hirdetés
hirdetés

Veszélyes szúnyogok az amszterdami repülőtéren

Az utóbbi időben több olyan szúnyogfajtát is felfedeztek az amszterdami Schiphol repülőtéren, amelyek bizonyos vírusokat hordozhatnak, a hatóságok szerint járványtól azonban nem kell tartani.

hirdetés

Az amszterdami Schiphol repülőtéren rendszeresen ellenőrzik a madár- és rovarvilágot, kiszűrve ezzel a repülés és az utasok biztonságára veszélyes fajokat.

Egyiptomi csípőszúnyog (Forrás: Wikipedia)
Egyiptomi csípőszúnyog (Forrás: Wikipedia)
Mivel több hazai és idegen légitársaság gépei érkeznek a világ minden tájáról, a Repülőtéri Egészségügyi és Járványügyi Szolgálat folyamatosan fertőtleníti a gépek futóműveit és belső területét, valamint a catering-ellátmány konténereit. Ezen kívül működnek úgynevezett rovarcsapdák is, melyekben az utóbbi napokban több, eddig nem észlelt szúnyogfajtát találtak egyes járatokon. Például az aedes egyptit, vagyis az egyiptomi csípőszúnyogot, mely számos betegséget terjeszthet, például dengue-lázat vagy a sárgalázat.

Az Egészségügyi Szolgálatnak már jelentettek Hollandiában néhány megbetegedést, melyeket ennek a fajtának tulajdonítanak. Bár a talált példányszám és a kevés számú megbetegedés miatt nem kell tartani járványtól, mindenesetre a csapdák számát és az ellenőrzések hatékonyságát is megerősítették. A zikalázat terjesztő tigrisszúnyogot eddig egy alkalommal találtak egy tengerentúlról érkező repülőjáraton.

Veér Jenő
a szerző cikkei

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk