszott fel a budapesti légikikötő forgalma. Ez a májusi összforgalomnak több mint háromszorosa. Az utasok száma júliusban és augusztusban várhatóan jelentősen tovább fog emelkedni. 

 A légitársaságok rugalmasan reagáltak

A közlemény szerint a budapesti repülőtér utasforgalmi adatain jól látszik a nyári szezon kezdete is, de a növekvő forgalomban az átoltottság mértéke, az utazási korlátozások enyhítése és a Budapestről induló repülőjáratok számának növekedése is komoly szerepet játszik.

A légitársaságok rugalmasan reagáltak az utazási korlátozások enyhítésére, fokozatosan építették vissza vagy sűrítették járataikat. Az általuk kínált kapacitás a második negyedévben a tavalyihoz képest közel megduplázódott, a népszerű célállomások esetében akár közel 500 százalékkal is nőtt. Budapestről a járvány előtt 153 desztinációt vehettek célba az utasok. 2021 júniusában már 90, az elkövetkező hónapokban pedig akár 120 célállomás is elérhető lehet a magyar fővárosból menetrend szerinti járatokkal. 

Júniusban átlagosan heti 250-300 menetrend szerint közlekedő járatot szolgált ki a repülőtér. Újra megjelentek a charterjáratok is a legnépszerűbb nyaralócélpontok – Egyiptom, Görögország és Törökország közkedvelt nyaralóhelyei – felé.

Sokat segített az uniós digitális COVID-igazolvány

Chris Dinsdale, a Budapest Airport vezérigazgatója a közleményben úgy értékelte, az egységes uniós digitális COVID-igazolványról szóló szabályozás hatalmas lépés az európai légi utasforgalom visszaállítása felé.

A július 1-jétől érvényes EU-s védettségi igazolással a koronavíruson átesett, a célországban elfogadott ellenanyaggal oltott, illetve a negatív PCR-teszttel rendelkező utasok számára szabaddá és biztonságossá válik a mozgás az unión belül. Emellett az egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodásoknak megfelelően magyar védettségi igazolvánnyal számos, a schengeni övezeten kívül eső célállomásra is lehet utazni. Minden más úti cél esetében az adott célországban érvényes előírások az irányadók.

Fotó: Budapest Airport

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk