hirdetés
hirdetés

Zöld járatot tesztelt a Wizz Air

Bukarest és Lyon között repült részben fenntartható üzemanyag felhasználásával az Európai Unió „Connecting Europe Days 2022" fenntartható mobilitási konferenciájához igazodva. 

hirdetés

A légi közlekedésben népszerű Airbus A321neo repülőgép újabb szintet lépett a fenntarthatóságban az SAF repülőgép-üzemanyag használatával - jelentette be a Wizz Air, amely kísérleti  különjáratot indított Bukarest és Lyon között. A járathoz használt fenntartható üzemanyagot hagyományos és biojet üzemanyag keveréke adta. Ez utóbbi a körforgásos gazdaságból származó hulladékokból és maradványanyagokból készül, és használata akár 90 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást.

 A Wizz Air a repüléshez 4,5 tonna (használt étolajból származó) SAF-üzemanyagkeveréket használt fel, amely 30 százalék tiszta SAF-ból és 70 százalék Jet A1 üzemanyagból állt. A légitársaság közleménye szerint büszke, hogy Európában a legalacsonyabb az egy utaskilométerre jutó szén-dioxid-kibocsátása, és ígéretet tett arra, hogy 2030-ig tovább csökkenti a kibocsátást 25 százalékkal a 2019-es szinthez mérten. A Wizz Air az egyik legfiatalabb repülőgép állománnyal rendelkezik Európában, amelynek átlagéletkora jelenleg 4,93 év, és folyamatosan csökken, így 2024-re 3,6 évre, 2026-ra pedig még tovább, 3,2 évre változhat.

 A próbarepülés során a légitársaság azt is bebizonyította, hogy a fenntartható repülés a fedélzeti szolgáltatásokat illetően is megvalósítható anélkül, hogy az a minőséget negatívan befolyásolná. A járaton utazók első kézből hallhatták WIZZ környezetvédelmi programjáról és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében tett törekvéseiről. A légitársaság arra kérte a kísérleti járaton utazókat, hogy a lehető legkönnyebb poggyásszal utazzanak, újrahasznosítva gyűjtsék a fedélzeten a hulladékot, és lehetőleg vegán ételeket válasszák az étkezéskor a kínálatból.

 A Wizz Air fenntarthatósági törekvéseit a napokban elnyert legfenntarthatóbb fapados légitársaság díj is igazolja, amelyet a 2022-es World Finance Sustainability Awards átadóján kapott meg a légitársaság.  A World Finance kiemelte a Wizz Air elköteleződését is a fenntarthatóság iránt, továbbá méltatta a légitársaság flottaújítására irányuló törekvéseit és üzemanyag-takarékossági kezdeményezéseit.

Johan Eidhagen, a Wizz Air emberi erőforrások & ESG vezetője elmondta: „Megtiszteltetés számunkra, hogy a World Finance Sustainability Awards átadóján a legfenntarthatóbb fapados légitársaságnak járó elismerést vehettük át, ami a fenntarthatóság iránti folyamatos elkötelezettségünk bizonyítéka. Környezettudatossági stratégiánk továbbra is ambiciózus marad, folytatjuk a csúcstechnológiába való beruházásokat, amellyel tovább haladhatunk a zöldebb légi közlekedés felé vezető úton. Ha minden légitársaság elsajátítaná a Wizz Air fenntartható működését, az európai légi közlekedésből származó szén-dioxid-kibocsátás 34 százalékkal csökkenne. Modern flottánkkal, üzemanyag-takarékossági kezdeményezéseinkkel és technológiai beruházásainkkal együtt biztosítjuk, hogy a Wizz Air a leginkább környezetkímélő választás legyen a piacon."

(forrás: Wizz Air)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk