hirdetés
hirdetés

Rekordév után programdömping Franciaországban

Tavaly 90 millió turista járt itt, és 10 millióan fordultak meg a Louvre-ban.

hirdetés

Franciaország turizmusa az előzetes adatok alapján tavaly rekordévet könyvelhetett el, hiszen több mint 90 millió látogató érkezett az országba, így ismét ez lett a világ legkedveltebb úti célja, megelőzve Spanyolországot és az USA-t . Az Atout France február 27-i Focus on France sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Párizson már nem érződik a terrortámadások utóhatása, a fővárosban a becslések szerint 24 millióan szálltak meg szállodákban, a további szálláshelyek pedig 16 millió körüli vendéget regisztráltak. A külföldi látogatók száma eléri a 13 milliót, ami 11 százalékos növekedést jelent, a legtöbben az USA-ból, Nagy-Britanniából, Németországból és Kínából érkeztek. A Louvre pedig 25 százalékos növekedést könyvelhetett el, és a látogatók száma az intézmény fennállása során először lépte át a 10 milliós küszöböt. Párizs minden bizonnyal idén sem szűkölködik turistákban, akiket számos izgalmas kiállítással vár – a Vasarely életműtől az elektronikus zenén át Tutanhamonig és Leonardo da Vinci-ig. A növekedés a jelek szerint nem áll meg, hiszen az idei téli szezon foglalási adatai is 12 százalékos bővülést mutatnak.

Rendezvények országszerte

Idén sem fognak unatkozni az idelátogatók, hiszen a franciák rengeteg izgalmas programmal készülnek számukra. A Loire-menti kastélyok a reneszánsz 500 éves évfordulóját ünneplik, Leonardo Da Vinci halálára, Medici Katalin születésére, valamint a Chateau de Chombard alapkőletételére emlékezve, és a Centre-Val de Loire régió is ezt a korszakot állítja középpontba, kiegészítve a humanizmussal és a reformációval. Normandiában a híres partraszállás 75. évfordulóját ünneplik, amelynek csúcspontja június 6., de további programok is zajlanak az év során. És június 6-16. között zajlik a Rouen-i Armada, a világ egyik legnagyobb, bárki által látogatható tengerészeti rendezvénye. Metz katedrálisa 800 éves jubileumot tart, míg Renoir életének meghatározó helyszínei – különösképpen a Nizza melletti Cagnes-sur-Mer – az impresszionizmus meghatározó alakja halálának centenáriumára emlékeznek. A Tomorrowland zenei fesztivál Alpe d’Huezben fogadja a bulizni vágyókat március közepén, Lille-ben Alberto Giocametti kiállítás nyílik, a Cote d’Azur-on Picasso unokája, Marina Picasso a védnöke a kertek fesztiváljának.

Számos új múzeum is fogadja a látogatókat, például a római kor hatását bemutató Musée de la Romanité Nimes-ben, vagy az idén nyáron nyíló tengeri és tengerészeti múzeum (Musée Mer Marine) Bordeaux-ban. Lyonban, Franciaország gasztronómiai fővárosában júliusban indul a Cité Internationale de la Gastronomie projekt, amely interaktív formában mutatja be a francia konyhaművészet számos aspektusát, míg Montpellierben kortárs művészeti központ nyílik MoCo néven. A kortárs művészetekre és új technológiákra fókuszáló arles-i Luma Alapítvány új központjának épületét Frank Gehry tervezte, így kívül és belül egyaránt izgalmas és újszerű látnivalót kínál.

A francia gasztronómia ünnepe

Idén immár ötödik alkalommal tisztelegnek az éttermek világszerte a francia gasztronómia előtt a Gout de France/Good France rendezvénysorozat keretében március 21-én. A kezdeményezéshez már 5000 étterem csatlakozott, Magyarországon 9 helyszín kínál francia menüt, amelynek központjában a fenntarthatóság és Provence áll.

Új repülőjáratok

Tavaly októberben indult el a Ryanair Budapestről Marseille-be, és az ír fuvarozó október végétől heti két-két járatot indít Bordeaux-ba és Toulouse-ba, míg április 7-től a Transavia segítségével Nantes is közvetlenül elérhetővé válik.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk