hirdetés
hirdetés

A franciák belevágnak a fesztiválozásba

Megtarthatók a nyári fesztiválok Franciaországban, de a koronavírus-járvány miatt koncertenként maximum ötezer fős, ülő közönség előtt - jelentette be csütörtökön Roselyne Bachelot kulturális miniszter, miután a szakma képviselőivel egyeztetett.

hirdetés

"Ami biztos, az az, hogy a 2021-es fesztiválszezon más lesz, mint az eddigiek", mondta Aurélie Hannedouche, az egyik legjelentősebb zenei szakszervezet, az Sma képviselője. 

123rf
123rf

A felelős tárca minisztere azt is bejelentette, hogy egy 30 millió eurós támogatási alapot hoznak létre a fesztiválok megsegítésére. Az összegből a rendezvényeiket lemondani kényszerülő fesztiválok, de azok is részesülhetnek, amelyek alkalmazkodnak a járványügyi korlátozásokhoz. "Ez egy nyitó összeg, az alapot növelni tudjuk, amennyiben szükséges" - mondta a tárcavezető.
 A kormány 15 millió eurós támogatást is bejelentett a fesztiválok eseményeinek rögzítésére. 
Az egyik legjelentősebb zenei fesztivál, a breton Carhaix településen júliusban megrendezésre kerülő Vieilles Charrues szervezői jelezték, hogy készek alkalmazkodni az új szabályokhoz. A zenei rendezvényen 2019-ben 270 ezren vettek részt.
 A még nem tisztázott kérdések közé tartozik a vendéglátói zónák (bárok, éttermek) engedélyezése, amely elsősorban azon múlik, hogy a kormány mikor és milyen formában fogja engedélyezni az ágazat újraindulását.
Jérome Tréhorel, a Vieilles Charrues igazgatója elmondta, hogy a kulturális miniszter mostantól havonta kíván a fesztiválszervezőkkel egyeztetni a járványhelyzet alakulásáról. "Nagyon féltem attól, hogy semmilyen bejelentés nem lesz, illetve hogy teljesen megtiltják a nyári fesztiválokat", hangsúlyozta Tréhorel. 
 A párizsi Solidays fesztivál, ahol 2019-ben 228 ezren jártak három nap alatt, viszont már a csütörtöki egyeztetés előtt lemondta az idei rendezvényt. A Solidays a bevételét ugyanis az AIDS elleni akciókra fordítja, és a szervezők attól tartanak, hogy idén nem tudják rentábilisan megszervezni a fesztivált. 
A koronavírus-járvány miatt tavaly nyáron szinte minden nyári zenei fesztivál elmaradt Franciaországban.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai